Épül a poliol üzem

poliol
A beruházás 2019-ben „pörög fel”, ekkortól több ezer kivitelező dolgozik majd a MOL Petrolkémia területén. Számukra egy konténerváros is épül.

2021-ben kezdi meg működését az új tiszaújvárosi poliol üzem. A gyár a MOL Petrolkémia Zrt. (MPK) területén épül fel. A földmunkák már elkezdődtek, ezzel párhuzamosan a munkaerő-toborzás is. A részletekről Zsinkó Tibort, az MPK vezérigazgatóját kérdeztük.

- Mikor várható, hogy elkezdődnek az új poliol üzem tényleges beruházási munkálatai?

- Gyakorlatilag a tereprendezési munkákkal elkezdődött a projekt, az alapozáshoz kapcsolódó földmunkák is megkezdődtek, úgyhogy beindultunk, és a következő években fel fogunk pörögni. Várhatóan 2021 második felére üzembe is fogjuk állítani az új komplexumot. Kívülről még annyira nem látványos a beruházás, de az üzemterületről abszolút látható. Ahogy mondtam, a földmunkákkal indultunk, hisz az az első, de szépen lassan ki fog nőni a földből az új komplexum és akkor majd látható lesz kívülről is.

- A nemrégiben átadott műgumigyár japán-magyar vállalat. A poliol üzem milyen tulajdonosi viszonyok közt épül és indul majd?

- A poliol komplexum teljes mértékben a MOL-csoport és a MOL Petrolkémia tulajdonában fog megépülni, és a MOL Petrolkémia tulajdona lesz.

- Milyen végzettségű, képzettségű szakemberekre lesz majd szükségük?

- A munkaerőszükséglet szempontjából kétfelé bontanám a beruházást. Van egy építkezési, kivitelezési fázis, ahol elsősorban a kivitelezési létszám jelenik meg, mint munkaerő. Itt néhány ezer emberről beszélünk az építkezés fázisában. Van egy úgynevezett üzemeltetési fázis, amikor átadjuk az üzemeket és működni fognak, itt legalább 200 új, hosszú távon is fenntartható és európai szinten is versenyképes pozíció jön létre. A pozíciók, arányait tekintve döntően kékgalléros pozíciók, de természetesen fehérgalléros kollégákra is szükség van. Jelenleg zajlik a munkaköri profilok kialakítása, a munkaköri feladatok meghatározása. Ettől pontosabbat még nem tudok mondani a munkakörökkel kapcsolatban, de ezek is hamarosan kitisztulnak, és tisztán fogjuk látni, hogy milyen pozíciókra, milyen munkakörökre várunk jelentkezőket. Mérnökkollégákat is várunk, de ahogy említettem, szükség lesz az üzemeltetésben résztvevő kékgalléros kollégákra, akik a napi operációban akár a műszakvezetőként vagy kezelőként és vezérlőként fognak helytállni. Fontos megjegyezni, hogy ez az egész projekt úgynevezett fővállalkozói konstrukcióban épül meg. Sajtónyilvánosságot kapott, mindenki előtt ismert, hogy aláírtuk az erre vonatkozó szerződést a Thissenkrupp Industrial Solutions AG-vel, tehát a Thissenkrupp a fővállalkozó, igazából ő fogja meghatározni, bevonni a kívánt alvállalkozókat, cégeket. Ők tervezik meg a projektet, ők szerzik meg a szükséges berendezéseket és az ő felelősségük az építtetés is. Folyamatosan egyeztetünk a Thissenkruppal, hiszen mi azt szeretnénk, hogy minél több magyar vállalkozás, magyarországi vállalat is szerepet kapjon ebben az építkezésben.

- Milyen ütemben érkeznek majd az építésben résztvevő munkások, és hány emberre számíthatunk?

- Ezres nagyságrendben kell gondolkodni, ami majd szépen fokozatosan fog felfutni az építkezés alatt. 2019 második fele és a 2020-as év lesz a legintenzívebb ebből a szempontból. A projekt építkezésének a pontos ütemét nem szeretném elmondani üzembiztonsági okokból, de körülbelül ezek lesznek azok az évek, amikor a legnagyobb gőzerővel dübörög majd az építkezés.

- Hogyan oldják meg a lakhatásukat?

- A kivitelezési fázisban az építkezésen dolgozó munkavállalók lakhatását az iparterületen belül szeretnénk megoldani. Ez azt jelenti, hogy döntő részt a lakhatásuk mobil lakókonténerekben lesz megoldva. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezek a munkavállalók nem fognak a városban vagy a környékén megjelenni, bevásárolni, vagy itt-ott előfordulni, éppen ezért elkezdtük már a városvezetéssel is az egyeztetéseket. A konténerváros az ipartelepen belül lesz, már ki van jelölve a helye.

- Úgy tudjuk, megkezdődtek az érdemi tárgyalások az önkormányzattal az új beruházással kapcsolatos közös feladatokról. Elsőként a közlekedés, a várhatóan megnövekedő forgalom került terítékre. Hol tart az egyeztetés?

- Hagyományosan nagyon jó a kapcsolatunk az önkormányzattal, most is közösen gondolkodva szeretnénk meghozni olyan intézkedéseket, döntéseket, melyek hatással vannak a városlakók életére. Ez a munka, mint említettem elkezdődött, azonosítottuk azokat a főbb területeket, ahol megpróbáljuk feltérképezni a lehetséges beavatkozásokat, amelyek szükségesek. Az egyik ilyen a közlekedés, a közlekedés biztonsága, de ilyen lehet a közbiztonság kérdése, vagy a közegészségügyi szolgáltatások kérdése is. Ahogy lesznek konkrétumok, ahogy haladunk előre a munkával, ezekről majd be is számolunk.

