A sikerért, a tudásért meg kell dolgozni

kr ballagas 1
Az Eötvös ballagói az iskolazászlóval.

Az elmúlt hétvégén tartották a középiskolai ballagási ünnepségeket. Előbb a Brassai, majd az Eötvös középiskola végzősei búcsúztak el az alma matertől.

Virágokkal díszítették fel a Brassai épületét, a folyosókat, a tantermeket a ballagó diákok tiszteletére. Osztálytermeikben gyülekeztek a végzősök, még utoljára nevetgélve, viccelődve egymással, ugyanúgy, mint előtte évekig. Ez az alkalom mégis más volt.

- Nagyon vártam már ezt a napot - mondta Papp Balázs -, izgulunk, hogy mi lesz. Kezdődik az érettségi is lassan. Elektronikát és elektrotechnikát tanultam a Brassaiban, egyelőre maradok a technikumon, aztán majd egyszer megpróbálom az egyetemet is. Bár én csak három évet jártam ide, szerettem itt tanulni.

A szakgimnáziumi képzést 48-an, a szakközépiskolait ugyanennyien fejezik most be, a technikusi évfolyam létszáma 70 fő. Mindannyiuktól búcsúzott Jakab Dénes, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója.

- Ez egy olyan mérföldkő a diákok számára, amelyre hosszan készül szülő, gyermek, család - mondta az igazgató. - Jelentőségét egy korszak lezárása és egy új korszak kezdete adja. Amikor a család a gyermek születése pillanatában már a jövőjéről gondoskodik, számolgatja az alkalmakat, hogy mikor záródik le egy szakasz a gyermeke életében, és hogyan fogja teljesíteni az újabb és újabb kihívásokat. Bölcsőde, óvoda, iskola, mind egy-egy szakasza a tanulásnak, de a középiskola lezárása már egy új kihívás, a felnőtté válás küszöbét jelzi. Az a pillanat, amikor megkapjuk azt az útravalót, amivel a felnőttek világába léphetünk és a függőség és önállóság határát átléphetjük, mindennél fontosabb - mondta Jakab Dénes.

A ballagási ünnepségen díjazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó végzős diákokat és átadták a Brassai-tégla kitüntetéseket is. A diákok közül az elismerést Ferenczi Renáta kapta meg, a pedagógusok közül Szentpéteri Mónika, míg a műszaki dolgozók közül Szabó Józsefné.

Másnap, szombaton délelőtt az Eötvös középiskola 137 diákja ballagott el az iskolából. A diákokat Erdélyi Lajos intézményvezető köszöntötte, aki elsőként a szülőknek mondott köszönetet az együttműködésért, bizalomért, közös munkáért, majd Márai Sándor gondolatát idézve így folytatta.

- Az utakat sokáig nem érti meg az ember, csak lépdel az úton, és másra gondol - mondta Erdélyi Lajos -, egy napon aztán megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van, elvezetnek valahová. Az utaknak céljuk van, minden út összefut végül egy egyetlen közös célban. Az út melyen eddig jártatok, hozott számotokra sok sikert, örömöt, néha kudarcot is és szerelmet. Most biztosan azt érzitek, hogy az út, amire 4, 5, vagy 6 évvel ezelőtt léptetek, túlságosan is gyorsan fogyott el. Hogy még maradtak ki nem használt lehetőségek - mondta, majd a tanulás, a munka fontosságáról szólt. - Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül, hogy tudná, a boldogság a meredély megmászásában rejlik - írta Wass Albert, ne keressétek tehát az igazi munka és a teljesítmények nélkül kiadott bizonyítványok csalóka világát. A sikerért, a tudásért mindig meg kell dolgozni.

Az ünnepségen adták át az Eötvös-érem kitüntetést, melyet ezúttal ketten kaptak: Kiss Ádám és Ferenczi Viktor.

- Nagyon gyorsan elrepült ez a négy év - mondta Ferenczi Viktor -, örülök, hogy ebben az iskolában tanulhattam, ilyen osztályban és ilyen tanároktól. A legbüszkébb talán az úszás országos diákolimpiai döntős második helyezésemre vagyok - tette hozzá Viktor, aki a Miskolci Egyetemen szeretne továbbtanulni, nemzetközi gazdálkodás szakon.

A ballagási ünnepségen adták át az Eötvös-díjat is, melyet idén a 2008 óta az intézményben tanító Dr. Fónagy-Sütőné Hocza Beáta kapta meg.

Fodor Petra