Kutyaterápiával fejlesztenek

kr kutyaterapia 1
Közös séta Tündével és Golyóval az Éltes iskolában.

Két tiszaújvárosi intézményben is terápiás kutyákkal fejlesztik a sérült gyermekeket. Az Éltes iskolában a diákokat, a tiszaszederkényi Esély Napközi Otthonban a fiatal felnőtteket. Egyelőre egy terápiás páros dolgozik velük, Tünde és Golyó kutya, ám elképzelhető, hogy a jövőben egy másik páros, Edit és terápiás kutyája, Saci is munkába állhat.

Botosné Simon Edit a Szivárvány óvoda egyik óvónője nem rég ment nyugdíjba. Azóta is bebe- látogat az intézménybe, szívesen megy a gyerekek közé, nem véletlenül, hiszen ez volt az élete. Az ötletekkel teli óvónő aktívan tölti mindennapjait, mondhatnánk, hogy a pedagógusvér és a név kötelez, hiszen szívéhez, szakmájához közel álló dologba fogott bele nyugdíjasként. Edit és kutyája, Saci hivatásos terápiás párosként dolgoznak sérült gyerekekkel, egyelőre egy debreceni óvodában.

- December 19-én vizsgáztunk a Közép utcai óvodában, és azóta vizsgázott terápiás párosként dolgozunk egy gyógypedagógus mellett ebben a tanévben. Nagyon nagy tervem, hogy hazajöjjünk és itthon is csináljuk ezt a „munkát”, mert ez a város megérdemelne ennyit. Nekem az óvoda, a gyerekek, a kutya és a pedagógia így együtt a mindenem. Nagyon nagy lehetőségeket látok ebben, hiszen a gyerekek egészen másképp viszonyulnak egy állathoz. Ezt a fajta terápiát állatasszisztált terápiának hívják hivatalosan, pónilóval, lóval, kutyával is szokták csinálni. Természetesen városi viszonylatban a legjobb megoldás a kutya, és, hogy mi mindenre jó? A gyerekek szemkontaktust tartanak vele, hozzányúlnak, simogatják, megtanulnak utasításokat adni neki, de a szókincsgazdagításban is nagy segítség egy kutya - meséli Botosné Simon Edit terápiás felvezető.

A kutyaterápia valóban csodákra képes. Az Éltes Mátyás Iskolában már öt éve alkalmazzák, ott is a debreceni Csodakutya Alapítvány tiszaújvárosi terápiás felvezetője, Szabó Tünde és kutyája, Golyó teljesít szolgálatot.

- Már nyolcéves Golyó, és öt éve járunk be a gyerekekhez, péntekenként meg a szederkényi Esély Napközi Otthonba. Nagyon szeretjük, én és a kutyus is. Szoktunk mozgásos feladatokat csinálni, de amit igazán szeretnek a gyerekek, az a testi kontaktus a kutyával. Imádják simogatni, hozzábújni és sokszor csak azért próbálnak fegyelmezetten viselkedni a gyerekek, hogy egy-egy feladatot meg tudjanak csinálni. A közös munkában én a kutyára figyelek, a fejlesztés a gyógypedagógus feladata. - mondja Tünde.

Kovács Balog Imréné az Éltes iskola vezetője az egyik fejlesztőpedagógus a kutyaterápiás foglalkozáson. Ő mondja a feladatot a gyerekeknek, a terápiás páros pedig asszisztál mindenhez. Golyó, ha kell kosarat hoz a szájában, bukfencezik, ugat, ha a gyerekek arra kérik. Türelmes, engedelmes, érzékeny a nagytestű jószág. Amit a kutya csinál, azt csinálják a gyerekek is. Utánoznak, tanulnak, fejlődnek.

