Petrolkémiás duális tanévnyitó

kr dualis 1
Laborszemlén a hallgatók.

Idén is elindította vegyésztechnikus és villanyszerelő duális képzési programját a MOL Petrolkémia Zrt. A képzést ipari környezetben, a cég által felújított oktatótermekben, illetve a korszerű művelettan laboratóriumaiban tartják. A tanévnyitó a múlt héten volt.

Több százmillió forintot fordított a vállalat a tanműhelyek berendezésére, felújítására, eszközök vásárlása. Itt tölthetik majd gyakorlati idejüket azon egyetemek hallgatói és középiskolák tanulói, akik a MOL Petrolkémia Zrt-vel (MPK) közösen vesznek részt a duális képzésben. Az idén már a második tanévet nyitották meg ünnepélyesen, a Laza Pláza Klubházban, ahol a diákok, a cég és az iskolák képviselői is részt vettek.

- Tavaly hirdették meg nekünk érettségi előtt ez a lehetőséget, 30 fős az osztályunk, hetente kétszer jöttünk ide Debrecenből. Jártuk az üzemeket, rengeteg gyakorlati tapasztalatot szereztünk, miközben megtapasztaltuk azt is, hogy milyen az üzemi élet, és ez rávilágított arra, hogy én itt szeretnék dolgozni - mondja Cseke Balázs Benedek végzős diák, aki a duális képzés tanévnyitóján saját élményeit, tapasztalatait mesélte el a most kezdő tanulóknak.

A kiemelkedő eredménnyel végzett első vegyésztechnikusi évfolyam után az MPK úgy döntött, elindítja duális képzési programjának második évfolyamát is. Az oktatási programnak köszönhetően 33 tanuló - 30 vegyésztechnikus és 3 villanyszerelő - szerezhet értékes gyakorlati tapasztalatot az MPK tiszaújvárosi műszeres analitikai laboratóriumában és üzemeiben.

A vegyésztechnikus és villanyszerelő duális képzés megszervezésében ismét a régió két kiemelkedő szakképzési intézménye, a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnázium, illetve a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskola lesz a partner. Az elméleti oktatás szeptembertől októberig tart, a gyakorlati képzés novemberben kezdődik.

- Nálunk villanyszerelő tanulók vesznek részt a duális képzésben. A MOL adja a gyakorlóhelyet, az iskolánk pedig az elméleti oktatást biztosítja két oktatóval. Tavaly öt diákkal kezdtünk, akik két évig vannak itt gyakorlati képzésen, ők 10. évfolyamon kezdték, most 11-esek, nekik van még egy évük. Most szeptembertől három újabb villanyszerelő diákunk kezdi a duális képzést - tudtuk meg Jakab Dénestől, a Brassai igazgatójától.

A diákokat az MPK vezérigazgatója, Zsinkó Tibor köszöntötte, aki az ünnepség végén minden diáknak személyesen adta át azt a belépőt, amivel a gyár területére tud majd belépni.

Az új évfolyam megújult környezetben kezdheti a tanévet: a vállalat több százmillió forintot fordított a képzési feltételek fejlesztésére. A beruházás keretében két 30 fő befogadására alkalmas oktatótermet alakított ki, valamint megújultak az irodahelyiségek és laborterek is. A legmagasabb szintű gyakorlati képzést biztosítva 13 vegyipari berendezést telepített a vállalat.

- Az első, rendkívül sikeres évfolyam után egy pillanatig sem volt kérdés, hogy folytatjuk a duális képzési programunkat. A feltételeket fejlesztettük, így még hatékonyabban adhatjuk át az évtizedek során felhalmozott tudásunkat a jövő szakembereinek - mondta Zsinkó Tibor. - A jövő évben nagy valószínűséggel bővítjük a képzési palettát, de egyelőre még ez egyeztetés alatt van. Ebben a képzési programban több kollégám a napi munkáján felül vállalt oktatói feladatot, hogy átadják azt a petrolkémiai tudásukat, amire ők is szert tettek a sok-sok év alatt. A MOL-csoport - hosszú távú üzleti stratégiájával összhangban - 2030-ig összesen 4,5 milliárd dollárból fejleszti petrolkémiai üzletágát, emiatt a szakképzett munkaerő utánpótlása kulcsfontosságú a MOL Petrolkémia számára. A duális képzési program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a vállalat megszólítsa a legtehetségesebb fiatal szakembereket. Az első vegyésztechnikusi évfolyamon végzett diákok közül négyen döntöttek úgy, hogy a MOL Petrolkémiánál folytatják karrierjüket, miközben levelező képzésen tanulnak tovább - nyilatkozta lapunknak a vezérigazgató.

berta