Vigyázat, csalók!

kr csalok
Az abszurd jelenetek is abban segítettek, hogy az idősek felismerjék a csalókat.

Időseknek szóló bűnmegelőzési programot szerveztek a Derkovits Művelődési Központ színháztermében. Amíg a fiatalok figyelmét az alkohol- és a drogfogyasztás veszélyeire kell felhívni, addig az időseket a házalóktól és a csalóktól kell megvédeni.

- Pont a napokban történt meg velem, hogy három markos fiatalember szólított meg az utcán - mesélte Kaló H. Tibor. - A piacnál láttam őket verekedni, majd utánam eredtek, szólongattak és jöttek a nyomomban. Nem vettem róluk tudomást, igyekeztem lehagyni őket, bár nyolcvanéves elmúltam, nem vagyok már nagyon fürge. Szerencsére egy idő után lemaradtak. Viszont én nagyon megijedtem. Szombat délután üresek voltak az utcák, ha tovább fajul a dolog, segítséget sem tudtam volna kérni senkitől. Félelmetes volt.

A szépkorúak sokszor vannak egyedül, ezért oda kell figyelni az őket körülvevő, biztonságukat szolgáló berendezésekre is.

- Mozgásérzékelős lámpáink vannak mindenhol, ez is sokszor elriasztja a hívatlan vendéget - mondta Lukács Gyuláné.- Kutyám ugyan nincs, de az utcában szinte mindenkinek van, és ha járkál valaki a házak előtt, azok rögtön jeleznek. Ilyenkor én is kikukucskálok, hogy miért ugatnak. Tőlem még soha nem loptak el semmit, és nem is csaptak be, mert nem hagyom magam. Nagyon oda kell figyelni. Egyébként akár telefonon, akár az utcán megszólítanak, és kiderül, hogy gyűjt valakinek, vagy el akar adni valamit, én rögtön elutasító leszek, ellenállok. Van rossz élményem is ezzel kapcsolatban. Édesanyámhoz már próbálkoztak betörni nem is egyszer. A házba próbáltak meg bejutni, de mivel nem sikerült, az udvaron lévő kis ház ajtaját feszítették fel.

Az időseket fizikai és mentális állapotuk miatt könnyen kihasználják a csalók. Ezért folyamatosan fel kell hívni a figyelmet az őket leggyakrabban fenyegető veszélyekre.

- Programokon, előadásokon hívjuk fel a figyelmet, tanácsokat adunk, és ha ezeket megfogadják, már sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat - mondta köszöntőjében Dr. Kalapos István, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője. - Nem csak rendezvényeken vagyunk jelen, hanem „A rendőrség házhoz megy” kezdeményezésünk révén olyan idős emberekhez is eljutunk, akik nem tudnak már eljönni, például az ilyen programokra.

Sokszor az emberek jóhiszeműsége sodorja őket bajba. A csalók kihasználják segítőkészségüket. A rendezvényen Dr. Semsei Imre gerontológus, az öregedés tudományával foglalkozó szakember tartott előadást, választ keresve arra a kérdésre, hogy miért veszélyeztetettebbek az idősek a fiataloknál.

- Az ember idő közben érik, megváltozik és a változást is figyelembe kell venni - mondta a szakember. - Egyrészt megváltozik biológiailag. A test, az agy szerkezete megváltozik, így vele együtt átalakul a gondolkodás is. Esetenként romlik ez az állapot. Nem véletlenül mondják, hogy idős korban az ember második gyermekkorát éli, és mint tudjuk, a gyermekek is sokszor gyanútlanok. Azt gondolják az idősek, hogy már szinte végigélték az életüket, sokat tapasztaltak, őket már nem lehet becsapni. Van egy rossz hírem, de igen. Ugyanis nem figyel arra, hogy ő maga is megváltozik, kicsit érzékenyebb lesz, és ez pont elég, hogy megtörténjen az, aminek nem kellene.

A bűnmegelőzési program a Vigyázat, csalók! című előadással ért véget. A Verebes István tollából származó abszurd jelenetek is abban segítettek, hogy a nyugdíjasok, minél hamarabb ismerjék fel a rosszakarókat.

ema