- Ez a hatodik tanévünk, amikor kutyaterápiás foglalkozásokat szervezünk, heti egy alkalommal két kiscsoportra osztva a tanulókat. A gyógypedagógus a gyerekek igényeihez igazítja a feladatokat, a kutya pedig érzékenyen és együttműködően dolgozik. Számos területen tapasztaljuk a hasznát, például a szókincsbővítés, a figyelem, az emlékezet fejlesztésében, de a számfogalom kialakításánál, a szemkontaktus felvételében és a testkontaktus kiépítéséhez a kutya jutalom és motiváció is számukra - mondja Kovács Balog Imréné.

A Csodakutya Alapítvány terápiás párosai Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar megye több intézményében is dolgoznak, leginkább sérült gyerekekkel. Az alapítvány elnöke Fábiánné Mile Alíz koordinálja és szervezi a terápiás párosok munkáját.

- Tapasztalatunk szerint egyre nagyobb igény van erre a fajta fejlesztésre, hozzánk is egyre több igény, kérés, felkérés érkezik. A nekünk jelző intézményekkel együttműködési megállapodást szoktunk kötni, a terápiát általában pályázati, támogatói forrásból finanszírozzuk, de előfordul, hogy a költségtérítésbe az igénylő intézmény is betársul, hiszen tudni kell, hogy ez nem egy olcsó terápia. Edit és Saci kutya jelenleg egy debreceni óvodában dolgozik egész tanévben, ott, ahol vizsgáztak. Nyilván két kutyás páros több lehetőség Tiszaújvárosnak is, bizonyára lesz is rájuk igény - nyilatkozta lapunknak a Csodakutya Alapítvány elnöke.

Bizony van. Edit is ezért lobbizik.

Edittel és kutyusával civilben találkoztam, nem munka közben. A kutya gazdája egy akadálypályán mutatta meg, mit tud Saci. Az aprótermetű eb vezényszóra ült, feküdt, bújt, s ha utasították csengőt nyomott a mellső lábával.

- Amikor kiskorában hozzánk került Saci, a törpesnaucer, akkor egyértelmű volt, hogy elvégezzük a Tisza-parti kutyasuliban az alapengedelmességhez tartozó dolgokat, utána körbenéztem és amikor a Csodakutya Alapítványra rátaláltam, akkor azt mondtam, hogy ez nekünk nagyon jó lesz. A kutyától is nagyon kemény munkát követel ez a dolog, ami egy körülbelül másfél éves tanulási folyamat. Három részlete van a vizsgának, ez az utolsó decemberben már a tényleges szituációs vizsga volt az óvodában a gyerekek között. Nagyon megdicsérték Sacit, s mondtam, hogy nagyon büszke vagyok rá - mondja Edit. - Szerintem Tiszaújvárosban is igény lenne további kutyaterápiás párosok bevetésére, amit nem olyan egyszerű megszervezni. Mindenképpen a Csodakutya Alapítvány égisze alatt szeretnék dolgozni, ehhez viszont szponzor kellene, olyan valaki, valakik, akik az alapítvánnyal szerződést kötnek, és ez alapján tudnánk dolgozni. Ezek a kutyusok egyébként idősek otthonában is hasznosak lehetnek, de hozzám az óvoda áll közel, én azért lobbizom, hogy az óvodákban tudjuk ezt elindítani, fejlesztőpedagógus mellett, kis létszámmal, az a legjobb, ha 5-8 fős mikrocsoportban dolgozunk - mondja Edit, miközben Saci türelmesen ül a lábánál.

A tiszaújvárosi páros akár már most is szívesen munkába állna otthonában, Tiszaújvárosban, ahol igény is lenne rájuk, a helyi óvodában.

- Valóban csodálatos kutyákról van szó, akik nagyon nagy segítséget jelenthetnek a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében - mondta Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda vezetője. - A mi intézményünk is foglalkozik ilyen gyerekekkel, ezért úgy érezzük, hogy nekünk is nagy szükségünk lenne arra, hogy itt is legyen kutyaterápiás foglalkozás. Ez tudomásom szerint egy költséges terápia, ezért az anyagi vonzatát meg kell teremteni, és annak az útját, hogy pályázati lehetőséget keressünk, amivel biztosítani tudjuk a hátteret.

berta