Lógok a szeren!

kr kef
Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke tartott tájékoztatót a fiataloknak.

Lógok a szeren, avagy nyári élményeim címmel tartott előadást a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke, addiktológiai konzultánsa a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tavaszi nyílt napján.

Hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályos diákoknak tartott előadást a drog veszélyeiről a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke és segítőjük, aki maga is a kábítószer fogságában élt évekig. A szerről lejövő, ma már kétgyermekes apuka osztotta meg a fiatalokkal saját drogos múltját, leszokásának gyötrelmes heteit. A rendezvényt a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte a helyi ifjúságnak, a szervezet vezetője Pálnokné Pozsonyi Márta, a KEF elnöke köszöntötte a vendégeket.

A program nyitányaként elsősorban a fiatalokhoz szólt dr. Fülöp György alpolgármester, aki így fogalmazott.

- Arra kérlek benneteket, hogy amikor döntéseket hoztok, akkor felelősen - ezektől a szertől távol tegyétek ezt. Higgyétek el, olyan szép, színes az élet, hogy ehhez nincs szükség semmiféle kábító, bódítószerre, drogra – intette, óva a fiatalokat az alpolgármester.

Ezután Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke tartott tájékoztatót a diákoknak.

- Nagyon sok információval rendelkeznek a mai fiatalok, a kábítószerekről is, hiszen az internet világában csak egy kattintás, és minden azonnal jön, a kérdés az, hogy mennyire hiteles az információjuk és tudnak-e szűrni. Ezért is fontosak az ilyen előadások, hogy fókuszálva legyen az az adathalmaz, amit kapnak innen-onnan. Itt inkább most az kap hangsúlyt, hogy érezzék, mennyire fontos az ő személyiségük, hogy tudjanak dönteni, és hogyan döntsenek, tudják, mit raknak a mérleg két serpenyőjébe, hiszen ezek birtokában tud úgy dönteni, hogy később a tetteiért is tudja majd a felelősséget vállalni - mondja a szakember. - Az utóbbi tíz évben bejöttek a dizájner drogok, ez felborította a teljes kábítószerpiacot. Korábban be lehetett határolni, ki mit használt, most viszont a dizájner drogok világában már nem lehet, hiszen bármit bármivel kombinálnak, kevernek, így nem tudjuk mit rejt magában a kliens, aki bizonyos tünetegyüttessel érkezik. Bár nálunk a drogambulancián ez nem olyan nagy probléma, mert itt inkább csak beszélgetünk, terápia van, de képzeljük el ugyanezt a helyzetet egy toxikológiai, sürgősségi osztályon, amikor egy eszméletlen állapotba került páciensnek az orvos nem tudja, mit adjon be. Sajnos akár halálos kimenetelű is lehet a dizájner drogok használata, hiszen a növényvédő szerektől a körömlakk lemosóig bármi lehet benne, amit bevesznek vagy belőnek, Ez utóbbi a problémásabb, hiszen az intravénásan beadott szer pár másodperc alatt bejut az agyba, szívbe és visszafordíthatatlan dolgot vált ki. Az a tapasztalat sajnos, hogy nem érzik a fiatalok ennek a veszélyét, mert a köztudatban benne van, hogy a dizájnerek legálisnak minősülnek, folyamatosan jönnek és jönnek az újabb szerek, óriási a kínálat, az viszont, amivel nincsenek tisztában és nem veszik figyelembe, hogy az illegális vagy legális nem az anyag veszélyességét minősíti, sőt veszélyesebb is lehet, ami nem tiltott, de mivel legális, könnyebben hozzányúlnak.

berta