Nem kerek ez a kerékpárút-történet

kr orosi bicikliutFutók és kerékpárosok egyaránt használják a meglehetősen rossz állapotú kesznyéteni utat.Régi téma a kerékpárút Sajóörös és Tiszaújváros között, és egyre aktuálisabb a növekvő forgalom miatt. Nem csak az autósok, hanem a biciklisek és a futók is a meglévő utat használják.

- Nagyon veszélyes - mondja Móricz Ferenc, aki kerékpárral jár dolgozni Sajóörösről. - Ha jó úton akarok közlekedni, és nem a kátyúkat kerülgetni, akkor csak az út közepén tudok haladni. Az út széle nagyon rossz állapotban van. Az elmúlt évek alatt folt hátára folt került, ezért a legkomfortosabb kerékpár is szétráz.

- Egy héten egyszer teszem meg ezt az utat autóval - mondta Pósa László. - Tény, hogy nagyon sok biciklis használja, és elég veszélyes őket kerülgetni.

A balesetek száma is növekedett a forgalom miatt. Kunfalvi András is szenvedett már balesetet ezen az útszakaszon. Rendszeresen biciklizik, ha intéznivalója van a városban, mindig kerékpárral megy, de hetente több alkalommal is kétkerekűre pattan a mozgás kedvéért.

- Tavaly nyáron történt egy kellemetlen eset - meséli András. - A hétéves unokámmal jöttünk haza a városból és ránk legyezett egy autó. A gyerek leugrott a kerékpárról, én pedig keresztülrepültem az ő kerékpárján. A sajnálatos eset után bementem a tiszaújvárosi és a sajóörösi önkormányzathoz is megérdeklődni, hogy várható-e, hogy kerékpárút épüljön a közeljövőben a két település között. Tiszaújvárosban nem tudtak ezzel kapcsolatban pontos felvilágosítást adni, itt Sajóörösön pedig a polgármesterrel beszéltem, aki azt mondta, hogy pályázatot nyertek kerékpárút építésére.

A korábbi tervek szerint Tiszaújváros Sajóörössel konzorciumban akart pályázni, és az elképzelések szerint az épülő kerékpárút a mostani úttal párhuzamosan futott volna, becsatlakozva a már meglévő tiszaújvárosi bicikliútba. Sajóörös azonban más útvonallal, önállóan pályázott. A nyomvonal már elkészült, ami a tervek szerint a mostani mezőgazdasági területen haladna keresztül egészen a Tiszaújváros és Sajószöged közötti kerékpárútig, de épülne egy lecsatlakozás is Tiszaújváros felé. (Lásd a térképet.)

A meglehetősen logikátlannak látszó megoldás, illetve az előzmények több kérdést is felvetnek. A tiszaújvárosi városvezetés álláspontját - a legutóbbi testületi ülés kapcsán - már ismertettük lapunkban. (Mezőgazdasági kerékpárút? – Krónika 2018. február 1.) Szerettük volna az örösi álláspontot is megismerni és közzétenni. Kérdéseinkre azonban választ nem kaphattunk, mivel Szabó Gábor, Sajóörös polgármestere, bár először igent mondott megkeresésünkre, néhány nap elteltével úgy döntött, hogy nem kíván lapunknak nyilatkozni.

ema

kerekparut terkep