Az üres kéz útjai Tiszaújvárosban

kr karate1A karate harc és művészet, az erő és az ész sportja.

A sport erősít, gyorsít, növeli az állóképességet, javítja a koncentrációt, könnyebben megy az élet, ha ott a háttérben egy biztos, önbizalmat adó dolog: a sport. Amikor a karatésokat kérdeztem, hogy miért is jó karatézni, nem ezeket válaszolták. Hisz a karate (üres kéz) lényege a jellem, a tisztelet, az önuralom.

Az idei nevelési évben indult az ovikarate, a csoportot Mészárosné Földesi Katalin vezeti. A Szivárvány és a Tündérkert oviban zajlanak az edzések, a legkisebbek az alapoknál kezdik.

Ovikarate

- A gyermekek egészséges fejlődését szolgálja, ha már 5-7 éves korukban a mindennapjaik részévé válik a rendszeres mozgás és a sport - mondja Katalin -, fontos hogy a karate is megjelenjen ennél a korosztálynál, mint választási lehetőség. Természetesen az óvodások számára a karateedzés más felépítésű, mint az iskolásoké, a felnőtteké, hiszen a nagy mozgásigény mellett ők még igénylik a játékosságot, emellett a figyelmük sem koncentrálható hosszú időn át. Az edzések a gyerekek természetes mozgásformáira épülnek: mászás, futás, ugrálás, járás. A fejlődés látványos, nem csak képességekben, hanem jellemben is. A gyerekek itt a karate keletkezésének történetét is megtanulják, és mivel az edzések tradicionális része japán nyelven zajlik, így japán szavakat és számolást is tanulnak.

Hetente kétszer van ovikarate, a kicsik már most nagyon komolyan veszik az edzéseket, szivacsként szívják magukba a tudást. Szükség is van erre, hiszen a karate nem könnyű, nem egyszerű. A karate hierarchikus.

Kyokusin és shito-ryu

„A karate nem játék. Nem is sport. Még csak nem is az önvédelem technikája. A karate félig testi, félig spirituális fegyelmezettség” - ez az idézet Sosai Masutatsu Oyamától származik, aki a karate egyik ágának megalapítója. Ez a kyokushin, ami az 1950-es években keletkezett. Tiszaújvárosban is vannak művelői, a 3. danos sensei Pintér József vezetésével.

- Jómagam több mint húsz éve karatézom - mondja -, a kyokushin egy fullkontakt, álló stílusú karate, nekem ez tetszett meg benne. Realisztikus és hatékony - foglalja össze. - Korábban úgy is emlegették a kyokushin-t, hogy ez a 10 millió ember karatéja, hiszen fénykorában 10-12 millió ember űzte ezt az irányzatot. Sajnos a ’90-es évek közepén az alapítója elhunyt, a szervezet pedig szétdarabolódott, jelenleg 8-9 szervezet működik. Mi itt Tiszaújvárosban a sárospataki egyesületnek vagyunk a tagszervezete.

A legtöbben a shito-ryu-t művelik városunkban. A Justitia Fuji-Yama SE Tiszaújvárosi csoportja heti öt edzést tart, négyet egy új, jól felszerelt edzőteremben, ahol pajzsok, zsákok, TRX, DBands, kettlebell is segítik úgy a versenyzői, mint a tradicionális edzéseket. Heti egy edzést az Eötvös gimnázium tornatermében tartanak. Péntek késő délután van, sokan jöttek el ide, először a legfiatalabbakat kérdezem.

- Két éve kezdtem el karatézni - mondja Virág Mara -, a jövő héten leszek 12 éves. Már sárga öves vagyok, voltam versenyeken is, ahol nagyon jól éreztem magam, az edzőtáborokban és a vizsgákon is jó lenni - foglalja össze a lényeget.

Kicsit fiatalabb, de már négy éve karatézik Tóth Imre, aki immár kék öves.

- Ez a harmadiknak számít - mondja Imre -, sok év kell még ahhoz hogy elérjem a feketét, de szeretném elérni, és sok versenyre szeretnék menni. Nekem azért fontos a karate, mert önvédelmet nyújt, ha esetleg kialakul valamilyen konfliktus, akkor fontos az önvédelem, de csak akkor, ha tényleg muszáj.

Karatés amazonok

Önvédelem, magabiztosság - erről faggatom Fannit, Annabellát és Mártát is. Mindhárman elkerültek már a városból, ketten Debrecenben tanulnak, Fanni Budapesten él. Édesapja sensei Oláh Sándor, aki 16 éve hozta el kislányát az első karateedzésére.

- Már akkor a tisztelet volt a középpontban - mondja Fanni -, ezt nagyon hamar megtanulják a karatékák. Az alaptechnikák, a rúgások, ütések után építjük fel a további kombinációkat, formagyarkolatokat, majd jön az önvédelem, a küzdelem. Ezt jó alapok nélkül nem lehet csinálni.

