Építési törmelék a természetben

kr illegalis szemet 1Magánterületet szennyezett az ismeretlen személy.

Nagy mennyiségű építési hulladékot hagytak Tiszaszederkény határában. A terület a főútról, sőt a gátról sem látható, eltakarják a fák és a bokrok. Valószínűleg ezt használták ki az illegális szemetelők.

Nem először fordul elő, hogy szemétlerakónak nézik ezt a területet. Szederkény lakossága érthetően felháborodott az eseten.

- Az egyik közösségi oldalon olvastam, hogy mi történt - mondta Gyöngyösi Gyula. - Nem értem, hogy miért nem a hulladékudvarba viszi el a szemetét, miért a környezetet szennyezi? Nem látja, hogy inkább össze kellene szedni a szemetet, nem pedig még többet ideborítani? Szomorú, hogy ezt tartják jó megoldásnak. Az ő portáján nincs szemét, a többi meg nem számít.

Tiszaújváros önkormányzata a hír hallatán „nyomozásba kezdett”, hogy kiderüljön kinek a számlájára írható a tetemes hulladékmennyiség.

- Kiderült, hogy a terület, ahová az építési törmeléket lerakták, magánszemély tulajdonában van - tudtuk meg Török Lászlótól, a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési munkatársától. - A hulladékgazdálkodási törvény pedig előírja, hogy ha a vétkes nem azonosítható, akkor bizony a terület tulajdonosának kell gondoskodnia a szemét elszállításáról. Ebben az esetben sajnos ez lesz a megoldás. Illegális hulladék lerakásakor hulladékgazdálkodási bírság szabható ki, azonban ebben az esetben nem az ingatlantulajdonos követett el hibát, így bírság nem róható ki.

Tiszaújvárosban van lehetőség kisebb mennyiségű építési törmelék leadására a hulladékudvarban. Nagy mennyiséget, ami például egy ház bontásából keletkezik, már a Hejőpapiban lévő hulladéklerakóba kell elszállítani. Ezt bizonyos mennyiség felett az építési hatóság felé is igazolni kell.

ema