Gasztrofesztivál a Tisza-szigeten

kr halaszle 3
Horváth Sándor a győztes étel készítése közben.

Idén is több ezer vendége volt a Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztiválnak. A főzőversenyre több mint százféle ételt neveztek a csapatok, már kora délelőtt elkezdődött a gasztrofesztivál. Nem csak jókat enni és inni lehetett ezen a napon itt, hiszen a fesztivál ugyanúgy szólt a kultúráról, a családi programokról és a koncertekről is.

Élmények, kalandok, ízek és illatok várták egész nap a halászléfőző fesztivál vendégeit. A színpadi programok sorát a Derkovits Fúvószenekar és Majorette csoportok műsora nyitotta, majd következett a hivatalos megnyitó a zsűritagokkal és a rendezvény fővédnökével, Bráz György polgármesterrel.

- A nyár mindig a szórakozásé, a pihenésé - mondta Bráz György -, és ez a mai is egy ilyen alkalom. Örülök annak, hogy ismét találkozhatunk itt a szigeten és bemutathatjuk Tiszaújvárosnak ezt az arcát is. Ha valaki megkérdezi, hogy mi az érdekessége ennek a városnak, akkor az lehet, hogy a város 52 éves, de a település több mint 750. Ez a város Tiszaszederkény néven lett város. Tiszaszederkény pedig kötődik a Tiszához, ehhez a természeti csodához. Itt, a Tisza-szigeten nagyszerű rendezvényeket lehet tartani, nagyszerű emberekkel és ez a mai is egy ilyen alkalom - mondta.

Több mint ötven csapat mintegy száz étellel nevezett a főzőversenyre, két kategóriában, hiszen külön értékelték a hal- és a tájjellegű ételeket. A főzők utcájában már kora délelőtt nagy volt a nyüzsgés, tüzet gyújtottak, aprítottak, szeleteltek a szorgos kezek. Nem csak az ízekre, a látványra is sokan ügyeltek, így a Városgazda csapata is, akik gyönyörű virágokkal díszítették a sátrukat.

- Disznótoros káposztát főzünk falusi módra - mondta Jurák László -, gerslivel és jó sok hússal, azt szereti a nép. Kétszáz adag készül most, minden évben eljövünk ide, főztünk már babgulyást és halászlét is.

Göngyölt sertéskaraj készült Luci Feriéknél, ők sem először fesztiváloznak. Kicsi a csapat, jó a hangulat, sokat készültek a mai napra.

- Csirkemájjal, gombával, baconnel töltöttük meg a karajt - mondta Veres István -, az egészet pedig baconbe tekertük. Hercegnőburgonyával és áfonyamártással kínáljuk. Otthon már kipróbáltuk, kikísérleteztük ezt a receptet, e nélkül nem jövünk versenyezni.

Tokaji Marcell neve bizonyára ismerős a tiszaújvárosiaknak. A fiatalember szeret és tud is főzni, most épp palacsintát süt, megbolondítva némi chilivel a tésztát. Marcell két éve indult először főzőversenyen, díjak, oklevelek sorakoznak most a főzőhelynél, s fejben már kész a versenyétel is.

- Gravlaxot csinálok harcsából - mondta Marcell -, köretnek pedig édesburgonyát és céklacsipszet mellé. Szeretek kísérletezni a konyhában, ezt az ételt is otthon találtam ki. Szeretnék szakács lenni, nagyon szeretek főzni - mondta.

Több munkahelyi közösség is nevezett a versenyre, így a Tisza Automotive munkatársai is, akik először jöttek el a fesztiválra.

- Egy üzemben dolgozunk - mondta Kalocsai Péter -, most úgy döntöttünk, hogy eljövünk, kipróbáljuk magunkat. Sűrűn járunk össze a munkán kívül is, jó a csapat, összetartóak vagyunk.

- Csirkecombot és csirkemellet is sütünk - tette hozzá Farkas Sándor -, és persze halászlevet is készítünk. A család fogta a halat, mi pedig szívünket-lelkünket beletesszük.

