Harminc év színei

kr padodo 1
Harminc éve a színpadon.

A Pa-Dö-Dő élő koncertje zárta a Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztivált. Jóval a koncert előtt itt volt már a stáb, a zenészek, a táncosok, Györgyi és Mariann is. Nézelődtek, ettek-ittak, szétnéztek a Tisza-szigeten. Magukba szívták a hangulatot, hogy még jobb legyen az esti Pa-Dö-Dő koncert. Akik kint voltak, nem csalódtak.

- Harminc éve, 1988-ban alakult a Pa-Dö-Dő. Milyenek voltak a kezdetek?

Falusi Mariann: Nagyon távoliak, már nem is emlékszünk rá. Nagyon jó időszak volt, hősies volt, akkor még nem ilyen volt a környezet, nem voltak ilyen színpadok, de akkor is nagyon jó volt. Emlékszem, egy nyáron háromszor is megkerültük a Balatont. Nagyon sok lehetőségünk volt fellépni, most már teljesen más a zenei világ.

Lang Györgyi: Tele voltunk kis művelődési házas fellépésekkel, teljesen más volt a rendszer. Mindig mindenki vitte magával a saját hangosító felszerelését például.

- Mekkora vihart kavartatok annak idején a színeitekkel, megjelenésetekkel?

Lang Györgyi: Ezt a nézőktől kéne megkérdezni. Sokan azt hitték,direkt vagyunk ilyen kövérek, hogy kék a hajunk, direkt vagyunk szakadt ruhában meg ilyen színesek. De azért tetszett nekik, pedig nem volt stylist, aki megálmodta volna ezt, mi meg baromi sok pénzért megvettük.

Falusi Mariann: Akkor ez tényleg merész volt, mert nem volt divat. Mi saját magunk voltunk, mi így öltöztünk a hétköznapokban is, és ez így volt a színpadon is. Ez azért eléggé önazonosnak tűnik, mert még most harminc év után is ilyenek vagyunk, ezzel elég jól be lehet azonosítani bennünket.

- Manapság ez még jellemző? Nehezebb ma ezen a pályán?

Falusi Mariann: Néha rossz érzésem támad, hogy egy tehetségkutatóban egy fiatal milyen lehetőségeket kap, de ekkor mindig azt mondom magamnak, hogy bár mi nem kaptunk ilyet, de ki mondhatja el, hogy öt-hat év múlva még működik. Az egyik legkedvesebb szórakozásom, hogy megkérdezem az embereket, hogy mondom már xy-tól egy slágert, de soha senki nem tud. Régen volt egy út, amit végig kellett járni. És az szépen vezet előre, nem úgy van, hogy megkapsz mindent, mert onnan nagyot lehet zuhanni. Nagyon kevesen vannak, akik ezt képesek tartósan és következetesen végigcsinálni. Ha veszünk például egy Rúzsa Magdit, akkor látjuk, hogy amikor ő győzött, utána lement a földszintre és elkezdte magát szépen lassan felépíteni, és ehhez igénybe vett egy zseniális menedzsert. De sokan, akik jó eredményeket érnek el az ilyen-olyan műsorokban, már sehol sincsenek, mert nem tették meg ezeket a lépéseket. Ez egy szakma, amit marhára komolyan kell venni és komolyan kell csinálni. Ez nem csak arról szól, hogy csinálsz egy klassz bulit, előtte és utána is sok-sok óra gyakorlás és próba kell.

Lang Györgyi: Szóval most a nehezebb. Akkor könnyebb volt. Nem volt letöltés, muszáj volt lemezt venni, bakelitet.

Fodor Petra