Fiatal felnőttek lettek a nyugdíjasok

kr nyugd 1
Danhauser Sándor, az első elnök, kolléganői társaságában.

Együtt ünnepelték jubileumukat a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesülete tagjai a Központi étteremben.

Varjas Lásznóné elnök köszöntötte az alapítók közül még jelenlévőket, Danhauser Sándornét, Suller Istvánnét, Veres Józsefnét, Bártfai Antalt, Majoros Lászlónét és a közel 20 éve tag Ormai Ferencnét.

A jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek meg azokról a társaikról, akik már nem lehetnek közöttük.

35 városi nyugdíjas 1998 decemberében döntött úgy, hogy életre hívja az egyesületet. Ma csaknem hétszáz tagot számlál a szervezet, de volt olyan időszak, amikor ezren voltak egyesületi tagok. Akkoriban így nyilatkozott lapunknak Aleaitner István, a szervezet alelnöke:

„Több, mint 3000 nyugdíjas él a város közigazgatási területén. Sok mindentől függ, hogy a hosszú munkáséveket követő megérdemelt pihenés mennyire tartalmas, örömteli. Az egyik - talán legfontosabb - szempont, hogy van-e további lehetősége a nyugdíjasnak emberi, közösségi kapcsolatok kialakítására, megtartására, ápolására. Ezt a lehetőséget hivatottak megteremteni a klubok. A klubok viszont nem jogi szervezetek, s behatárolt a működésük.”

Az alapítók célja az volt, hogy bővítsék a szépkorúak lehetőségeit, koordinálják a klubok működését, felkutassák a pályázati lehetőségeket, egészségügyi, kulturális és szabadidős programokat, kirándulásokat szervezzenek. Az első elnök, Danhauser Sándor 14 évig élvezte a tagság bizalmát. Az egyesület második elnöke Boros József volt, őt követte 2 éves elnökletével Sóvágó Gábor.

Immár két esztendeje áll a szervezet élén Varjas Lászlóné, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy az idén 18. alkalommal rendezték meg a szépkorúak nemzetközi találkozóját, az Aranylakodalom is 17 éves már, ahol együtt ünneplik a házassági fogadalmukat megerősítő párokat, és 14 éves a Balogh Sándor amatőr versíró és versmondó gála is. A testvérvárosokkal szoros kapcsolatot ápolnak, már 13. alkalommal koszorúztak együtt a Barátság kopjafánál. Azt is elmondta, hogy ma Tiszaújvárosban nyugdíjasnak lenni jó, és ez az elődök munkája, és számos más együttműködő szervezet mellett az egyesületet támogató önkormányzatnak köszönhető. Ennek ékes bizonyítékaként 10 évvel ezelőtt a Parlamentben városunk vezetősége megkapta az „Idősbarát Önkormányzat” címet.

Ma is minden aktív nyugdíjas hozzá teszi az általa képviselt értéket a közösség értéktárához, így lesz egyre nagyobb, egyre színesebb az az örökség, amit gondozni kell.

Bráz György polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a városban működő időskluboknak van egy közös érdekképviselete, hiszen ezek a szervezetek folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, közös programokat szerveznek, közös céljaik vannak, sok mindenben együtt tudnak működni, segítik egymást. A városvezető azt is elmondta, hosszú idő után jó, hogy végleges helyére költözhetett az egyesület, ez is segítséget jelent abban, hogy nyugodt, kulturált körülmények közt tevékenykedhetnek a tagok. A tiszaújvárosi nyugdíjasok nagyon aktív életet élnek, és az volna a jó, ha ez így is maradna, arra kérem őket, bármilyen problémájuk adódik, továbbra is bizalommal forduljanak hozzánk, segítünk, amiben tudunk - fogalmazott a polgármester.

Az egyesület az ünnepség alkalmából egy kiadvánnyal is készült, amely fotókkal foglalja össze az elmúlt húsz év legemlékezetesebb pillanatait.

Radácsi Zsuzsa