A kertekben már tavasz van

kr kertimunka2Gönczi Béla a metszéssel kezdi a tavaszi kerti munkát.

A tavasz beköszöntével egyre többen járnak ki a kiskertekbe. Bár az időjárás nem túl kegyes a kertészkedőkhöz, vannak feladatok, amiket most kell elvégezni.

Hell Zoltán minden évben ilyenkor, március elején rotálja fel a kertjét.

- Azért van erre szükség, mert télen a hó alatt a talaj megkeményedik - mondja Hell Zoltán. - Célszerű mindenképpen fellazítani ilyenkor a talajt, hogy később a magokat könnyebb legyen elvetni, majd a magból kikelt kis növénynek könnyebb legyen gyökeret és szárat növeszteni. Ha rögös marad a talaj, nagy eséllyel ki sem tud bújni a növény. Ilyenkor már el szoktuk ültetni a borsót, meg a zöldséget. Mindent megtermelünk, amire a családnak szüksége van. Van egy kis fóliasátrunk is, amiben majd a paradicsom- és paprikapalánták nevelkednek majd.

A talajmunkálatok mellett a metszés is elengedhetetlen ebben az időszakban.

- Én a metszést szoktam elvégezni először - mutatja Gönczi Béla a levágott gallyakat. - Muszáj megritkítani, kivágni ágakat, mert nyáron besűrűsödik a hajtások miatt, és amikor a lomb kifejlődik, a kártevők megbújnak a sűrű ágak és levelek között. Miután a metszéssel készen vagyok, a levágott ágak csonkjait sebtapasszal betapasztom és lemosó permetezéssel az ágakat lepermetezem, mert ha a hőmérséklet eléri 10-15 Celsius fokot már megjelennek a kártevők, leteszik a petéiket. Akkor pedig már nagyon nehéz ellenük védekezni. Nagyon fontos az is, hogy még azelőtt végezzük el a metszést, amikor még nem indult el a nedvkeringés a fákban, mert ha később metszünk és jön rá egy fagyos hajnal, bizony nagy az esélye, hogy lefagynak a rügyek, az pedig nagy károkat tud okozni.

A kertészetekben is készülnek már a tavaszi-nyári szezonra. Több ezer cserép virág-, paradicsom- és paprikapalántát nevelnek a sajóörösi Virágsziget Kertészetben.

- Márciusban még nekem van vele feladatom - vezet minket körbe László Anita, a Virágsziget Kertészet tulajdonosa. Három óriási fóliasátorban várják a nyarat a kis növények.

- Most még fűtünk rájuk éjszaka, nappal pedig, ha szép napos idő van, inkább csak szellőztetünk. A korai virágok április elejére lesznek olyan erősek, hogy ki lehet őket tenni a virágládákba vagy kiültetni a kertekbe. Ezek általában a muskátlik és a begóniák.

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai is megkezdték a tavaszi munkálatokat a város parkjaiban, közterein.

- A cserjéket, bokrokat metsszük - mondja Tamits Adrienn, a Városgazda Kft. kertészeti részlegének vezetője. - Az elszáradt ágakat le kell ilyenkor vágni, hogy az új hajtásoknak helyet engedjünk. Ezen kívül két kisgép segít a talajszellőztetésben.