Játékok, élmények egész nap

kr 1 1

Volt már itt Alíz, Süsü és a Nagy ho-ho-horgász is a Triatlon Nagyhéten, idén pedig Lúdas Matyi látogatott el programjainkra. Hagyomány már, hogy egy-egy mese- vagy rajzfilm köré szervezzük a nagyhét csütörtöki gyermeknapját. Idén sem volt ez másként.

Már a kora délelőtti órákban sokan érkeztek a kisszínpadhoz és a Dísztó melletti füves területre, itt zajlottak a Tisza Média Kft. programjai. A gyerekeket Bráz György polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntötte.

- Ez a nap azért jött létre, hogy kicsit kedveskedjünk nektek a Triatlon Nagyhét alkalmából - mondta a polgármester -, néhány éve kitalálták a tévé és az újság munkatársai, hogy kellene egy ilyen nap, és ezen a napon egy-egy mese vagy rajzfilmhez kapcsolódóan szerveznek programokat. Mindenki ismeri Lúdas Matyi történetét? Tudjátok, hogy Lúdas Matyi egész életében az igazságot kereste. Én azt kívánom, hogy ti is keressétek és találjátok meg életetek folyamán - mondta.

Lúdas Matyi a nagyhéten címmel egy rajzpályázatot is hirdettünk, a győztesek ezen a délelőttön kapták meg nyereményeiket. Onder Gerda Viktória és Lukács Larina egy-egy plüss libát, amit Losonczi Benjáminné ajánlott fel, ő készítette a kedves figurákat. Különdíjat kapott Kerékgyártó Áron. A harmadik helyezett az ötödikes Gál Gréta Vivien lett, a második a tízéves Hanus Máté, míg az első a kilencéves Kőrösi Janka, ő nyerte tehát a fődíjat, egy kerékpárt.

- Döbrögi elkergeti Lúdas Matyit - mutatja Janka a rajzát -, és Lúdas Matyi azt szeretné, hogy megnyerje az egész triatlont, ússzon, fusson és kerékpározzon a libájával. Nagyon szeretek rajzolni, rajzból kitűnő vagyok, művész szeretnék lenni. Már amikor elhangzott, hogy egy kilencéves kislány a győztes, gondoltam, hogy én leszek az, már nagyon remegtem. Nagyon örülök a biciklinek, sokat szoktam kerékpározni, anyával itt a triatlonon is bicikliztünk - mondta a győztes.

A díjátadó után a Holló együttes zenés műsora következett, a zenekar 1984 óta játszik gyerekeknek és persze felnőtteknek is.

- Azóta sokat változott a gyerekek ritmusa, mentalitása - mondta Ritter Péter -, de azért annyira nem, mint amennyire szokták mondani. Mi azért követjük ezt, de nem vettünk észre olyan éles váltást. A gyerekek 1984-ben is gyerekek voltak és most is azok. Persze most már fontos a mobiltelefon, de amikor a nézőtéren vannak, ugyanúgy élvezik a műsort, mint régen. Vidámságot és persze tartalmat is próbálunk nyújtani a gyerekeknek, interaktív a műsorunk, végig együtt muzsikálunk a gyerekekkel. A mai napra két új dalt is írtunk Lúdas Matyiról, ennek most lesz a premierje.

Zenéltek, táncoltak, énekeltek a gyerekek, és különböző hangszereket is kipróbálhattak, részeseivé válva az együttes műsorának.

A Dísztó mellett közben már javában zajlottak a játékok. Óriás buborékok, építőkockák, megannyi ügyességi játék és persze állatsimogató is várta a gyerekeket, a kisvonat pedig egész nap rótta a köröket a város utcáin. - Még csak most érkeztünk - mondta Fülöp-Majzik Katalin -, de már most nagyon jól érezzük magunkat. Mindent meg szeretnénk nézni.

- Még csak az ugróiskolát próbáltam ki, de nagyon tetszett - szólt hozzá kislánya, Julcsi.

- Kacsákat láttam, meg nyuszit, kisbárányt és kecskét - sorolja Suhajda Gábor -, ezek közül a kecske tetszett a legjobban.

Nagy volt a tömeg az óriás buborék-készítőnél is.

- Nekem ez tetszik a legjobban - mondta Nagy Fruzsina -, azért jöttem most ide, mert nagyon megtetszett, hogy tavaly ugyanezt csináltam és benne voltam az újságban.

Az óriás színező is sokak kedvence volt.

- Épp egy vámpírt színezek - mondta Molnár Péter Dominik -, nagyon szeretek színezni, ez most lila lesz. Voltam már a többi játéknál is, és a koncertet is megnéztük.

- Nagyon szuper ez a nap - mondta Tóth Zoltánné -, a gyerekek nagyon jól érzik magukat. Már kisvonatoztunk, megyünk majd állatokat simogatni. Vártuk már ezt a napot, készültünk rá. Négy unokával vagyunk itt, a teljes család, nagyon jól érezzük magunkat.

Fodor Petra