Tiszai halból főznek halászlét a tiszadobiak is. Öt éve elvitték a főzőhelyek legszebbjének járó különdíjat, most sem szerettek volna alulmaradni, pavilonokat építettek, díszítettek. Sül a kárász, készül a halgombóc, az asszonyok pedig túrós és hagymás cinkét készítenek.

- A főtt krumplit liszttel törjük fel, és különböző formában szervírozzuk - mondta Bertalan Lászlóné Ilike, a Tiszadobi Napsugár Óvoda vezetője -, sült szalonnával, pirított hagymával és nagyon finom tiszadobi túróval, tejföllel. Mi ápoljuk a hagyományokat a gasztronómia területén is, amit szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk, szeretjük a paraszti ételeket. Az egyszerűen elkészíthető, laktató ételeket.

Mangalica kolbászt és szalonnát kóstoltunk a Fiatalok csapatánál, a főzéssel itt még várnak egy kicsit, hisz hamar elkészül a versenymenü.

Kora délután már sorra érkeznek a zsűri elé az ételek, így Horváth Sándoré is, aki bőrén sült fogasfilét készített, hozzá zöld spárgát párolt, gorgonzola sajtból készült a mártás, a díszítés pedig pár szem gránátalma.

- Harmadik éve vagyok itt - mondta Horváth Sándor -, az első évben még nem versenyeztem, tavaly már igen, és ezen felbuzdulva döntöttem úgy, hogy idén is megpróbálom. Nagyon jó hely ez arra, hogy kipróbáljuk magunkat - mondta.

Közben a színpadon is zajlottak az események, előbb a Pántlika és Kisbocskor néptáncegyüttesek mutatkoztak be, őket Nótár Mary, a Ham ko Ham és a Mulatós Menyecskék követték. Kora délután a kisszínpad és környéke is megtelt élettel, zenés gyermekműsorok és stand up comedy várta a látogatókat. A Tiszán pedig idén is lehetett sárkányhajózni, ez a program is népszerű volt a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt.

- Nagyon jó volt a sárkányhajózás - mondta Takács Lili - most először próbáltam ki. Akkor kellett evezni, mikor szólt a dob, nem volt nehéz.

A népi játszótér is sokak kedvence volt, csakúgy, mint a mini vidámpark, dodzsemmel, körhintával, ugráló várral.

- Délutánra jöttünk ki a gyerkőccel - mondta Szabó Krisztina -, megvártuk, hogy jobb idő legyen. Eddig minden nagyon tetszik. A koncertek és a játszótér is. A párom külföldön dolgozik, amikor alkalmunk van, eljövünk ide, igazi családi program ez.

Délután négy órakor elérkezett az eredményhirdetés ideje. A főzőcsapatokat Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere méltatta, s néhány jó tanáccsal is ellátta a versenyzőket.

- A piros őrölt paprika másfél óra főzést bír ki, utána megkeseredik - mondta - , így a pacalba, a marhába ne tegyük bele előre, majd csak a végén, az utolsó húsz percben, így megtartja színét és ízét is. Sokan a halászlébe és a pörköltbe is sok hagymát tesznek, egy kiló húshoz azonban maximum húsz dekát tegyünk, különben az étel édes lesz. Ne vegyük félvállról a főzést, becsüljük meg az ételt, kellő tisztelettel nyúljunk a nyersanyagokhoz - tette hozzá.

A tájjellegű ételek kategóriájának győztese a Luci Feri csapata lett, a második helyen az Újvárosi betyárok végeztek, míg a harmadik a Lila akác együttese lett. Hét aranyérem következett ezután, a halételek kategóriájában. A halételek legjobbjait elkészítők 150, 100 és 50 ezer forintos díjazásban részesültek. A Fakanál ördögei a harmadik helyen végeztek, a második a Sörsziget együttese lett egy szegedi halászlével, az első pedig a Fiatalok csapata, ők megkapták az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának különdíját is.

- Még most sem fogtam fel - mondta az eredményhirdetés után Horváth Sándor -, nagyon örülök az első helyezésnek. Ezek után biztos vagyok benne, hogy jól sikerült az étel, semmit nem változtatnék rajta. Holnaptól pedig már azon gondolkodom, hogy jövőre mit készítsek - mondta.

Fodor Petra