Felhőben a gyógyszereink

kr erecept1Nagy a forgalom az Arany Sas Patikában.

Másfél évvel ezelőtt, 2017 őszén lépett életbe az elektronikus recept, vagyis az e-recept. Változott a rendszer, változott a gyakorlat és változtak a megnevezések. Eltűnt például a recept fogalma, helyére a felírási igazolás lépett. A felírt gyógyszereink pedig egy felhőbe kerülnek, amit a saját ügyfélkapunkon keresztül is tudunk ellenőrizni.

Péntek délelőtt óriási a forgalom az Arany Sas Patikában. Egymásnak adják a „kilincset” az emberek, azaz 5-10 másodpercenként nyílik a fotocellás bejárati ajtó. Három pénztár mellett is sorban állnak az emberek, pedig lecsengett már az influenzaszezon. Aztán megtudom, pénteken mindig nagyüzem van. A legtöbben felírási igazolást - leánykori nevén vényt - szorongatnak a kezükben, ezzel váltják ki a gyógyszert, mások csak plasztikkártyákat, személyi igazolványt és TAJ kártyát. Tőlük érdeklődöm az e-receptről, a felhőről, a felírási igazolásról és minden gyakorlati tudnivalóról, ami másfél éve él már a magyar egészségügyben.

- Az orvos felírja, amire szükség van, én megyek, kiváltom, de csak saját magamnak válhatom ki TAJ kártyával és igazolvánnyal, ha nincs papíralapú receptem. Most édesanyámnak váltok ki gyógyszereket, itt is van hozzá a felírási igazolás a kezemben, csak így lehet, nem tudom, kell-e hozzá meghatalmazás, mindjárt én következek a sorban, meg is kérdezem, mert a felhőből csak magamnak válthatom ki. Házi gondozó is vagyok, a betegnek is csak felírási igazolással tudom elvinni, úgy tudom - mondja Tamás Beáta.

- Nekem nagyon jó ez az új rendszer, beadom a gyógyszerigényemet a rendszeres gyógyszernél a rendelőben elhelyezett postaládába és ezután nem kell az orvosnál várni, hogy mikor készül el a recept, csak megyek a patikába és ott már ki tudom váltani, a felhőből. Most az unokámnak váltom ki a gyógyszert, aláírom, igazolom neki, igazolvánnyal, TAJ kártyával, mert ő még kiskorú - mondja Vígné Szabó Márta.

Nincs új a nap alatt, úgy tűnik, a rendszer működik. Az általunk megkérdezettek többsége ismeri az új elektronikus recept gyakorlati alkalmazását, hasonló tapasztalataik vannak az orvosoknak is.

- Folyamatosan tanítgatjuk a pácienseket, de azt tapasztaljuk másfél év után, hogy tudják és szeretik is, főleg a fiatalok, hiszen kényelmesebb számukra, ha az állandóan szedett gyógyszereikért nem kell bejönniük a rendelőbe, hanem az elektronikus térbe, vagyis a felhőbe felrakjuk, és így maguknak ki tudják váltani bármelyik patikában. Nagyon fontos tudni, hogy csak azután kerül a gyógyszer a felhőbe, miután a beteg konzultált az orvosával - mondja Dr. Szinku Tímea háziorvos. - Gyakorlatilag most két módon juthat gyógyszerhez a beteg. Ha a lakásán írjuk fel a gyógyszert, vagy a gyógyászati segédeszközt, illetve ha magisztrális receptet kap, akkor mindenféleképpen a hagyományos receptet kapja, amit a gyógyszertár fog a felhőbe felrakni. A másik lehetőség, ”receptféleség”, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a hagyományos recept, csak plusz egy vonalkód van rajta, ami jelzi, hogy a felhőbe felkerült. Ezt az e-receptet saját magának kiválthatja felírási igazolás nélkül is a beteg, hiszen mi itt a rendelőben feltettük a felhőbe. A helyzet akkor más és akkor tér vissza a régi gyógyszerkiváltási módhoz, amikor valaki mozgásképtelen, vagy nem ő megy el a saját gyógyszereiért, ilyen esetben ki kell adnunk a felírási igazolást - mondja a doktornő, majd a tapasztalatokról, a rendszer előnyeiről kérdezem.

