Kezdődik a szezon

kr mogyiA mogyorófélék már februárban virágba borultak.

A hosszú téli napok után jólesik a kora tavaszi napsütésben kint lenni, még ha egy kicsit csípősek is a reggelek. Jobban indul a nap, amikor a szürke, ködös napok mellett egyre többször ébredhetünk napsütésre. Azonban ilyenkor nemcsak mi, emberek kapunk új lendületre. A növények is új életre kelnek, ami okoz némi kellemetlenséget azoknak, akik érzékenyek a pollenekre.

- Végre kiszabadultunk a lakásból - sóhajt nagyot az egyik anyuka a játszótéren, majd leül mellém a padra. - Úgy érzem, hogy nagyon hosszú volt a tél, de lehet, hogy csak a gyerekek miatt éreztem úgy, hogy sosem lesz vége a hidegnek. Alig vártuk, hogy kisüssön a nap.

Feltűnik, hogy sokat törölgeti az orrát. - Megfáztál? - kérdezem. - Igazából nem tudom - feleli. - Már tavaly is észre vettem, hogy ilyenkor az első napsütéssel együtt jelentkezik valamilyen náthaféle, bár elég sokáig tartott tavaly is. Lehet, hogy valamilyen allergia kezd kialakulni nálam. Azt olvastam, hogy bárkinél, bármikor kialakulhat.

Úgy tűnik, nem ébredeznek még a növények, mégis van olyan, amelyiknek a pollenje már a levegőbe került.

- A mogyoró már akár februárban is elkezdhet virágozni - tudtuk meg Puzsáné Dr. Nagygyörgy Erzsébettől, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának vezetőjétől. - Nagyon erős hatású a pollenje, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Szerencsére a mogyoró pollenjének koncentrációja a levegőben a mérések szerint már egyre alacsonyabb, azonban hamarosan támadnak a tiszafa-, a kőris- és a fűzfélék.

A magyar lakosság több mint 20 százalékát érinti valamilyen allergia. A daganatos, a szív és érrendszeri betegségek után a harmadik leggyakoribb betegség az allergia.

- Akkor beszélünk pollenallergiáról, ha a betegnek a felső légúti tünetei egyrészt nem lázzal kezdődnek, másrészt, ha az orrfolyás, a tüsszögés, a szemkönnyezés tovább tart, mint egy hét. - nyilatkozta lapunknak Dr. Szepessy Ildikó tüdőgyógyász főorvos. - Érdemes tanulmányozni a pollentérképet, hogy az adott időszakban melyik növény szórja a pollenjét. Enyhe tüneteknél még nem fontos szakemberhez fordulni, hiszen a patikákban már recept nélkül is kaphatók olyan tabletták, orrspray-k, amik enyhítik a tüneteket. Viszont, ha elhúzódik az allergiás időszak, vagy erősödnek a tünetek, akkor érdemes elvégeztetni egy bőrtesztet. Azt azonban tudni kell, hogy a tesztet csak akkor tudjuk megcsinálni, ha a beteg éppen tünetmentes és nem szed gyógyszert.

Bár már megkezdődött az allergiaszezon, a csúcsidőszak még csak ezután következik, amikor valóban virágba borul minden. Ilyenkor a levegő hőmérséklete, a légnyomás is kedvez a pollenek megtelepedésének. Egy szélcsendesebb időszak pedig még inkább nehezíti nem csak az allergiások, hanem a szívbetegek és az idősek életét is.

ema