A képek hordozzák az időket

kr kiallitas 1
Zemlényi Attila és feLugossy László, azaz Laca.

Napjaink egyik legismertebb művészének, feLugossy Lászlónak, vagy ahogy leginkább ismerik Lacának a kiállítása nyílt meg az elmúlt héten a Városi Kiállítóteremben „Előre-Látás” címmel.

- A kultúrának hősök kellenek, és nekem ő az egyik személyes hősöm - mondta megnyitó beszédében Zemlényi Attila költő, a Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője. - Amihez Laca nyúl, az minden esetben originális. Legyen az bármi a világon, ami az eltelt 71-évben a keze nyomát viseli, az rendkívül személyes, rendkívül sajátos és rendkívül jól körülírható, jól artikulálható és megismerhető.

Ha azt mondom A.E. Bizottság, akkor azok számára, akik a rendszerváltás előtt már jártak klubokba, és nem feltétlenül az akkori állami lemezkiadó, illetve rádió és televízió által preferált zenekarokat hallgatták, nem ismeretlen az a név. A javarészt képzőművészekből alakult zenekar frontembereként legalább annyian ismerték el, vagy próbálták megérteni, mint amennyien értetlenül álltak az általuk képviselt művészet előtt.

Ám tagadhatatlan, hogy akár zenélt, akár festett, akár filmet forgatott, vagy fényképezett - netalántán performanszokban működött közre - az autodidakta művész tömegeket vonzott tevékenységével. Sajátos kifejező stílusa mindig megtalálta az utat az őt értő, vagy érteni akaró közönség felé.

A tiszaújvárosi tárlat sajátos stílusú lett.

- Ez menet közben alakult így - mondta kevéssel a megnyitó előtt a művész. - Nem láttam előre, hogy a galériának fekete falai lesznek. Ez kicsit szokatlan, általában a fehér falak szoktak dominálni a kiállító termekben, és ez elgondolkodtatott. A válogatásom ennek alapján épült fel, kicsit reflektálva a fal színére. Próbáltam fekete képekkel és színes képekkel is gazdagítani, megoldani a teret, ezt a kiállítást.

A kiállító terembe lépőket két szempár veszi rögtön górcső alá, mintegy nyomatékosítva a tárlat címét „Előre-Látás”.

- Tulajdonképpen a látásunkkal, a nézésünkkel tudjuk a világot befogadni - mondta feLugossy Laca. - Azok az emberek, akik ezzel a képességgel rendelkeznek, a látás érzékszervével fogják föl a világot. A vizuális képességgel tudunk ismereteket szerezni, illetve alkotói kifejezéseket, gesztusokat a látáson keresztül tudunk visszaadni az embereknek.

Az előre látás nem csak a nézést jelenti, hanem a jövőbe tekintést is.

- Az előre látás fontos - folytatta gondolatmenetét Laca. - Az embernek legyen valami viszonya a múltjához, és a jelenén keresztül a jövőhöz, ahogy szokták mondani, előre tervezünk egy kicsit. Bár tudjuk, hogy halandók vagyunk, de tudjuk, hogy amíg élünk addig kell a jövőben is gondolkodni. A képek, mint műalkotások, hordozzák ezeket az időket. A múltat a jelent és a jövőt is.

A kiállítás szeptember 25-éig tekinthető meg.

borza