- Sok előnyét tapasztalom, hiszen sajnos olykor előfordul, hogy a betegek nem vallják be, hogy nem váltják ki a felírt gyógyszereket, - ami például egy magas vérnyomásos betegnél elég rossz hatással van a vérnyomásértékekre - ilyenkor én meg tudom nézni, hogy kiváltotta-e, és tudok neki szólni, hogy bizony jó lenne, mert szüksége van a gyógyszerre. A másik hasznos és jó dolog, hogy bármelyik patikában lekérdezhetők és kiválthatók, akár papíralapú felírási igazolás nélkül is a saját e-receptre rendelt gyógyszereink. Ebben a hónapban egyébként betegtájékoztatókat teszünk ki erről a rendelőben, hogy mi mindenre jó az elektronikus tér, és mit is nézhetnek meg ezen a rendszeren keresztül.

Az e-recept tehát kiváltható a papíralapú felírási igazolással, de lehetőség van a TAJ-alapú, „papír nélküli” kiváltásra is. Az e-recept a felírástól kezdve a tároláson át egészen a kiváltásig lehetővé teszi a vény teljes elektronikus útját.

- Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér 2017. november 1-jén jött be a gyakorlatba, az elektronikus recepttel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy kezdetben nehezen indult el, főleg az okozott problémát, hogy a hozzátartozók nem tudták kiváltani a betegnek felírt gyógyszereket, most pedig már a legtöbb háziorvos elektronikus formában rendeli a gyógyszert - tudtuk meg Dr. Szalai Dorottyától az Arany Sas Patika szakgyógyszerészétől. - Most már nem ad ki papíralapú igazolást a legtöbb orvos, hanem eletronikusan tölti fel a tér nevezetű rendszerbe, ami kizárólag csak TAJ kártyával és igazolvánnyal váltható ki saját részre. A felhőben a felírástól számítva három hónapig marad meg az e-recept, utána törlődik. A gyermeknek köteles az orvos papíralapú felírási igazolást adni. Ha másnak szeretnénk kiváltani, például fekvő betegnek, aki nem tud eljönni érte, abban az esetben kérni kell az orvosnál, hogy papíralapon nyomtassa ki. Meghatalmazás egyelőre nincs, az ügyfélkapun fog működni majd, de egyelőre a kormány sem tudja, hogy mikortól. A papíralapú felírási igazolás jelen tervek szerint 2019. december 31-ig él.

Ami a gyógyszereket, gyógyszertári készítményeket illeti, egy másik változás is életbe lépett 2019 januárjától, a gyógyszerbiztonság mellett és a hamisítás ellen. A sima vonalkódot a QR-kód váltotta fel, ennek köszönhetően a gyógyszer útja a gyártótól a betegig nyomon követhető. Cikkszám, gyártási szám, lejárati idő, egyéni szériaszám - ez a négy adat elválaszthatatlan egységet alkot a QR-kódban, amelyet az összes kereskedelmi szegmens a gyártótól a patikáig leolvasva képes összevetni az eredeti gyártó által egy központi szerverre feltöltött EU-s adatbázissal.

- Idén február 9-től Európa-szerte életbe lépett a dobozbiztonság, melyhez hazánk is csatlakozott, ez azt jelenti, hogy minden egyes gyógyszer dobozra került QR kód, és ezt az egyedi jelet olvassuk le eladáskor, ezt kéri is a rendszer. Ez az egyedi azonosító azért szükséges, hogy nehogy hamis gyógyszert adjunk ki, tulajdonképpen ezzel az újítással kizárják a közforgalomból a hamis gyógyszereket. A kód minden egyes doboznál egyedi, ez csakis egy gyógyszerre vonatkozik. Amikor a patikába bekerülnek aktívak, ha elviszik, megvásárolják a készítményt, leolvassuk és akkor deaktiváljuk, tehát ezt még egyszer nem lehet eladni - mondta Szalai Dorottya.

berta