Levegőminőség Tiszaújvárosban

kr merokocsi
A mobil mérőállomás a Városháztéren.

Tiszaújváros önkormányzata és a MOL Petrolkémia Zrt. (korábban TVK Nyrt.) lakossági kezdeményezésre közös projektet indított el 2014-ben a levegőminőségi problémák tisztázásának érdekében.

Akkor majdnem egy éven keresztül monitorozták Tiszaújváros levegőjének állapotát azzal a céllal, hogy modellezni tudják a levegő minőségét a fűtési és nem fűtési időszakokban, valamint az ipari tevékenység esetleges lakott területre vonatkozó terheléseit. A méréseket 2017. július 27. és 2018. május 7. között ismételten elvégezték a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Környezetvédelmi Mérőközpontja által működtetett Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) mobil mérőállomásával, amely Tiszaújváros főtéren volt felállítva. A Környezetvédelmi Mérőközpont ezzel párhuzamosan a legközelebbi OLM automata mérőállomás (Oszlár, Petőfi utca 2. szám) adatait is vizsgálta, és erről is készített egy összefoglaló értékelést.

Az alábbi táblázatok és diagramok a légszennyezőanyag kibocsátások 24 órás átlagának alakulását mutatják a mérési pontokon fűtési időszakban és fűtési időszakon kívül μg/m3 értékben megadva.

A mérési eredmények alapján Tiszaújváros és Oszlár területén a levegőminőség állapota a hivatalos légszennyezettségi index alapján kiváló és jó minősítést kapott. A vizsgált 24 órás mérési intervallumban nem történt határérték túllépés a mérési pontokon. A fűtési időszakban végzett mérések igazolták, hogy a közlekedési és ipari kibocsátások mellett jelentős a fűtési légszennyezőanyag- kibocsátás a lakosság részéről. Megállapítható, hogy az üzemelő ipari vállalkozások működése és a lakossági eredetű kibocsátások összességében sem a fűtési időszakban, sem a fűtési időszakon kívül nem okoznak határérték feletti légszennyezést a város lakott területein egyik vizsgált komponens esetében sem.

MOL Petrolkémia Zrt.

tablazat