Tonnaszámra gyűjtik az avart

kr lomb
Kézzel, géppel szedik a falevelet.

Lombfúvóval egy kupacba „terelik”, lombszívóval összeszedik. Gépi és kézi erővel minden nap nekilátnak a város utcáinak, köztereinek a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai.

A levélutánpótlás folyamatos, hiszen az enyhe ősz miatt lassan hullanak. Megoldást majd az első fagyok hoznak, amikor szinte egyszerre kopaszodnak meg a fák, így egyszerre véglegesen is el lehet tüntetni a lehulló leveleket.

- Az enyhe időjárás miatt szépen, lassan, folyamatosan potyognak a levelek, amikor elmegyünk egy területen, sokszor úgy néz ki, hogy nem tettünk semmit, pedig minden nap dolgozunk. Mire végzünk, ott a következő adag - mondja Tamits Adrienn, a Városgazda Nonprofit Kft. részlegvezetője. - Naponta négy járógép szedi a falevelet, kézi lombfúvókkal is dolgozunk olyan helyen, ahol másképp nem férünk hozzá, például a parkolókban. A gép mellett 10-12 fős kézimunkaerő dolgozik, három gépjárművel szállítjuk el a falevelet, napi 60-65 tonnát. Ezt folyamatosan kell csinálni, mert, ha otthagynánk a földön, akkor komposztavar képződne belőle, ami nem túl szép látvány, no meg a későbbiekben a fű rehabilitációját is akadályozná. Mindemellett végezzük a parkokban a hantos ásást, rózsaágyások, cserjék ásását és kezdődik az őszi fatelepítés, városszerte 200 fát ültetünk, amit a jövő héten kezdünk el.