Egy éjszaka az iskolában

kr mese 1
Tömegszállás lett az aulából.

A finn iskolarendszerben bevett szokás, hogy néha pizsamapartit tartanak az iskolában. Ilyenkor moziznak, közösen játszanak, vacsoráznak, és ami a legfontosabb, sokáig ébren maradhatnak a gyerekek.

Bár a Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusait nem a skandináv iskolarendszer ihlette, mégis a péntek esti ottalvós buli egy lépés afelé, hogy lazuljon a kötelék gyerek és tanár, család és iskola között. Belépve az iskolába minden a magyar népmesékről szólt. Gyerekek rajzai a paravánokon, az aulában berendezett színpad. Erre az estére a tanár nénik, tanár bácsik is átváltoztak királylánnyá, boszorkánnyá vagy éppen szerencsét próbáló legkisebb királyfivá. Ezzel a különleges estével Benedek Elek születésnapját ünnepelték, ami egyben a magyar népmese napja is.

- Nagyon vártam már ezt a napot - mondta izgatottan Ládi Zsófia. - Annyit tudok, hogy sok programot csinálnak a tanárok és utána itt fogunk aludni az iskolában. Én még soha nem voltam ilyen buliban, a barátnőm is itt fog aludni. Nagyon izgulok, biztosan jó lesz.

Mindenki matraccal, ágyneművel, hálózsákkal érkezett, hiszen a mesés programok után az iskola tantermeiben és az aulában aludt a közel 130 gyerek és az őket vigyázó 20 pedagógus.

A különleges esti program színházi előadással kezdődött. A Budapesti Magyar Népmese Színház Mirkó királyfi előadása varázsolta el a Hunyadi iskola alsósait.

- Az előadás után a gyerekek egy hétpróbás, játékos versenyen vesznek részt - mondta Czár Judit Bianka, az egyik főszervező. - A feladatokba belecsempésztünk egy kis népi hagyományt, például kukoricát kell morzsolni vagy lencsét válogatni, valamint mesés elemek is színesítik a játékos próbatételeket. Évek óta gondolkodunk, hogyan tudnánk a magyar népmese napját méltóképpen megünnepelni. Azt gondolom, ha ez a mai este jól sikerül, akár hagyományt teremthetünk belőle.

ema