Hazatérő kacsafarkú vándor szender

kr kiallitas
A kiállítást Pataki János festőművész (jobbra) nyitotta meg.

Az amatőr alkotók kiállításának idei utolsó tárlata nyílt meg az Óvárosi KULT Galériában. A gyűjteményben a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár népművelője, Tóth Ferenc amatőr festő mutatkozik be. Munkáit többször válogatták már be a Miskolci Téli Tárlatra, első önálló kiállítása az év végéig látható Tiszaszederkényben.

- Sok művész kiállítását rendezte már, most azonban az ön festményeit akasztották a paravánokra. Akasztották vagy akasztotta?

- Ezen most más dolgozott, nem én. Mátyás Edina rendezte be, és tőle kaptam a felkérést is, amit ezúton is köszönök neki. A Városi Kiállítóteremben valóban én szoktam rendezni a kiállításokat, ebben már elég jó gyakorlatom van, a sajátomat viszont rábízom másra, mert mindenkinek más elképzelése van, és én ezt tiszteletben tartom.

- Sokan tudják önről, hogy fest, most viszont meg is mutatja alkotásait.

- Igen, ez az első önálló kiállításom Tiszaújvárosban. Igyekeztem új képeket hozni, hoztam egy 2005-ös alkotást, egy 2006-os munkámat, a többi új, idei termés, ezek szeptembertől készültek. Mindegyik más egy kicsit. Más időszak, más korszak, más elképzelés. Nem megfestettem valamit, hanem lefestettem. Hogy miket festettem meg? Körbe kell nézni.

- Hazatérő kacsafarkú vándor szender. Ezt a címet adta a kiállításának, azért ez némi magyarázatra szorul.

- A szender az egy lepke. Hívják úgy is magyarul, hogy kolibriméh. Ez a kolibriméh nem száll le a virágokra, hanem lebeg fölöttük, megporozza őket. És hogy miért tér haza? Azért, mert ez egy mediterrán-szerű állat, ami szereti a telet, mondjuk Pécs környékén tölteni és oda nagy valószínűséggel visszatér. Még a kutatók nem kutatták ezt a területet teljesen, de ez egy nagyon érdekes rovar. Hogy miért lett ez a kiállítás címe? Volt egy barátom, akinek a kutyáját Madzagnak hívták és a gyermeke egyszer megkérdezte, hogy miért pont így hívják? Nem mindegy, hogy hívnak egy kutyát? - jött a válasz. Tehát a kiállításnak is olyan címet ad a művész, amilyet csak akar. Bár én nem vagyok művész, de a festő is olyan címet ad, ami kicsit meghökkentő, kicsit érdekes. Nekem gyerekkoromban ez volt a kedvenc rovarom, megfigyeltem, azt hittem, hogy kolibri és ez úgy megmaradt.

- Profi képeket látok a tablókon egy amatőr alkotótól. Hol a határ? Hol kezdődik a profizmus?

- Az a profi festő, aki meg tud belőle élni. Amatőr pedig az, aki a maga kedvére dolgozik. Én úgy érzem, hogy magam kedvére, szabadidőmben dolgozgatom. Természetesen ez kicsit olyan terápiás dolog, ez gyógyítja a sebeket. Kicsit önkifejezés is, hiszen a napi robotból kicsit kikapcsol.

- Miért nem adott címeket a képeinek?

- Adtam nekik, rá van ragasztva a képek hátuljára, de direkt nem raktuk ki. Mindenki azt lát, vagy azt érez belőle, amit akar. Ezért. Mindenki másképp látja, másképp érzi. Színek, formák. Csak egy példa, találsz egy női hajszálat, egy rúzsos férfi ingen, akkor az teljesen mást fejez ki neked, mint ami az valójában, tehát az hordoz más értelmet is.

- Különleges hangulatú képek, én kiakasztanám a falamra.

- Köszönöm, egyéni képek. Van egyébként egy női portrém, már nem tudom, hogy kitől loptam az ötletet, de az is például egy utánérzés, a többi az úgy nagyjából az enyém. Mindenki próbál egyéni stílust kialakítani. Vagy nagyvonalúan, vagy elkezd piszmogni az ecsettel, vagy leginkább spaklival, mint én. Én többnyire ezzel dolgozom és vegyes technikával. Már Lantosné Gizi, egykori rajztanárom is erre tanított általános iskolában. Voltak kedvenceim. Most például néhány hete kiállítottam Székhelyi Edithet itt Tiszaújvárosban, ő volt a főiskolán a rajztanárom. Igaz, hogy adott egyest is, de nem biztos, hogy mindenben jó volt, de volt egy másik kedvenc tanárom, Béni Árpád, ő expresszionista. Ő technikailag és stílusban is közel áll hozzám.

- A kép közepén egy összefirkált képkeret. Szemet szúr mindenkinek ez az alkotás. Nekem erről Pataki János festőművész jutott eszembe, az a művész, aki megnyitotta a tárlatot.

- A téma az örök, a nő, abból indult ki az egész. Hogy miért került a kép közepére egy összefirkált képkeret? Egy klasszikus tájképet kivágtam a keretből, mert számomra nem sok értékkel bírt, ez egy utalás arra, hogy túllépjük azokat a kereteket, amiket régen meghatároztak és ráadásként össze is firkájuk őket. Igen, ez biztos, hogy egy „patakis” elképzelés, mert ő festett egyszer egy olyat, hogy nem fért rá a képre a figura lába, ezért Pataki az alak cipőjét a képkeret alá rajzolta. Hát valamit én is tanultam az évtizedek alatt. Egyébként ezt a képemet kizsűrizték a Téli Tárlatról, azt mondták, hogy nem túl művészi.

- Patakihoz fűzik, fűzték valaha művészi szálak?

- Valójában nem, csak annyi, hogy a ’80-as években többször összefutottunk a Derkovitsban, aztán voltam a kiállítás megnyitóján, azt hiszem 1986-ban, azon az ominózuson, amin a képkeretből kilógott a figura cipője. Nem jártunk közös művészkörökbe soha, de én mindig is érdekesnek tartottam azt a kis csapatot, akik akkoriban voltak - Bukta Imre, Pataki János és még sokan mások - nagyon tehetségesek voltak, viszont én ebbe nem kerültem bele, én mindig más utakon jártam.

- Az alkotásaiból, a sajátjaiból vannak otthon a falán?

- Nem, nincs egy sem. Én az a fazon vagyok, aki a saját munkáit nem rakja ki, másé viszont kint van a lakás falán, meg kerámiák is, de egyelőre én még nem találtam olyat az enyémek között, amit kiraknék. Néhányat elosztogattam barátoknak, és néhány elkerült kortárs gyűjteményekbe is.

berta