Szaktudás és szakemberhiány

kr foglalkoztatas
A tanácskozás résztvevői.

Hogyan lehet itt tartani a fiatalokat, munkát adni nekik, hogyan lehetne orvosolni az egyszerre jelentkező munkaerőhiányt és fölösleget. Ilyen kérdésekről is szó esett a Tiszaújvárosi Térségi Foglalkoztatási Tanács legutóbbi ülésén. A testület vendégelőadókat is hívott, akik szakmai tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal.

- Két év alatt 70.000 ember ment el Miskolcról és térségéből, bizonyos területeken, szakmákban nincs munkaerő, máshol pedig munkaerő fölösleg van, hiszen szakmai tudásukat tekintve sokan nem felelnek meg az elvárásoknak - problémafelvetésként ezzel a gondolattal kezdte tájékoztatóját Kovács József, a tanács elnöke.

- Ezt évek óta érzik az álláshelyeket kínáló cégek, vállalkozások, s ezt igyekszik enyhíteni a duális képzés, ami többek között Tiszaújvárosban is beindult. Mindemellett egyéb kitörési pontokat is kell találni, amivel be lehet vonzani a térségbe a szakképzett munkaerőt, s ha már ott van, akkor meg is kell tartani - mondta az elnök.

Ezekről a kérdésekről az elmúlt időszakban folyamatosan tartottak eszmecseréket a helyi cégek, gyárak, vállalkozások vezetőivel, a környékbeli és a helyi szakképző iskolákkal, valamint a BOKIK elnökével - hangzott el az ülésen.

Pálffy Gábor, a Mol Petrolkémia Zrt. üzleti támogatás szakértője a duális képzéssel kapcsolatosan számolt be az ülésen a legfrissebb fejleményekről.

- Öt villanyszerelő tanulónk van jelenleg a Brassai Sámuel Szakképző Iskolából, valamint a Debreceni Vegyipari Szakgimnázium harminc vegyésztechnikusa tanult ebben a tanévben társaságunknál. A Miskolci Egyetem négy gépészmérnök hallgatója és a Debreceni Egyetem szintén négy vegyészmérnök hallgatója januártól keresztféléves képzésben kezdte meg tanulmányait.

Lengyel Lászlóné, a Tiszaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályvezetője arról számolt be, hogy a megye gazdaságfejlődéséhez milyen pályázatok lesznek elérhetőek, de szólt a szakemberhiányról is, illetve a foglalkoztatási problémák megoldását szolgáló terveikről. Kiemelte a Nemzetgazdasági Minisztérium gyakornoki program pályázatát, ami július 31-ig elérhető, s ezt ajánlotta is a jelenlévő cégek, vállalkozások vezetőinek figyelmébe, hiszen, mint mondta, ez a program jó alkalom arra, hogy a fiatalok munkatapasztalatokat szerezhessenek. Tervezik olyan átképzések indítását álláskeresőknek és közfoglalkoztatottaknak, melyek megpróbálják lefedni a munkaerőhiányt. Mint mondta, a munkanélküliségi ráta Tiszaújvárosban 4.03%-os, Tiszaújváros és térségében ez valamivel magasabb 5.59%-os.

Jakab Dénes, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója felszólalásában többek között a fiatalok tudásának minőségéről szólt, illetve a kompetencia mérések nem túl fényes eredményeiről. A vezető szerint hiába a jó, tanulást segítő programok, ha hiányzik a diákokból az érdeklődés, a motiváció.

A tanulás hatékonyságát segítő újdonsült online lehetőségről, az úgynevezett Okosdoboz programról, maga a program ötletgazdája, Szlankó János tartott előadást, aki a tanácsülés egyik szakmai meghívottja volt. Szlankó János 40 évvel ezelőtt írta meg a Százhalombatta és Leninváros közötti termékvezeték szoftverét, most leginkább közoktatással foglalkozó szakember minőségében egy olyan lehetőségről beszélt, amit a fiatalok kezébe ad a sikeres tanulás érdekében. Az Okosdoboz feltalálójának programja online elérhető, a Nemzeti Alaptantervre építve tartalmazza azokat az ismereteket, amiket az iskolában is tanulnak a gyerekek, az online változatban rengeteg játékos feladattal erősítik, segítik a tanulást. A program megalkotója a szakképzésben tervezi a folytatást különböző szakmacsoportoknak.

Koncz Ferenc a Fidesz-KDNP nemrég megválasztott országgyűlési képviselője is jelen volt a foglalkoztatási tanács ülésén. A szervezet az évek óta húzódó nyugdíjügy megoldásához kért segítséget tőle, csakúgy, ahogy korábban Mengyi Rolandtól és Csöbör Katalintól. A sok ígéret után Koncz Ferenc egy újabb ígéretet tett, miszerint teljes vállszélességgel az ügy mögött állva próbál intézkedni és támogatást szerezni az illetékes minisztériumnál.

Az ülésen a foglalkoztatási tanács elnöke a Poliol beruházás kapcsán beáramló 5-6000 fős munkavállalói létszámról is beszélt.

- A legfrissebb információm az, hogy az MPK Zrt.-hez kerülőknek a mi munkásszállónk ad helyet a felújítás után, 2019 első negyedévének végén. A beruházáshoz érkező nagyszámú vendégmunkásnak pedig tudomásom szerint egy konténerváros épül, ez 2019 második felében lesz. Hogy pontosan hol lesz a konténerváros, azt még nem tudni, de az biztos, hogy a felvonulási területeken. Lehet, a Mol közeli területeken, ott kell az alapokat megteremteni, élelmiszerellátást, egészségügyet megszervezni. Az a nagy kérdés, hogy valóban elegendő lesz-e ez, az oda érkező emberek elhelyezésére. A másik nagyon fontos dolog az, hogy mindez érinti a közbiztonságot, az egészségügyet, az ellátást, ami hatalmas kihívás a városnak, a cégnek, a tanácsunknak, a védelmi szerveknek. Mi azon leszünk, hogy segítsünk - mondta Kovács József.

berta