Vagyunk, akik vagyunk

kr hamkoham 1
Szabolcsi fiatalokból állt össze a csapat.

A Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztivál egyik sztárvendége a Ham ko Ham együttes volt. Az autentikus cigányzenét játszó fiatalok most sem hazudtolták meg magukat, igazi közönségsikert arattak.

A Ham ko Ham hat éve alakult, az együttes négy tehetséges fiatalból áll, 2016-ban egészen a döntőig meneteltek az egyik tehetségkutató műsorban, idén pedig A Dalban tűntek fel. A szabolcsi fiatalokból álló csapat a cigányzenére épít. Rézműves Márkó, Rétháti Salamon, Balázs Levente és Ábri Csaba alkotja az együttest, látszik rajtuk, hogy imádják, amit csinálnak, ahogy a közönség is megőrül értük. Nem csak cigányzenét játszanak, mai slágereket is újragondolnak, és beépítik műsorukba.

- A közönségért mindent - mondta a koncert után Rézműves Márkó énekes -, ha szeretnek minket, rajonganak értünk, megőrülnek értünk, akkor ezt mi viszonozzuk. Szeretjük, imádjuk őket, minden megteszünk értük, ha kell, megőrülünk a színpadon.

- Mikor és hogyan kezdődött a Ham ko Ham története?

- Biriben, a Dankó Pista iskolában kezdtük el ezt az egészet. Tíz, tizenegy tagból állt akkor az együttes, volt táncosunk, gitárosunk, több énekes, kannás. Aztán sajnos szétváltunk, de így a srácokkal fennmaradtunk. Emlékszem, a legelső fellépésünk Nyírbátorban volt, Volán járattal mentünk oda és a buszon azon gondolkodtunk, hogy mi is legyen a nevünk, hisz voltunk mi már csillagok, meg mindenfélék. Akkor valaki azt mondta, hogy vagyunk, akik vagyunk, ez cigány nyelven pedig ham ko ham, így ez lett a nevünk. Ez mindenkinek tetszett, megmaradt.

- A hagyományok ugyanúgy megjelennek a koncerten, mint a mai popzene. Már a kezdetektől tudatos ez a kettősség?

- Mindenképpen azt akartuk, hogy az autentikus cigányzene megmaradjon. De ahogy elkezdünk fellépésekre járni, és becsempésztünk egy-egy feldolgozást, amit modernizáltunk a magunk módján, azt tapasztaltuk, hogy ráharaptak az emberek. Így úgy döntöttünk, hogy legyen meg a cigányzene, de játsszunk mai dalokat is.

Fodor Petra