Hókuszpók üstjének 2.0-ja

kr fulopviktor
Fülöp Viktor

November 27-én a Dumaszínház két népszerű humoristája, a tiszaújvárosi Fülöp Viktor és a szentesi illetőségű Hajdú Balázs lép fel a Derkovits Művelődési Központban. A két fiatal stand up comedy-s 19 órakor lövi ki rakétáit. Némi humorral fűszerezve, erről is beszélgettem Viktorral, itthoni fellépése előtt.

- Amikor utoljára beszélgettünk a Tiszaújvárosi Krónika hasábjain, akkor egy önálló Fülöp estről álmodtál, azóta már van is egy „önéletrajzi ihletésű” tanáros.

- Igen, összeállt a pedagóguslétemről egy önálló estnyi anyag, ami Fogadóóra címen volt a Dumaszínházban. Jelenleg „A csengő a tanárnak szól?” néven fut egy sikeres előadásunk, melyben három nagyszerű kollégámmal járjuk körbe az oktatás jelenlegi helyzetét.

- Színház, klubok, tv, sok helyen ott vagy.

- Szerencsére, a Dumaszínház jóvoltából nagyon sok helyre eljutok. Legtöbbször az anyaintézményben, Budapesten lépek fel, ami mostanában kiegészül az egyetemi klubokkal, ahol a fiatal közönség ismerheti meg munkásságunk érett gyümölcseit.

- A humor már főállás lett?

- Nem főállás, de igazán nem is tudom melyik tevékenységemre mondanám, hogy az. Annyi változás azért van a legutóbbi beszélgetésünk óta, hogy a katedrát kenőanyagra cseréltem, hisz 1,5 éve a MOL-nál vagyok, a kelet-magyarországi értékesítésért felelek, estin a volt alma materemben tanítok azért kicsit, és ehhez jön a színpadi humorizálás. Ez soknak tűnhet, de úgy érzem így használom ki teljesen erőforrásaimat.

- A facebook posztjaidban érzékenyen, humorral reagálsz a napi történésekre, közéletre, politikára, legutóbb például a tanárhiányra. Ez utóbbira a szakma „vitt rá” vagy a közügy, a politika, ami nem hagy hidegen?

- Mindent megpróbálok humorral megközelíteni, ami a napi történéseket látva, nem mindig megy simán, miközben jobb szerintem, ha magunkat sem vesszük túl komolyan.

- A család nem vétózza meg olykor, ha őket is szóba hozod, róluk szól a „duma”?

- Lehetőségük sincs rá, hisz általában utólag tudják meg az érintettséget, reklamációt pedig csak a pénztár előtt fogadok el.

- A humor csak úgy jön, vagy meg kell érte dolgozni?

- Szerencsére meg kell, és meg is lehet dolgozni érte. Sokszor halljuk persze, hogy a téma az utcán hever, azért néha lapul rajta avar is, és az utómunkán múlik a legtöbb. Az asztalosnak sem elég a jó akácfa, főleg, ha fenyőbútort szeretne tőle a megrendelő.

- A nézőtérről nem tűnik könnyűnek az egyszemélyes műfaj. És odafönt, a színpadon?

- Elég egyszemélyes műfaj ez, az önálló esttől függetlenül, de persze csapatmunka is, olyan ahol mindenkinek kell rúgnia tizenegyest a döntőbe jutásért. Az önálló est annyiban másabb, hogy ott másfél óráig egyedül vagyok színpadon, de ami rosszabb, hogy előtte az öltözőben is.

- Hasonló korú pályatársaiddal képviselitek a stand up újgenerációs csapatát, no és ott vannak az „öregek” Badár, Hadházy, akikkel szintén egy színpadon vagy, merthogy ilyen műsor is van repertoáron.

- Kicsit összemosódik már ez az új-régi generáció meghatározás. Rám 5 éve mondják, hogy új vagyok, közben pár éve jöttek tőlem 20 évvel fiatalabb, nagyon tehetséges fiatalok is, így szaggatott vonalat is nehéz húzni a kettő közé. A törekvés mindnyájunknál úgyis a ránk kíváncsi közönség estéről-estére történő szórakoztatása, kikapcsolása, a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon. A tapasztalt, sikeres kollégákkal való találkozások, közös fellépések mindig nagy élményt és motivációt is jelentenek számomra. Természetesen boldog vagyok amikor autogrammot kérnek ezen közös előadások után tőlem, innen talán már csak néhány lépés, és nem csak az övékét, hanem az enyémet is.

- November 27-én a Derkovits színpadára hozol humort és vidámságot a dumaszínházas Hajdú Balázzsal. Mit hoztok?

- A legjobb poénjainkat, a legkiválóbb történeteinket és a lenémított telefonjainkat.

- Belekeversz minket, tiszaújvárosiakat is? Barátokat, családot, szomszédot?

- Mindent és mindenkit belekutyulok, olyan lesz, mint Hókuszpók üstjének a 2.0-ja.

berta