Csúzlinak mázlija volt

kr csuzli 1
A Spider Mentőcsoport és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány közös akciója sikerrel járt.

Heteken át a Sajó partján élt egy kis keverék kutya Sajóörös határában. Hazajönni nem tudott, hisz a folyó ott olyannyira kacskaringós, hogy szinte bármerre indult, a vízhez érkezett.

A Zabos Géza Horgász Egyesület halőre, Balázs Tibor január elején vette észre az ottrekedt kutyust. Megsajnálta és etetni kezdte. Csúzlival lőtt át neki finom falatokat: fasírtot, pogácsát, főtt vaddisznóhúst, kutyaszalámit. El is nevezte Csúzlinak. Az ártéren rekedt kutyát nem lehetett megközelíteni az úton, hiszen a szántás és erdősáv felázott, út arra nincs, így maradt a folyó.

Pénteken délelőtt nagy volt a nyüzsgés a Sajó partján: a Spider Mentőcsoport és a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elindult Csúzliért. A Spider napi kapcsolatban áll a MÁSÁ-val, sokszor segítenek állatok felkutatásában, kimentésében.

- Ezt a kutyát csak a vízpartról tudtuk megközelíteni - mondta Lehóczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője -, a túloldalon járhatatlan az út, szántás és erdősáv van. Ezért is kérték a segítségünket.

A mentőcsónak pillanatok alatt átkelt a Sajón, rajta Horváth Ritával, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány menhelyvezetőjével, Csúzli kutya pedig fel-alá szaladgált, érezte, hogy ez a nagy felfordulás miatta van. Tévéstábok a Sajó innenső oldalán, a mentőcsoport a túloldalt, Rita valahol a bozótban, így telt a következő fél óra. Aztán megjelent, kezében póráz, a póráz végén pedig Csúzli. Gyors chipolvasás után kiderült a kutya valódi neve is: Pollynak hívják.

- Nagyon-nagyon nehéz volt befogni - mondta Horváth Rita -, mert rettenetesen félt. Nem tudtam hat méternél közelebb menni hozzá, de gyanús volt, hogy pórázra szokott, és biztosan van gazdája. A chip alapján kiderült, hogy a mi menhelyünkről fogadták örökbe.

Csúzli nyugodtan ült a csónakban, az innenső parton nem csak mi, Balázs Tibor is várta már, aki még utoljára megetette fasírttal és pogácsával, most már nem csúzlival, hanem kézből. A kutyust a menhelyre vitték, ahol értesítették örökbefogadó gazdáját. Mint kiderült, a szilveszteri tűzijátékoktól ijedhetett meg és került bajba Polly. Gazdája már majdnem elvesztette a reményt, hogy kis kedvence előkerül. Azonnal el is mentek érte Miskolcra, így Polly szerencsésen hazakerült Sajóörösre.

Fodor Petra