Elismerés az olvasónak és a könyvtárosnak

kr konyves 1
Oroszné Mester Bellát meglepte az Örökös könyvtári tag elismerés.

2006 óta tartják minden év októberében az Országos Könyvtári Napokat. A programsorozathoz idén is csatlakozott a Hamvas Béla Városi Könyvtár, hogy október első hetében számtalan hagyományos és rendhagyó programmal ünnepeljék a könyvtárba járó közönséget és egy kicsit önmagukat is. A rendezvény záró attrakciója a Könyves vasárnap volt, melyen számos érdekes program várta az érdeklődőket.

Volt, aki a programok, volt, aki a lehetőségek miatt érkezett a Könyves vasárnapra. Ilyenkor ugyanis amellett, hogy a megbocsátás hetében büntetlenül vissza lehet hozni a kölcsönzésből kint maradt könyveket, a záró napon egy évre ingyenesen lehetett beiratkozni a könyvtárba.

- Nagyon kedvező lehetőség, hogy ingyenesen be lehet iratkozni - mondta Balla Julianna, aki épp a beiratkozáshoz szükséges adatokat írta fel a nyomtatványra.

- Nagyon szeretek könyvtárba járni, szeretek olvasni, és ezt a lehetőséget ki kell használni. Én mindenfélét olvasok. Szakkönyveket, társadalomtudományi könyveket, művészettel kapcsolatos könyveket, néha-néha regényeket is, tehát nagyon tág a repertoárom.

Persze voltak olyanok is, akik nem a beiratkozás miatt érkeztek, hanem mert rendszeres könyvtárba járók.

- Legalább háromhetente jövök a könyvtárba, mert annyi a kölcsönzési idő - mondta Turi Bertalan. - Szeretem az irodalmi műveket. Kedvenc íróm Móricz Zsigmond. Megjegyzem, én is művelem az írást, megjelent már egy novellás kötetem is.

Hagyományosan a Könyves vasárnapon adják át az Örökös könyvtári tag címet is. Oroszné Mester Bellát meglepte, hogy idén ő kapott ilyen elismerést.

- Úgy gondolom, hogy az, amit az ember szeret, azért nem jár elismerés - mondta. - Engem az olvasás kikapcsol, szórakoztat, és azt gondolom, aki olvas, az soha nem unatkozik.

Idén a családok éve is van, ezért gondolta úgy a könyvtár vezetése, hogy nem csak egy személyt, hanem egy családot is megjutalmaznak az elismeréssel.

- A kisfiam nyolcéves és hat éve tag, a kislányom pedig négyéves, ő is már közel három éve tag - mondta Vanyorekné Dr. Kósa Teodóra, aki már 25 éve tagja a könyvtárnak. - Az élmény, amikor kinyitsz egy könyvet, vagy azt látod, hogy leül a saját gyereked az ágyra, elkezdi lapozgatni a könyveket, azt nem tudja visszaadni semmi. Meg amikor kinyitsz egy könyvet és forgatod. Érzed a könyv súlyát, látod, hogy haladsz a könyvben, azt nem tudja a digitális világ pótolni.

Sőt azt az élményt sem, amikor egy kellemes őszi estén gőzölgő tea mellett egy kényelmes fotelben ülve a kedvenc könyvünket olvassuk. Ezeknek az őszi teáknak a mibenlétéről tartott kóstolóval egybekötött előadást Luczai Gabriella.

- Szerintem nagyon kellemes dolog olvasni és közben teázni - mondta. - Én nagyon örülök neki, hogy ebben a mai világban a gyerekeim szeretnek olvasni. Ha közben teázunk - és most kicsit a spiritualitás felé viszem a gondolatot -, ez a jelen pillanatban történik, tehát a tudatom ott van a jelen pillanatában, és ha amit olvasok az egy jó dolog, akkor az beépül a tudatalattimba. Tehát tulajdonképpen megisszuk a szavakat a teával együtt.

Nem csak a hűséges olvasókat ismerik el egy ideje. Három éve életre hívták a Hamvas vándorserleget, melyet minden évben az a könyvtáros vehet át, akire a legtöbb szavazatot adják kollégái. Idén Sándorné Szabó Katalin kapta a vándorserleget.

- Nagyon örülök neki - mondta -, főleg, hogy a kollégáktól kaptam bizalmat. Nagyon szeretek itt dolgozni, nagyon szeretem a munkámat, a könyveket, az embereket, úgyhogy én mindezt szívesen teszem.

Az Országos Könyvtári Napokat a Könyves vasárnapon Török Tamás és Nagy Fruzsina musical estje zárta.

Borza