Ha megszólal a sziréna

kr dokacsaba 2
Dóka Csaba

Jogszabályi kötelezettség alapján minden évben rendeznek katasztrófavédelmi gyakorlatot Tiszaújvárosban. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófavédelem és a vele együttműködő szervezetek szakemberei gyakorolják azokat a feladatokat, amelyek veszélyhelyzetben rájuk hárulhatnak.

Mivel a MOL Petrolkémia Zrt. veszélyes anyagokkal dolgozik, így időről-időre szükség van ennek a rutinnak a megszerzésére. A gyakorlatok mellett minden hónapban szirénapróbát is tartanak. Tiszaújvárosban jelenleg háromféle lakossági riasztórendszer van. A régi, főleg légi riasztás céljából telepített motoros polgári védelmi szirénarendszer már elavult, az eszközök többsége már nem üzemképes. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közeljövőben ezeket leszerelteti. Az ezredfordulótól üzemel városunkban a Hörmann-Rema riasztó és tájékoztató rendszer, ami az önkormányzat kezelésében működik. Használatát a polgármester engedélyezheti. Ennek a rendszernek a lényege az, hogy a katasztrófa riadó, légi riadó és „veszély elmúlt” jelzéseken kívül a betartandó, helyes magatartási szabályok tájékoztatásra is alkalmas. Ezen a rendszeren keresztül a lakosság részére közérdekű információkat is lehet közölni.

A városunkban lévő harmadik riasztórendszer, a Monitoring Lakossági Riasztó és Tájékoztató Rendszer, az úgynevezett MoLaRi, melyet kifejezetten azokon a településeken telepítették, melyek közelében veszélyes üzemek találhatóak. Tiszaújvárosban és a közelben lévő településeken 2007-től üzemel. A rendszer telepítése 2014-ben folytatódott, ennek eredményeként Tiszaújvárosban tíz, Tiszapalkonyán négy, Oszláron pedig két ilyen végpont működik. A lefedettség közel 100%-os, amire szükség is van, hiszen ezek a települések a legveszélyeztetettebbek abban az esetben, ha bármilyen probléma történik a vegyi üzemben. A MoLaRi rendszer nem csak figyelmeztet, hanem ezekből a hangszórókból érkezik a szöveges tájékoztatás is a lakosság részére, hogy mi a teendő vegyi veszélyhelyzetben. A rendszer üzemeltetését kizárólag a hivatásos katasztrófavédelem országos és területi szerve végzi, veszélyes anyaggal történő, lakosság egészségére ártalmas, súlyos baleset esetén.

- Tiszaújvárosban a környező vegyi üzemekben a tűz- és robbanásveszélyes anyagok jelenthetik a legnagyobb veszélyt - tudtuk meg Dóka Csabától a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó ezredesétől, polgári védelmi felügyelőjétől. - A kimenekítéssel és kitelepítéssel vegyi baleset esetén nem számolunk. Ebben az esetben a legmegfelelőbb lakosságvédelmi módszer az elzárkóztatás. Veszélyes vegyi anyag levegőbe kerülése esetén nem tanácsos kint, a szabadban tartózkodni. Ebben az esetben zárt helyre, épületbe kell menekülni. Be kell zárni az ablakokat, ki kell kapcsolni az áramforrásokat, tüzelő-, szellőztetőés klímaberendezéseket és a nyílászáróktól távol kell elhelyezkedni.

A MoLaRi rendszert minden hónap első hétfőjén tesztelik. Évente kétszer, márciusban és szeptemberben, pedig teljes körű üzempróbát végeznek.

Tiszaújváros honlapján található egy tájékoztató „Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén?” címmel. Ez Tiszaújváros lakossági tájékoztató kiadványa, amelyben részletes tájékoztatást kaphatunk a vegyi üzemekben lévő veszélyes anyagokról, illetve tevékenységekről, valamint a lakosság teendőiről, a helyes magatartásról arra az esetre, ha „élesben” szólalna meg a sziréna.

ema