Számítógépbe zárt szellem

esport
A játék nem korfüggő

Van, aki játéknak, van, aki a fiatalság megrontójának, van, aki sportnak tekinti a videó-, vagy számítógépes játékokat. Manapság egyre több olyan fórum van, ahol ezeket összefoglaló néven E-sportnak nevezik. Bajnokságok, kupák, és pénzdíjas versenyek igazolják, hogy az elektronikus sportnak igenis van létjogosultsága. Most már Tiszaújvárosban is.

Egyesület még nincs, de versenyt már szerveztek, hogy lássák, a városban van-e érdeklődés. Október 27-én bebizonyosodott, hogy van, közel negyvenen regisztráltak, hogy virtuálisan focizzanak egymással.

- Fifázni igazából azért ültem le, mert a haveri társaságom sokat fifázott, és jó bulinak tűnt - meséli Eke Máté ismerkedését a játékkal. - Aztán megvettem otthonra is, és havonta egyszer-kétszer leülök játszani.

A versenyen voltak olyanok is, akik nem csak a szórakozás miatt ülnek a konzol előtt.

- Már elég régóta fifázok, de igazából komolyabban csak két éve próbálkozok - mondja Lőrincz Károly, aki a játéknak azt a vonalát űzi magasabb szinten, ahol nem egy egész csapatot, hanem a csapatnak csak egy-egy játékosát irányítják. - A Hungarian Pro Club ligában is indulunk a Dread E-sport nevű klubbal, én támadó középpályást játszok. Ebben a formában ez az első megmérettetésem.

A játék nem korfüggő, könnyen összekerülhet a 8-10 éves egy élemedettebb korú játékossal is.

- Azt mondják, hogy ez a fiatalok sportja - mondja Molnár István, aki erre az alkalomra nem csak önkormányzati képviselőként, hanem lelkes játékosként is érkezett. - Én azt mondom, bármilyen korban el lehet kezdeni. A fiaimmal nagyon sokat játszom otthon, de én inkább a „háló party-ra” szoktam járni a barátainkkal. Ott legtöbbször Call of Duty-t játszunk, ami másfajta játék, de az is nagyon jó. Én picit lassú vagyok, ezért nem mertem most elindulni, bár kapacitáltak.

Egy gyerek és egy felnőtt egymás elleni küzdelme egyáltalán nem ritka. Akárcsak a sakkban. De nem csak emiatt hasonlítják össze az E-sportot a szellemi sportággal.

- A sakk sem fizikai sport, inkább szellemi tevékenység, az E-sportot is ide lehet sorolni - mondja Telekdi Zoltán, a DVTK E-sport szakosztályának vezetője. - Tavaly augusztusban fogalmazódott meg, hogy alakítsunk egy E-sport egyesületet. A fiatalok körében egyre népszerűbbek a számítógépes játékok, és fontos volt, hogy a hagyományos sportok mellett megjelenjen egy ilyen új dolog is Diósgyőrben.

Az országban elsőként megyeszékhelyünkön jött létre egyesület, de számuk egyre nő. A hagyományos sportágakat űzők is nyitottak az újra. Az első tiszaújvárosi E-sport találkozón konzolhoz ült Bussy Dávid, az FC Tiszaújváros labdarúgója is.

- Nekem a polcon mindig ott van a legújabb focis játék - mondja Dávid két mérkőzés között. - Nekem ez a legnagyobb hobbim. A focis játékok mellett vannak autós és katonás játékaim is.

Hogy ne csak egyszeri alkalom legyen a mostani verseny, a szervezők szándéka szerint Tiszaújvárosban is létrejöhet hamarosan egy E-sport egyesület.

- Ez az első Tiszaújvárosban rendezett versenyünk, igaz nyáron a DVTK stadionban volt már egy hasonló rendezvényünk - mondja az esemény egyik szervezője, Császár Gábor. - Most kisebb nyereményeink vannak, de amiből nagyon sokat „adunk”, az a még nem létező klubunk tagsága.

A lelkes csapat jelenleg helyiséget keres, és mihelyst találnak, indul élesben is a Tiszajvárosi E-sport Egyesület.

A tiszaújvárosi E-Sport találkozó végeredménye: 1. Klein Péter, 2. Budai Bence Gyula, 3. Matusek Márk.

Borza