Mester és tanítványa

kr bukta 1Balról jobbra a tanítvány, Bukta Imre, és a mester, Pataki János.

A Munkácsy-díjas képzőművész, Bukta Imre válogatott gyűjteményéből nyílt tárlat a Városi Kiállítóteremben.

A tiszaújvárosból elszármazott művész nem először mutatkozott be egykori otthonában. 1992-ben már ismert és elismert festőként hozta „haza” alkotásait, most újra nálunk állít ki, a Tiszaújvárosi Tavaszi Fesztivál egyik rangos meghívottjaként.

Kedd délután a nagy találkozások délutánja volt. Meleg kézfogások, baráti ölelések, könnybelábadt tekintetek köszöntötték a két rég nem látott ismerőst, a gyűjteményét bemutató Bukta Imrét és egykori mentorát, tanárát, barátját, Pataki János festőművészt, aki maga ajánlotta az alkotásokat az érdeklődők, barátok figyelmébe.

- Ő egy fantasztikus fiatalember volt, akit nem kellett tanítani, hiszen olyan tehetség birtokában volt, olyan látásmóddal, ambícióval, hogy inkább csak segítettem, egyengettem. Ma, amikor bejöttem ide a kiállítóterembe, nem tudtam, hogy hol járok, talán a mennyben? Valami ilyesmit éreztem - méltatta művésztársa képeit Pataki.

Bukta Imre autodidaktaként indult a '70- es években, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán szerzett diplomát már jelentős életművel a háta mögött. Egerből érkezett az egykori Leninvárosba, a TVK-ban dolgozott dekoratőrként.

- A kombinát mindent megadott nekem. Műtermet, anyaghasználatot, asztalosműhelyt, mesteri segítséget - idézi fel régi emlékeit. - A gyár karbantartórészlege fontos hely volt számomra, hiszen ott készíthettem el első szobraimat. A melósoktól kaptam felpolírozott rézlemezt, a laboros lányoktól savat a maratásához, az asztalosműhelyből prést, a nyomdából papírt, s így készíthettem dombornyomásos rézkarcokat. Mindvégig jó emberek, jó barátok vettek körül. Minden értelemben meghatározóak voltak számomra a leninvárosi évek. A város adta nekem Pataki Jánost is, aki hitt bennem, s mindvégig arra bíztatott, hogy legyek művész. Nem arra tanított, hogyan kell egy modellről szénnel portrét rajzolni, sokkal többet adott. Ő igazán tudja, hogyan viselkedik az emberi lélek, ilyen értelemben filozófiára tanított.

berta

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata