Elindult a kullancsszezon

kr kullancs 1

A tavasz és a jó idő beköszöntével elindult a kullancsszezon is. Hazánkban főként a nyugati régiókban vannak nagy kockázatú területek, de Észak-Magyarországon Borsod megye is kullancs által fertőzött területnek számít. Városunkban az Örösi úton lévő kutyafuttató és Tiszaszederkény a legveszélyesebb terület.

Magas páratartalom, dús aljnövényzet. Főként az ilyen környezetet szereti a kullancs, de erdőkben, réteken is gyakran találkozhatunk a vérszívóval. A Bükkben túrázók vagy épp a Tisza partján sétálók is komoly veszélynek vannak kitéve. A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis) és a Lyme-kór. Az utóbbi ellen a védekezés egyetlen módja a kullancscsípés elkerülése, míg a kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető.

Lyme-kór

A Lyme-kór lappangási ideje változó, a fertőzött kullancs csípését követő 1 naptól 3 hónapig is tarthat. A legelső tünet a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm nagyságú, általában ovális alakú bőrpír (Lyme-folt).

- A kullancscsípés nem egyenlő a betegséggel. A gyors, 24 órán belüli eltávolítás a legfontosabb - hangsúlyozza Dr. Almádi Tamás, a tiszaújvárosi rendelőintézet bőrgyógyásza. - Az időben észrevett Lyme-kór antibiotikumos kúrával kezelhető. Gyógyszertárakban már lehet szakszerű kullancskiszedőt kapni, de akár egy szemöldökcsipesz is megteszi. A legfontosabb, hogy ne kenjük be semmivel, ne tekergessük az állatot, hanem fogjuk meg közel a bőrhöz és egy határozott mozdulattal húzzuk ki. Ha benne marad a vérszívó feje, azt a szervezetünk pár hét után magától kilöki. Ne várjunk napokig! Cselekedjünk minél előbb, így kisebb az esélye a fertőzésnek.

A Lyme kór nem csak bőrpírt okozhat. Akár neurológiai jelei is lehetnek. Budai Ferencet életvidám, energikus, élettel teli embernek ismerhették meg a városlakók. Ám 2015-ben minden megváltozott. Fáradékony lett, és a hónalján kialakult kör alakú bőrpír után a kezei is elkezdtek fájni. Lefogyott, bottal járta az utcákat. Egy tavaszi jávorkúti piknik után kezdődött minden. Májusban megcsípte egy kullancs. A bőrgyógyászati tüneteket pedig tűrhetetlen karfájdalom követte.

- Amikor már szinte fel sem bírtam emelni a jobb kezemet, akkor elmentem az ügyeletre és ők azonnal beutaltak a kórházba. Ez júniusban volt. Először strokera gyanakodtak, majd a tesztekből kiderült, Lyme-kóros vagyok. Meg akartam gyógyulni! Egy hónapon keresztül voltam kórházban, majd az antibiotikumos injekció kúrát követően hazaengedtek. Itthon hosszú heteken keresztül fizikoterápiára jártam és decemberben már teljesen jól voltam - eleveníti fel a történteket Budai Ferenc, aki ma már egészséges és ugyanúgy jár kirándulni, mint a kullancs csípése előtt. Persze most már sokkal körültekintőbb.

Agyhártya- és agyvelőgyulladás

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés a kullancsencephalitis. A betegség első jelei az influenza tüneteire hasonlítanak. A második fázisban fejfájás, hányás, koordinációs zavarok, bénulás is jelentkezhet. Mivel specifikus kezelésre nincs lehetőség, megelőzési lehetősége a kullancscsípés elkerülése, illetve a védőoltás alkalmazása.

- Aki a parkban szokott sétálni, üldögélni, vagy kisgyerekkel játszótéren, füves területen szaladgál, annak még nem szükséges az oltást beadatni. Aki viszont gyakran jár túrázni, vagy sok időt tölt olyan helyen, ahol sok a füves-bokros terület, érdemes kérni a vakcinát - nyilatkozta lapunknak Dr. Szurdoki Virág tiszaújvárosi háziorvos, akinek tapasztalata szerint évről-évre, egyre többen kérik a kullancs elleni oltást.

A patikákban most akciós, receptköteles védőoltás a kullancsencephalitis (agyhártya - és agyvelőgyulladás) ellen véd. Az oltást három alkalommal kell beadni. A második után alakul ki a védettség. A harmadik injekciót az első vakcina beadását követően egy év eltelte után kaphatjuk meg. Ezután már csak 5 évenként kell emlékeztető oltást beadni. Március-április hónapban indult a kullancsszezon, és augusztusban is van egy csúcs. Tehát aki beadatná a vakcinát, az már a napokban megteheti.

- Egyéves kortól lehet oltatni a gyerekeket. A junior oltást tizenkét éves korig kapják meg a gyerekek, később a felnőtt vakcinát adjuk be. Nem kell tartani komoly oltási következményektől, de izomfájdalom, izomláz, duzzanat jelentkezhet. Nem csak a túrázóknak, kirándulóknak; a természetjáró táborok előtt álló gyerekeknek is ajánlom a kullancs elleni oltást. Tízéves praktizálásom alatt még egyszer sem találkoztam kullancsencephalitisos beteggel, viszont komoly neurológiai tüneteket produkáló Lyme-kóros páciens sajnos három is volt az elmúlt években - mondta Dr. Szurdoki Virág.

Biztosítás, tesztek, tanácsok

Egy friss felmérés szerint ezer emberből mintegy 600 biztosan találkozik kullanccsal az élete során. Azt azonban csak egy kis hányaduk tudja, hogy létezik a piacon olyan biztosítás, amelyet a kullancsok okozta veszély esetén köthetnek meg.

- A joggyakorlat a kullancscsípést balesetnek tekinti, így például az annak következményeként fellépő agyvelőgyulladás, vagy Lyme kór - biztosítónként eltérően - megjelenik a baleseti kockázatok között. A lakásbiztosításon belüli balesetbiztosítások nem minden biztosítónál tartalmazzák ezt a veszélyt, de némelyeknél a vonatkozó szabályzat külön kitér erre és konkrétan meghatározza a szolgáltatás feltételeit - mondta Kádár Róbert, a Tiszaújvárosi Biztosítási Centrum vezetője.

Ha friss információt szeretnénk kapni rögtön a kullancscsípés után, gyorstesztet is vásárolhatunk a patikákban, 2500-3000 Ft közötti áron. A Lyme-kór teszthez csupán egy csepp vér szükséges, de már kapható kullancs gyorsteszt is, ami az állatot vizsgálja, hogy fertőzött volt-e vagy sem.

Dr. Lakos András, a kullancs által okozott betegségek legnagyobb hazai specialistája. Az ő honlapján (http://www.kullancs.hu/) számos hasznos dolog megtalálható azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk, és mit ne tegyünk kullancscsípés esetén.

A legfontosabb, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el. A legideálisabb, ha 24 órán belül. A kullancs eltávolítható egy cérnaszállal is. Ne használjunk krémeket, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot! A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A pólónkat is tűrjük a nadrágba. A hosszú hajat fogjuk össze, viseljünk sapkát. Érdemes már most felkészülni, a kullancsszezon szeptember közepéig is eltarthat.

O.K.

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata