Elkezdődtek az érettségi vizsgák

kr erettsegiegyesre

A hétvégi ballagás után közel 200 végzős középiskolás ült vissza az iskolapadba városunkban hétfőn reggel, hogy elkezdje érettségi vizsgáit. Először magyar nyelv és irodalomból mérték fel tudásukat. Hétfőn nyolc óra előtt néhány perccel még nehéz volt megjósolni, hogy milyen feladatokat kapnak a diákok.

- Szerintem elég kiszámíthatatlan a magyar érettségi - mondta Kiss Ádám, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium egyik végzőse. - Korábban emlékszem, hogy a téma megválasztásánál figyelembe vették az abban az évben lévő évfordulót. Az utóbbi években azonban nem igazán e szerint adták meg a feladatokat, így nagyon nehéz megtippelni, mit kapunk majd. Személy szerint József Attilának vagy Radnótinak örülnék a legjobban.

A magyar írásbelit összesen 240 percig, azaz 4 órán át írhatták a diákok. A magyar érettségi két részből állt. Az első feladatnak is két része volt. Az egyik a szövegértés. A barátság szociológiájáról szóló könyvismertető cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők, ez alapján kellett megoldaniuk tíz feladatot. A másik része érvelési feladat volt, ahol két téma közül lehetett választani. Írhattak a Valentin-napról, de egy levelet is megfogalmazhattak a helyi önkormányzati képviselőnek. Erre a két feladatra 90 perc állt a rendelkezésre. Majd a következő részben ismét két téma közül lehetett választani. Balázs Béla mesét kellett elemezni vagy összehasonlító műelemzést kellett készíteni József Attila és Szabó Lőrinc egy-egy verse alapján.

- Én alapvetően elégedett vagyok - mondta a magyar írásbeli érettségi után Szabó Martin Gergő. - Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen témákat fogunk kapni. Szerintem nem volt nehéz. A szövegalkotás kicsit érdekes volt, de összességében jól sikerült.

Kedden folytatódott a megmérettetés. Százalékot számoltak, halmazokba csoportosítottak, statisztikai adatokat elemeztek, függvényeket ábrázoltak a matematika érettségi első részében. Kétismeretlenes egyenletet számoltak és geometriai feladatot oldottak meg a másodikban.

- Nehezebb volt, mint amire számítottam, főleg a második rész - mesélte Horváth Kálmán Vendel. - Igyekeztem mindent megtenni a jó jegyért, bízom benne, hogy sikerült. Ezen a héten már csak a történelem és az idegen nyelv van hátra, meg két hét múlva az informatika. Nekem ez a választott tantárgyam.

- A mi iskolánkban összesen 137-en vannak a végzősök, de rajtuk kívül 76-an úgynevezett előrehozott érettségit tesznek - tudtuk meg Erdélyi Lajostól, a gimnázium intézményvezetőjétől.- Korábban bármilyen tantárgyból meg lehetett tenni, most már korlátozták, csak élő idegen nyelv, illetve informatika tárgyból lehet egy évvel korábban érettségizni. Több okból választják a tizenegyedikesek az előrehozott érettségit. Egyrészt, ha a gyermek jól halad a tanulásban és megcsinálja most, mondjuk az angol érettségit, akkor jövőre nem kell csak négy tantárgyból vizsgáznia. Vagy most megcsinál egy középszintű angol érettségit, jövőre pedig már nagyobb esélye van az eredményes emelt szintű érettségire. Intézményünkben idén összesen 58-an választották az emelt szintű megmérettetést, nekik Miskolcon kell számot adni tudásukról. A középszinten érettségizők pedig itt helyben vizsgáznak.

Ezen a héten a főtantárgyakból vizsgáznak, a magyar és a matematika után, szerdán történelem, majd csütörtökön és pénteken az idegen nyelveké a főszerep. A következő héten a választható tantárgyak vizsgái következnek. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában pedig elkezdődnek a technikusi és szakmai komplex vizsgák is.

- Most hatvan végzős diákunk érettségizik, a jövő héten kezdődő szakmai vizsgákon pedig 120 fő tesz majd, reményeink szerint sikeres vizsgát, ami három részből áll. Először gyakorlatban, majd írásban, végül pedig szóban adnak számot a tudásukról - tudtuk meg Bukta Mártától, a Brassai igazgatóhelyettesétől. - Azonban nem ez az egyetlen vizsgaidőszak nálunk az idén, mert februárban közel 50 tanulónk szerzett szakmai végzettséget a felnőtt képzésünkön.

Az emelt szintű szóbeli érettségiket június 7. és 14. között, a középszintű szóbeliket június 18. és 29. között tartják.

ema