Megkezdődtek az érettségi vizsgák

kr erettsegi 1

Pénteken elballagtak, hétfőn pedig már kezdődött az érettségi vizsgaidőszak. A végzős középiskolások magyar nyelv és irodalommal kezdtek, kedden következett a matematika, míg szerdán a történelem írásbeli.

Mintegy 74 ezer diák kezdte meg az érettségi vizsgákat hétfőn reggel 8 órakor az országban, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 135 tanulója vizsgázott. A Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában 23-an kezdték meg az érettségi vizsgákat hétfőn, 44-en szakközépiskolai képzésük zárásaként szakmai vizsgákat tesznek, míg 46-an zárják most le érettségi utáni szakmai tanulmányaikat, ők most technikusi vizsgát tesznek majd.

Imázs, motiváció

A 240 perces magyar érettségi első - 90 perces - részében egy Petőfi imázsáról szóló interjút elemeztek a diákok, majd választhattak egy érvelési és egy gyakorlati szövegalkotási feladat között. A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezés egy részlete alapján kellett érvelést írniuk, vagy fogalmazhattak motivációs levelet egy fiktív közlekedési vállalat által meghirdetett állásra. A második - 150 perces - részben is volt választási lehetőség: egy Kosztolányi Dezső novella elemzése, vagy egy József Attila és egy Radnóti Miklós vers összehasonlítása.

- Nekem a szövegértés nehezen ment - mondta Kertész Fanni a vizsga után -, de szerintem a vizsga második része könnyebb volt. Igazából a magyar érettségi miatt izgultam a legkevésbé, a történelemtől félek most nagyon.

- Jól össze volt állítva a vizsga - mondta Berente Erik -, szerintem könnyű volt. A második részben én az összehasonlító verselemzést választottam, abból többet tudtam írni, jobban ki lehetett fejteni.

Idén változott a vizsga szerkezete is, felismerték, hogy a többség számára fontosabb, hogy helyesen tudjanak értelmezni hétköznapi szövegeket, és képesek legyenek gyakorlati helyzetekben is megfelelő szövegeket írni, hiszen kevesen fognak irodalommal, avagy nyelvészettel foglalkozni.

- Az elmúlt évben derült ki, hogy a magyarban is történik változás - mondta Dr. Fónagy-Sütőné Hocza Beáta, az Eötvös magyartanára -, azóta folyamatosan készülünk az új feladattípusra. Azzal egészítettük ki korábbi tanulmányainkat, amely most újonnan került be az érettségibe. A gyerekek azt mondták, hogy az első, szövegértéses rész nehéz volt és viszonylag kevés volt rá az idő. A második feladatnál egy érvelő és egy hétköznapi szövegalkotási feladat közül választhattak, úgy tűnik, hogy többen választották az érvelő feladatot, mint a motivációs levél írását. A vizsga második részében lehetett ugye választani a műelemzés és az összehasonlító elemzés között, nagyon sokan örültek ennek a feladatnak is.

Halmazok, statisztika, függvények

Kedden a matematikával folytatódott az érettségi, ekkor három óra állt a diákok rendelkezésére.

- Annyira nem volt nehéz - mondta a vizsga után Kónya Ákos, az Eötvös diákja - nehezebbre számítottam. A korábbi évek feladataiból is sokat gyakoroltunk.

A vizsga menete nem változott a korábbi évekhez képest.

- Az első rész véleményem szerint egy kimondottan könnyű feladatsor volt - mondta Molnár Róbertné matematikatanár, az Eötvös intézményvezető-helyettese - ugyanazok a témakörök fordultak elő, mint a korábbi években: halmazok, statisztika, függvények. Ezekre is készültünk a diákokkal. A második rész már nehezebb volt, de ettől jóval fogósabb feladatsorokkal is találkoztunk már a korábbi években.

Teszt és esszék

Szerdán következett a történelem, szintén 180 perccel és változásokkal, a kétrészes vizsgán módosultak ugyanis a belső arányok, a pontozás és részben a feladatok is. A vizsga első részében 12 tesztfeladatot kaptak a diákok, a második részben hosszabban kifejthető esszékérdések közül lehetett választani. Az arányok annyiban változtak, hogy eddig 90 perc volt a tesztre és 150 az esszékre, most ez 100-140-re módosult. Csökkent az esszékérdések száma is, eddig 8-ból 3-at, mostantól 4-ből 2-őt kellett választani. És még egy változás: többet ér az írásbeli. Eddig 90 pontot lehetett szerezni az írásbelin és 60-at a szóbelin, a pontok aránya most 100-50-re módosult.

- Szerintem jól sikerült - mondta a vizsga után Kiss Ákos, a Brassai diákja -, minden érthető volt, a szövegértéses rész is, most már megnyugodtam.

Az érettségi vizsgák csütörtökön és pénteken az angol és német nyelvvel folytatódnak, jövő héten a választott tantárgyak következnek. A szóbeli vizsgákat emelt szinten június 8-15. között, középszinten pedig június 19-30. között tartják a középiskolák.

Fodor Petra

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata