Eligazodás az információtengerben

kr app
Februárban lesz végleges verzió.

Egy mai modern város attól is sikeres, hogy remekül „el tudja adni” az értékeit, legyen az kulturális, turisztikai, vagy akár a befektetőknek szóló üzleti érték. Azonban még ettől is fontosabb, hogy az ott élőknek olyan információs támogatást nyújtson, amely megkönnyíti az életet a mindennapok útvesztőiben.

Bő egy éve, 2017 novemberében tárgyalta a képviselő-testület a városmarketing tevékenységről szóló tájékoztatót, melynek egyik eleme volt a város applikáció kérdése. Az azóta eltelt időszakban a tervezgetésből valóság lett, ami azt jelenti, hogy hamarosan Tiszaújvárosnak is lesz egy saját app-ja. Arról, hogy milyen szakaszában jár a fejlesztés, és mikortól használhatjuk élesben a rendszert, Bitó Barnabás polgármesteri tanácsadót kérdeztük.

- Az x, y és z generáció számára nem kell elmondani, hogy mi is a város applikáció, a kicsit idősebbek viszont nem biztos, hogy tisztában vannak az elnevezés jelentésével.

- A város applikáció egy telefonos keretalkalmazás - kezdi Barna - amely magába foglal minden információt, amire egy városlakónak, turistának szüksége lehet. Kultúra, sport, egészségügy, polgármesteri hivatal, közlekedés kereskedelem, szolgáltatások, oktatás, turizmus, hírek, programok. Magyarul, ha valaki letölti a telefonjára az alkalmazást, máris megnézheti, hogy mikor rendel a fogorvosa, mi lesz a mai menü a kedvenc éttermében, és milyen események várják aznap a sportcentrumban. Ez persze csak egy példa volt, a turisták számára viszont egy olyan mankót ad az alkalmazás, amely segít abban, hogy ne érezzék magukat elveszettnek, idegennek városunkban, hanem könnyedén eligazodjanak a szállások, éttermek, programok tengerében.

- Hogyan választották ki azt a csapatot, amelyik elkészítette a tiszaújvárosi app-ot?

- Korábban megnéztük Szolnok, Budafok, Debrecen, Kecskemét alkalmazásait, megtekintettük a kazincbarcikai kolorapp-ot is, így meggyőződhettünk az applikációk sokrétűségéről, alkalmazhatóságáról. 2018 májusában tárgyalta a testület a mobilapplikációról szóló javaslatot, ezután ajánlattételi eljárás következett. A nyertes a kecskeméti székhelyű CityApp Kft. lett, öt és félmillós ajánlattal. Ezután kezdődtek a fejlesztési munkák. Azóta már megtörtént az elkészült szoftver tesztelése, az applikáció megfelel az ajánlatkérésben meghatározott követelményeknek. A CityApp Tiszaújváros (kiadatlan) androidos teszt verziója felkerült a Google Play Áruházba.

A végleges kiadás előtt meg kell oldani a Tiszaújvárosi Krónika weboldala RSS csatornájának az applikáció „Hírek” menüpontjának megfelelő kialakítását, illetve a Tisza TV online adásának az applikációban való megjeleníthetőségét. Emellett az applikáció „Programok” menüpontjához készül egy olyan honlap, amely a városi rendezvényeket RSS csatornán továbbítja majd az applikáció részére. A végleges verzió várhatóan február közepén lesz elérhető. Érdemes ezt az időpontot megvárni a letöltéssel, hiszen addig csak egy hiányos tartalommal feltöltött próbaverzióval találkozhatnak a városlakók. A tiszaújvárosi szolgáltatóknak lehetőségük lesz regisztrálni az appon, így minden fontos információt feltölthetnek majd a vállalkozásukkal kapcsolatban.