Legyen súlya a zenének!

kr zoran 1Zenekarban játszónak érzi magát Zorán.

Közel 25 éves múltra tekint vissza a Tiszaújvárosi Tavaszi Fesztivál, ahol mindig elsődleges szempont volt az, hogy sokféle művészeti ág mutatkozzon be. Ez idén sincs másként, hiszen kiállítások, koncertek, gyermekés felnőtt színházi előadások is szerepelnek a programban.

A kulturális központ színháztermében hétfőn este Zorán és kamarazenekara adott teltházas koncertet. Az előadás előtt dr. Fülöp György alpolgármester szólt a közönséghez.

- 51 évvel ezelőtt gyakorlatilag a semmiből létrejött itt egy város - mondta -, a szélrózsa minden irányából jöttek ide emberek, akiknek rögtön igényük támadt arra, hogy legyen virágzó kulturális élet és ezért létrehozták ezt az intézményt. (...) Közös siker a Tavaszi Fesztivál, hiszen nem lenne, ha nem lennének önök, mert akkor kinek szervezné a kulturális központ a programokat. Köszönjük önöknek, hogy áldoznak anyagi erőforrásokat, áldoznak a szabadidejükből arra, hogy együtt legyünk, együtt ünnepeljünk.

Zoránra sokan kíváncsiak voltak, ki a régi, ki az újabb idők miatt.

- Gyerekkoromtól nagy kedvelője vagyok - mondta Kassainé Bata Nikoletta. - Édesanyám énektanárnő volt, sajnos ő már nem él, de ő is nagyon szerette. Amikor csak lehet, akkor hallgatom. Otthon is, és a koncertjeire is szívesen elmegyek.

- Annak idején jártam Metró koncertekre - mondta Érsok Béla -, a Metró Klubba is nagyon sokat. Ha lehetőségem van rá, akkor mindig megnézem, legutóbb tavaly, Gyöngyösön voltunk a koncertjén.

Zorán első zenekara, a Zenit 1960-ban alakult meg, egy évvel később kötöttek szerződést a Metró Klubbal, ez egyben névváltást is jelentett. A Metró együttes 12 évet élt meg, Zorán első szólólemezét 1977-ben adták ki.

- Nagyon nagy lépés volt ez - mondta Zorán -, mert ugye előtte mi olyan huszonévesen kezdtünk el zenélni, és inkább szórakozásnak tűnt kizárólag, hiszen ebből a generációból majdnem mindenki készült valamilyen későbbi foglalkozásra. Mi például Dusánnal (Zorán öccse - a szerk.) a Műszaki Egyetemre jártunk és az volt a tervünk, hogy majd villamosmérnökök leszünk. A zene nagyon közbeszólt, mint a mellékelt ábra is mutatja. A kezdeti időszak inkább a könnyed szórakozásról szólt. 1977-től kezdte az egész nagyon komollyá vált, akkor valahogy Dusán is meg én is mintha megértünk volna, vagy érettebb férfiakká váltunk, és így néztük a világot, nem pedig azzal a játékos könnyedséggel, mint a legelején.

- Mi ad folyamatosan energiát ahhoz, hogy ugyanolyan lelkesedéssel tudjon fellépni a színpadra?

- Semmi más, csak az, hogy az ember szereti, amit csinál. A hivatása és a hobbija is egyben, szórakozás és öröm. Ebben sok-sok olyan plusz faktor van, amitől ez nem megerőltetés, hanem egyfajta lazítás, nem fáradtságot idéz elő, hanem inkább energiát ad.

- Bevallása szerint ön igazi csapatjátékos, mégis szólókarrierbe kezdett a ’70- es években.

- Mindenki szólistának gondol engem, holott én zenekarban játszónak érzem magam. Ma is heten leszünk a színpadon velem együtt. Ez csapatmunka, és mindig is büszkén mondom, hogy milyen fantasztikus zenészkollégáim vannak. Mi nem csak egyszerűen eljátsszuk a dalokat, hanem komoly zenei teljesítmények állnak mögötte, hangszeres szólókkal. Én mindig valahogy apellálok arra, hogy a közönség ezt is vegye észre, és tudatosodjon mindenkiben, hogy itt nagyon komoly zenélés zajlik. Azt vettem észre, hogy az utóbbi években a közönség egyre fogékonyabb az élőzenére, és arra, hogy jó zenészek játsszanak. Hogy legyen súlya annak, ami a színpadon zajlik és ne egyszerűen a dalok egymásutánisága legyen egy koncert.

- Mennyire követi az aktuális zenei trendeket és mi a véleménye róluk?

- Egyrészt követem, amennyire tudom, tehát nem áll távol tőlem, nagyon is érdeklődő vagyok az újabb zenék iránt. Ugyanakkor nincs annyira rossz véleményem a mostani kezdőkről, mint sokan feltételeznék mindazokról, akik már jó pár éve a pályán vannak, mert sosem fogom elfelejteni, hogy mi is így kezdtük. Az én első igazi nyilvános megjelenésem egy Ki mit tud? nevű műsor volt, ami nagyon is hasonlított a mostani tehetségkutató műsorokhoz. Ugyanúgy megmérettettünk annak idején mi is, sőt az első televíziós közvetítéseken keresztül lettünk ismertek. Mint ahogy ma is nagyhatalom a televízió ebből a szempontból, tényleg sokakból tud pillanatok alatt sztárt csinálni. Csak közben annyiban változott a helyzet, hogy akik akkor ismertek lettek, ők hosszú távon ismertek maradtak. Egy televíziós csatorna, egy országos rendezőiroda volt és így tovább, szóval nagyon koncentrált volt minden. Most viszont aki éppen látja azt a csatornát, az megismeri azt az új tehetséget, aki nem, az nem. Miközben könnyebb dolguk is van a maiaknak, eközben nehezebb is, mert nagy a felhozatal és így kell tudni helyt állni hosszú távon.

Fodor Petra

sulykorlatozas

NEPSZ2016

ADOBEV

50jubil

kozterkam

Kormányablak

Tiszaújvárosi Járási Hivatal Kormányablak
(Tiszaújváros, Bethlen G. út 7.)

Ügyfélfogadás:

  •     Hétfő: 07:00 – 17:00
  •     Kedd: 08:00 – 18:00
  •     Szerda: 08:00 – 18.00
  •     Csütörtök: 08:00 – 18:00
  •     Péntek: 08:00 – 18:00

Telefonszámok:

Járási titkárság: 49/795-224
Információ: 49/795-244
Kormányablak: 49/795-242

pdfKözlemény - EKOP-1.2.26

mecenaslogo
tkronika280

48eves

KEFLOGO

its

mmsz

 

Copyright © 2015. Tiszaújváros Város Önkormányzata