Kártérítésért harcol Bea és ügyvédje

kr targyalas 2
Tavasszal várható elsőfokú ítélet.

A Tiszaújvárosi Járásbíróság hétfőn folytatta a bizonyítási eljárást a 2015-ben történt baleset ügyében, ami egy tiszaújvárosi tésztaféléket gyártó üzemben történt.

A vádirat szerint a tésztagyár ügyvezetői a vádlottak, mivel mindketten tudták, hogy az üzemben használt egyik dagasztógép meghibásodott, és tudták azt is, hogy a gép az üzemképes biztonsági kapcsolók hiányában is működik. A gép megjavítására intézkedést nem tettek. 2015. augusztus 3-án az elsőrendű vádlott arra utasította Magyari Józsefné sértettet, hogy készítsen tésztát azon a bizonyos gépen, annak ellenére, hogy hiányoztak a biztonsági kapcsolók. A gépet a meghibásodás ellenére sem vonták ki a forgalomból, dolgozni kellett rajta.

- A dagasztógép tetejét felnyitottam, hogy le tudjam szedni a falára ragadt tésztát, de mivel nem működtek a biztonsági kapcsolók a gép nem állt le - mondta Magyari Józsefné, Bea, akinek még most is könnybe lábad a szeme, ahogy a három évvel ezelőtti történetet meséli. A mozgásban lévő gép leszakította Bea bal alkarját.

- A vád maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége - tudtuk meg Lichy Gábortól, Bea ügyvédjétől. - Próbáltunk megegyezni a munkáltatóval, de olyan kevés pénzt ajánlottak, hogy ügyfelem nem fogadta el. Így polgári peres eljárásban 18 millió forint kártérítést szeretnénk. Ennek megfelelően jelenleg két eljárás van folyamatban. Az egyik a polgári peres eljárás, ami a kártérítésre vonatkozik, azonban ennek a pernek a felfüggesztését kértük, hiszen amíg a büntetőeljárás folyik és még nincs eredmény, addig nem tudunk továbblépni a kártérítés ügyében. Ha a büntetőbíróság megállapítja, hogy a cég két ügyvezetője, mint vádlottak, személyükben felelősek a baleset bekövetkezéséért, az a kártérítési perben is irányadó lesz, ahol már az összeg lesz a vita tárgya.

- Nagyon nehéz lett az életem a baleset óta - mesélte Bea, miután könnyeit letörölte az arcáról. - Nehezen tudom ellátni magam. Ami egykor természetes volt, főzés vagy takarítás, most egyáltalán nem megy. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például a kezemet sem tudom megmosni. Szinte folyamatosan segítségre szorulok. Szerencsére vannak, akikre számíthatok, akik segítenek. A fiam Budapestre költözött, mert így tud nekem anyagilag segíteni, bár így nekem nehezebbek a mindennapok, mivel nincs itthon, ahhoz viszont, hogy a meg tudjak élni erre volt szükség. Szerencsére sikerült munkahelyet találnom, igaz, hogy csak napi négy órában, de sokszor ezt is úgy érzem, hogy erőmön felül csinálom, mert a baleset óta nagyon legyengült a szervezetem. A havi jövedelmem kicsit több mint 40 ezer forint, ami mindössze a lakás rezsijére elég. Egy ideig kaptam fogyatékos támogatást, azonban - nem tudom miért - ezt egyszer csak megvonták tőlem. Egy felülvizsgálat például úgy történt, hogy ott sem voltam. Nem volt egy nagy összeg, hiszen havi 20 ezer forintról beszélünk, mégis nekem igen nagy segítség volt. A baleset után, mivel nem volt jövedelmem, így nem tudtam fizetni a lakás törlesztőrészletét, ami végrehajtásra került. Beadtam egy kérelmet a bíróságra, hogy függesszék fel a végrehajtást. A bíróság meg is ítélt nekem fél évet, de sajnos a követeléskezelő cég ezt nem akarja engedni, és megfellebbezte a döntést. Nagyon bízok benne, hogy nem vonják vissza ezt a hat hónapot.

Jelenleg a szakértői vélemények meghallgatása zajlik. A büntetőeljárás előreláthatóan 2019 tavaszára fejeződik be első fokon.

ema