- A poliolgyártás az egyik legveszélyesebb üzem a vegyiparban. Biztonságban érezheti-e magát továbbra is a lakosság? Mit tesz ennek érdekében a MOL Petrolkémia?

- A poliol egy nagyon széles körben használt vegyipari alapanyag, gyakorlatilag ez a poliuretánok egyik alapanyaga. A poliuretán termékcsoport az ipar svájci bicskája, olyan széles körben alkalmazott. Az építőipartól kezdve a bútorgyártáson át az autóiparban vagy a textiliparban széles körben felhasznált. Nagyon nagy a kereslet a poliuretánok iránt, és arra számítunk, hogy ez még tovább fog nőni a jövőben. Az üzem a legmodernebb technológiával épül, a világon is vezetőnek számító két vegyipari vállalattól vásároltuk a licenszeket, az Evoniktól és a Thissenkrupptól. Egy modern, zárt rendszerű, teljesen automatizált technológiáról van szó. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a környezetterhelése szinte minimális, a nullához közeli azoknak a melléktermékeknek a mennyisége, ami környezetet terhel. Legfőbb mellékterméke a tiszta víz. Egyébként azt jeleni a zárt rendszer, hogy automatizáltak a beavatkozások, a rendszerek. Egy nagyon fejlett, innovatív technológiáról beszélünk, ami a piacon elérhető legjobb technológia. Modernebb, mint a korábbi gyártási eljárások.

- Nem sok ilyen üzem van a világon, ha van is, az tőlünk nagyon messze.

- Lehet találni ilyen gyárakat a világban. Ahogy említettem, ez a legmodernebb technológia, nem könnyű a licenszekhez hozzájutni, úgyhogy azt gondolom, hogy az is büszkeséggel tölthet el minket, hogy a MOL-csoport képes volt megszerezni ezeket a licenszeket. Mondhatjuk, beléptünk egy elit klubba, ahova nagyon sokan szeretnének még belépni, de mivel nagyon védett technológiáról van szó, és nagyon védett licenszekről, így korlátozott a licenszek száma, de vannak már ilyenek gyárak a világban, amik nagyon jól és megbízhatóan működnek.

- Beszéltünk már a munkaerőszükségletről, és itt jön képbe a duális képzés, ami a szakember utánpótlásról is gondoskodik, bár rájuk nem most, hanem néhány év múlva számíthatnak.

- Igen, a munkaerő kapcsán beszéltünk már a kivitelezési fázisról, de az üzemeltetésről még annyira nem. Azt már említettem, hogy minimum 200 új munkahely jön létre, gyakorlatilag a toborzás elindult. Igazából ez a jövő évben fog felpörögni. Keresünk mérnököket, más szakembereket is a gyárindításhoz, ezért időben el kell kezdeni a toborzást. Felismertük azt, hogy a piacon elég korlátozott a jó szakemberek elérhetősége, ezért gondoltunk egy fokozottabb szerepvállalást az oktatási rendszerben, így tudjuk támogatni a saját szakember utánpótlásunkat is. De nem csak a poliol gyár építése kapcsán beszélek a szakember utánpótlásról, hiszen van egy jelenleg is működő tiszaújvárosi komplexumunk, amiben van egy természetes fluktuáció, kollégáink nyugdíjba mennek, és ebből a szempontból is fontos, hogy megfelelő szakemberbázissal rendelkezzünk. Ha most elkezdünk építkezni, akár középiskolákkal, vagy egyetemekkel, akkor ez a 3-4-5 éves időhorizont lehet az, amikor odaérhetünk, és ebből porfitálhatunk. Azt gondolom, hogy most kell ebbe invesztálnunk ahhoz, hogy majd ha arra kerül a sor, akkor megfelelő biztonsággal tudunk gyárat, vagy gyárakat indítani, vagy tudjuk pótolni azokat a kollégákat, akik a megérdemelt nyugdíjas éveiket kezdik el.

- Hogy látja, vonzó manapság a vegyipar, a vegyész szakma?

- Azt tapasztalom, hogy a kémia nem a legnépszerűbb tantárgy az iskolákban, pont ez a másik aspektus, ami miatt elkezdtük a szakemberképzést. Kicsit azt érzem, hogy nekünk, mint a vegyiparban élen járó, vagy vezető vegyipari vállalatnak, felelősségünk is, hogy népszerűsítsük magát a vegyipart. Sok ilyen kezdeményezésünk van, akár az általános iskolák szintjén is, tavaly volt a Kit tud többet a petrolkémiáról versenysorozatunk például, amivel már gyakorlatilag az általános iskola 7-8. osztályosainál elkezdtük a kémia népszerűsítését. A jövőre nézve is fontos, hogy vonzóvá tegyük ezt a szakmát, különösen úgy, hogy ilyen beruházások jönnek, hiszen ebben nagy a perspektíva, nagy a jövő, és a fiatalok is megtalálhatják itt a számításukat.

- Az az információnk, hogy épül egy napelempark is a MOL Petrolkémia területén, mit lehet erről tudni?

- Igen, a MOL-csoporton belül épülnek napelemparkok, ezek egyike itt nálunk Tiszaújvárosban. Kettős célt szolgál. Egy kihasználatlan ipari területre tudunk telepíteni egy egyébként jól megtérülő beruházást, a másik, hogy minél több zöld energiát állítsunk elő. Az építkezések egyébként ütemterv szerint zajlanak, ennek megfelelően ez év végére elkészül a tiszaújvárosi napelempark.

Berta Judit