Hűsöljünk, de ésszel

kr hoseg 1
Vízben, vízparton lehet leginkább kibírni a hőséget.

Már bő egy hete tart és előre láthatólag még közel egy hétig kell tűrnünk a trópusi hőséget. Az egyáltalán nem szokványos klíma több területen is érezteti hatását.

Sokan vallják, ebben a melegben igazán csak a hűs habokban lehet ténylegesen enyhülést találni. Nem csodálható, hogy a strandfürdő sok vendéget vonz. - Részben a hőség miatt jöttem - mondta Strek Ferenc - másrészt meg minden hétfőn jövök. De a hideg vízben nagyon jó a hűsölés.

Sokan gondolják így, hétköznap is sokan - tapasztalatunk szerint főleg határon túlról érkezett vendégek - használják a létesítményt, ami a kánikulára tekintettel hosszabbított nyitvatartással 20:15-ig várja a vendégeket, a pénztárak 19:30-kor zárnak. Mindez addig tart, ameddig a hőségriasztás meg nem szűnik. Utána visszaáll a normál rend.

Tiszaújvárosban a közutak folyamatos locsolása mellett párakapu is enyhíti a hőséget. Aki azonban külsőleg nem tudja hűteni magát, az belsőleg kényszerül rá. Van, aki a fagylaltra, van, aki egészen másra esküszik.

- Szerintem sok sörrel lehet kibírni ezt a meleget - mondja nevetve Bacsó József. - Persze nem csak a sör a megoldás, hanem a folyamatos folyadékbevitel, a sok fürdés, mosakodás, és ha van, akkor a légkondicionáló.

Nem csak az emberek, a város is túlhevül ilyenkor. A Városgazda Kft. igyekszik elviselhetővé tenni mindenki számára a hőséget

- Egy 5 köbméteres tartálykocsi locsolja az utakat napi 13-15 alkalommal - mondja Krajnyák László, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője. - Tehát 60-70 köbméter vizet juttatunk ki a kijelölt utakra minden nap.

A növényzetet sem hagyják szárazon. A kihelyezett virágokat naponta locsolják. De mindezt emberek végzik, akik ugyancsak szenvednek a hőségtől.

- A dolgozók nagy része kint, a szabad területeken dolgozik - magyarázza Krajnyák László. - Számukra 15 percenként biztosítjuk a pihenőidőt, illetve 14-16 fokos ásványvizet adunk nekik folyamatosan.

A kánikulában természetesen több ivóvíz fogy az átlagosnál, ennek mértékéről az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. a következő tájékoztatást adta.

„Az elmúlt napok víztermelési adatait tekintve egy átlagos hőmérsékletű naphoz viszonyítottan a szolgáltatási területünkön nagyságrendileg 10 %-kal emelkedett a vízfogyasztás. Július utolsó napjaiban, a hőségriasztás idején a termelésünk megközelítette a 63.400 m3/nap mennyiséget.”

A hőség nem játék. Gyakorlatilag mindenkit megvisel az extrém meleg, a különbség az, hogy ki, milyen egészségi állapotban van.

- Mind az egészségeseknek, mind a betegeknek nagyon kell figyelni, különösképpen a gyermekeknek, illetve a sportolóknak - mondta Koczákné Vincze Katalin mentőtiszt. - Akik vérnyomáscsökkentőt szednek, azoknak különös figyelemmel kell lenniük arra, hogy a nagy melegben az erek kitágulnak, így ez vérnyomáscsökkenést idézhet elő, ezért a háziorvosokkal külön meg kell beszélni, hogy esetleg kell-e módosítani a gyógyszerszedésen.

Ugyancsak fontos, hogy mind az egészségesek, mind a betegek pótolják az izzadással elvesztett folyadékot és ásványi sókat. Ez utóbbiak pótlására nagyon jó vény nélküli szereket lehet vásárolni a patikákban.

Ha klímázunk, azzal is óvatosan kell bánni, mert a nagy külső és belső hőmérsékletkülönbségnek a vége akár tüdőgyulladás is lehet.

Tehát hűtsük magunkat, de csak ésszel. Szükségünk is lesz rá, mert a kánikula az előrejelzések szerint a hét végéig még biztosan kitart.

borza