Egy bolond százat csinál

kr egybolond 1Jézsó Éva, Jézsó Gábor, Versényi Miklós és Ábrók Andrea.Már javában tartanak a Sodrás Amatőr Színtársulat új darabjának próbái. Április 14-én az Egy bolond százat csinál című vígjátékot láthatja majd a közönség.

Többen, akik korábban a háttérből segítették a csapat munkáját, most először színpadra is lépnek. Így Kenéz Csilla is, aki eddig a frizurák, parókák felelőse volt. Ő most Mari, a nagyszájú, elhagyott cselédlány szerepébe bújik.

- Elsőre úgy látszik, nagyon könnyű színpadon játszani - mondta Csilla -, amikor viszont már ott vagyunk, rájövünk, hogy egyáltalán nem könnyű. Most még közönség sincs, csak egymást látjuk. Majd az lesz az igazán nagy megmérettetés, amikor több száz ember néz bennünket.

- Zákány Bertalan is most debütál a színpadon, eddig ő is segítőként dolgozott a háttérben.

- Jó a csapat - mondta Bertalan - a szerepet persze meg kell tanulni, de hát minden nehézkes így az elején. Kicsit lámpalázasak vagyunk, de reméljük, hogy minden jó lesz. Valamikor a gyümölcs be kell, hogy érjen, így várjuk mi is a bemutató napját.

A Mamma miában a papot játszotta, most egy kevély, öntelt bankárt alakít Gliba András.

- Koromnál fogva én már ilyen szerepeket kapok - mondta -, idősebb figurákat. Nagyon jól érzem magam a színpadon, ha lehet, még egy pár évig szívesen csinálom.

A főszerepben Jézsó Gábort láthatja majd a közönség.

- Számomra ez egy nagy kihívás - mondta Gábor -, hiszen egyszerre két szerepet játszom. Az egyik a kiinduló szerep, Dömötör, a kicsit izgága főpincér, aki hasonmása gróf Igor Szuareznek, a nagy afrikavadásznak. Amikor Dömötör rájön, hogy egy álszakállal megtévesztően hasonlít a nők bálványára, akkor megnyílik előtte a világ. Rengeteg zűrzavar, káosz, és nagyon humoros történetek alakulnak ki ebből. Minden karakteremben megkeresem azt a hasonlóságot, ami megvan bennem, és megvan a szerepben. Amikor ezt az ember összegyúrja, összeolvasztja, akkor látja, hogy mi születik ebből.

- Régóta dédelgetett álmom volt már ez a darab - mondta a rendező, Jézsó Éva. - Az Egy bolond százat csinál egy irodalmi mű, abból készült film 1942-ben. Számomra ez az alap, tehát ebbe a világba, a Latabár-féle karakterek világába megyünk vissza. Ezt szeretném valamilyen szinten visszahozni a színpadra. A műből színpadi verzió is készült, elég nagy sikerrel játszották mindenhol. Ezt dolgoztam át egy kicsit, tehát a színpadi mű és az eredeti film ötvözete lesz a mi előadásunk - tette hozzá.

Az Egy bolond százat csinál premierje április 14-én lesz a Tiszaszederkényi Művelődési Házban.

Fodor Petra