Vakrandi és Valentin-nap

kr konyvtar
Vakrandi a felnőtt könyvtárban.

Most még pont olyan fotelbe bújós, teázós-olvasós idő van, érdemes kihasználni ezt az időt is. Hamarosan itt a tavasz, vele a szabadtéri programok, most még hangulatosabb egy-egy könyv világába merülni. A Hamvas Béla Városi Könyvtár februárban is számít olvasóira, több akcióval is készülnek.

- A könyvtár januártól csatlakozott a Szabados Ágnes által hirdetett internetes Nincs időm olvasni kihíváshoz - mondta Ujjné Tellér Gabriella, a Hamvas Béla Városi Könyvtár szolgáltatási csoportvezetője. - A kihívás lényege, hogy bebizonyítsa, havonta egy könyv olvasására mindenki tud alkalmat keríteni. A kihívás teljesítéséhez Szabados Ágnes minden hónapban megad egy témát, mi pedig a témához kapcsolódó könyvek kiválogatásával, ajánlásával megkönnyítjük az olvasók választását.

- Milyen módon motiválják még az olvasást?

- A beiratkozott olvasók számára már ismert Pöttyözzön újra akció február 5-étől vette kezdetét. A játékban minden alkalommal pöttyel jutalmazzuk a kölcsönzést, amelyekből szeptember végéig 12 darabot kell összegyűjteni. Akinek ez sikerül, az Országos Könyvtári Napokon sorsoláson vehet részt. Az elmúlt években értékes, színvonalas díjakat kaptak azok a játékosok, akik kitartóan kölcsönöztek és gyűjtötték a pöttyöket.

- A közösségi oldalakon is aktívak a könyvtárosok, úgy láttam, készül egyfajta meglepetés is.

- Igen, a Vakrandi keretében a könyveket csomagolópapírba rejtjük, néhány ismertetőjelet írunk rájuk, így a látogató számára meglepetés, hogy mit kölcsönöz ki. Azt reméljük, hogy lesznek olyan könyvvel való találkozások, amelyek bár váratlanok az olvasó számára, de tetszést aratnak majd. Ezekbe a könyvekbe egy-egy könyvjelzőt is rejtünk, amellyel az olvasónak a könyvvel, a találkozással kapcsolatos élményét szeretnék megismerni. Valentin-nap alkalmából pedig 2019. február 14-én a könyvtár beiratkozási akciót hirdetünk párok részére. Aki ezen a napon párjával együtt eljön beiratkozni, egy beiratkozási díj áráért két tagságot válthat. A nap folyamán az ötödik beiratkozó pár ajándékkártyát kap a kesznyéteni KULCS szabadulós játékra.

- A hagyományos programok is folytatódnak?

- Tavaly indítottuk és idén is folytatódik az ÖkoKalauz. Most az öko kertészkedés alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Első alkalommal, február 21-én praktikus, gyakorlati tanácsokat kaphatnak, hogyan viselhetik gondját növényeiknek természetbarát módon a magvetéstől a tartósításig. Egy új sorozatot is indítunk ebben a hónapban Test és lélek kapcsolata címmel. Az előadásokat Dr. Michel Grege Hogy ne halj meg című könyve alapján állította össze Kecskeméti János. Nagyszerű tudományos bizonyítékok ismerhetőek meg a táplálkozás területéről, amelyek forradalmian új szemléletet adnak olyan életmódról és étrendről, amellyel számos halálos betegség kiváltó okai kivédhetők és visszafordíthatók.

Fodor Petra