- Biztos sokan megkérdezik, hogy egy lány miért karatézik.

- Én azért, mert fontosnak tartom, hogy egy lány, egy nő meg tudja védeni magát. Egyetemistaként felkerültem Budapestre, és biztonságban érzem magam, mert tudok ezt-azt. Így a szüleim is nyugodtabban tudnak elengedni.

- Ugyanígy vagyok ezzel én is - mondja a középiskolás Kujbus Annabella -, amikor elkerültem Debrecenbe, akkor sokkal nagyobb biztonságban tudtam magam, hiszen megtanultam mindent, ami ahhoz kell, hogy adott esetben meg tudjam védeni magamat. Szeretnék egyszer majd karateedző lenni, ez minden álmom, és szeretném nagyon sokáig űzni ezt a sportot.

Oláh Márta 2012-ben vett részt az első karateedzésén, édesapját kísérte el. Ma már ő is egyetemista, Debrecenben tanul.

- Mindhárman nagyvárosban élünk - mondja -, jó tudni, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Inkább kerüljük a konfliktusokat, van is egy japán közmondás, miszerint nincs első támadás, csak védekezés. Ezt nagyon jól mutatja az is, hogy formagyakorlataink első mozdulata egy védekezés. Alapvetően nem arra törekszünk, hogy támadjunk, de bármilyen helyzetben meg tudjuk védeni magunkat.

Harc és művészet

Tisztelet, szorgalom, önuralom - mindez egyben a karate.

- A karate az erő vagy az ész sportja? - kérdezem a 2. danos sensei Barta Pétert.

- Minden egyszerre. A karate nagyon összetett, szükség van testi erőre, de nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a fegyelemre is. Az tud előrelépni, haladni, aki megfelelően koncentrál. A karate nagy hangsúlyt fektet a tradíciókra, fontos a tisztelet, csak az tud beilleszkedni a csoportba, aki ezt el tudja fogadni. A követelményeinkből nem engedünk, aki ezt nem fogadja el, az lemorzsolódik.

Harc és művészet is egyben, mindennek megvan a maga szerepe egy-egy edzésen.

- Amikor bejövünk a terembe, és amikor kimegyünk, meghajlunk - mondja a 3. danos sensei Oláh Sándor, a tiszaújvárosi csoport vezetője -, ez jelzi a tiszteletet, ezt minden alkalommal meg kell tenni. Az edzés egy meditációs résszel kezdődik, ráhangolódunk az edzésre, és amikor befejezzük, ugyancsak meditálunk.

- Milyen korosztályt vár az egyesület?

- Fontosnak tartjuk, hogy ebben a digitális világban minél több gyermeket mozdítsunk ki a számítógép elől és válasszák az aktív mozgást a szabadidő kellemes és hasznos eltöltéséhez. Az egyesületünkben 5 éves és 55 éves tanítvány is van, mindenkivel egyformán foglalkozunk. Van, aki tehetségesebb, fogékonyabb, de ez nem számít. Én 31 éve kezdtem, és azóta folyamatosan edzek. Nagyon sok ember megfordult már nálam, és aki tehetségesebb volt, már nincs itt, sőt nem is sportol, de azok, akiknek kevésbé jó adottságai voltak, még mindig itt vannak. Nálunk a versenykarate nem létezik tradicionális karate nélkül.

- Mit nyújt a karate?

- Magabiztosságot, erőt, állóképességet, a gyerekek megtanulnak ütni, rúgni, megvédeni magukat. Nem a versenyzés a fő célunk, hanem az, hogy az életre neveljük a gyerekeket, hogy az iskolában is jól tanuljanak, jól teljesítsenek.

- Az edzéseken a rúgások, ütések „igaziak”?

- Ennek is megvan a fokozata. Nyilván, ha idejön valaki kezdőként, legyen akár felnőtt, akár gyerek, nem fogjuk ütni-vágni. Aztán viszont eljön az az idő, amikor már keményen küzdünk, és a rúgásokat, ütéseket is odatesszük. Egy magasabb szintű vizsgán már azért elég sok ütést, rúgást kapunk, ezeket el kell viselni. Fel kell állni a földről, ha tetszik, ha nem.

- A való életben volt-e már olyan helyzet, ahol bizony ütni, rúgni kellett?

- Sajnos igen. Munkámból kifolyólag adódott egy helyzet, ami már nem arról szólt, hogy ott lehetett volna magyarázkodni. Hárman voltak, egy ütés, egy rúgás, a harmadik ember pedig elszaladt. Amit megtanultam, tudtam alkalmazni, és működött teljesen.

- A karate arról is szól - mondja végezetül sensei Barta Péter -, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket, amennyiben persze lehetséges.

Fodor Petra