Nyitott ajtók, kulisszatitkok

kr kulturhazak1Hagyj nyomot magad után!Megtelt a hétvégén a Derkovits Kulturális Központ. Nem csak a nézőtér, vagy az emeleti konferenciaterem, mint máskor, rendezvények alkalmából, hanem olyan ajtók is megnyíltak a közönség előtt, melyek a hétköznapokban zárva vannak. A Kultúrházak éjjel- nappal programon foglakozásokat lehetett megnézni és kipróbálni, és az is kiderült, hogyan működik a Derkó.

- Most a nagyközönség elől elzárt területen is szétnézhetnek az érdeklődők - mondta Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója, akivel benyitunk egy emeleti ajtón a konferenciaterem melletti folyosón. Az ajtón ez áll: Idegeneknek belépni tilos! - Ez is egy olyan terület ahová máskor csak a házban dolgozók léphetnek be. Korábban ez egy üres rész volt, bálokon, rendezvényeken öltözőnek használtuk. Azonban az évek során egyre több művészeti csoport alakult, a tagok száma évről-évre nő, így szükség volt arra, hogy kosztümtárakat, hangszerek és egyéb eszközök tárolására helyiségeket építsünk ki. Itt találhatók a Derkovits Fúvószenekar hangszerei, kottái és fellépő ruhái, egy másik helyiségben a mazsorettes lányok színes ruhái vannak gondosan felakasztva. A harmadikban pedig a Pántlika és a Kisbocskor néptáncegyüttesek kellékeit tároljuk. A kíváncsi látogatók kirándulást is tehettek a kultúrház rejtett zugaiba. Benézhettek a színfalak mögé a Kulissza Játékszín próbáján, lemehettek a zenekari árokba, benézhettek a színpadi hangosítást és fényt irányító technikai helyiségbe, illetve megnézhették, honnan vetítik hétfőnként a mozifilmeket.

Citera- és fúvószene, néptánc, zumba, aerobik. A konferenciaterem egész délután zenészektől, táncolóktól volt hangos. Almási Csilla négy kisgyermekkel állt be a néptánc csoportokhoz.

- Azt gondolom, minél hamarabb el kell kezdeni bemutatni a gyerekeknek ezeket a lehetőségeket - mondta Csilla. - Bár a legkisebb az ölemben táncolta végig a foglalkozást, mégis fontosnak tartom, hogy megismerkedjenek a népzenével, tánccal, és ezáltal a magyar kultúra egy szeletével. A nagyobbak már idejárnak a Kisbocskorba táncolni. Mivel a próbákon nem vagyunk bent, ezért ez egy nagyon jó alakalom arra, hogy mi, szülők is megnézzük és részt vegyünk rajta.

A tánctól megéhezett, megszomjazott vendégeket a földszinti szakköri helyiségben, a Guzsalyas Díszítőművészeti Szakkör tagjai frissen sütött farsangi fánkkal, házi lekvárral és teával várták.

- Liszt, tojássárgája, vaj, tej, élesztő - sorolja a hagyományos fánk hozzávalóit Füredi Zsuzsanna, népi- játék és kismesterség oktató. - Mi olaj helyett sütőben sütjük, így egy kicsit könnyebb a tészta. Ribizli-, szőlő- és meggylekvárral kínáljuk a kisült finomságot.

Az aulában ügyes kezű gyerekek és felnőttek szabtak, varrtak, festettek a Tiszavirág Foltvarró Kör tagjai segítségével.

Nagy népszerűségnek örvendett a miskolci Elmeháza által berendezett szabadulószoba. Képletek a táblán, különböző anyagok az edényekben, leírások a falon. Ahhoz, hogy 45 perc alatt kijussanak a játékosok, logikus gondolkodásra, leleményességre, csapatjátékra van szükség.

12 csapat próbálhatta ki magát, közülük a Fejbetörők ki is jutottak.

- Voltunk már az Elmeházában Miskolcon többször is - mondta Korhut Ádám, a Fejbetörő csapat egyik tagja. - Nagyon-nagyon tetszett, és amikor meghallottuk, hogy ide is eljön, kaptunk az alkalmon és gyorsan foglaltunk egy időpontot. Barátokból, kollégákból áll a csapatunk. Ügyesek voltunk, hiszen rájöttünk a dolog nyitjára, és kijutottunk a bezárt szobából.

ema