Táborok, napközik, programok

kr tabor 1A lovas táborban egy turnusban 10-15 gyereket tudnak fogadni.

A nyári szünet közeledtével a gyerekekbe öröm és várakozás, a szülőkbe némi aggodalom költözik. A két és fél hónapos vakáció bizony a legtöbb családnak gondot okoz. A tiszaújvárosi és környékbeli intézmények, szervezetek igyekeznek megkönnyíteni a szülők dolgát. Táborokat, napköziket szerveznek, elsősorban iskoláskorú gyerekeknek.

A Hamvas Béla Városi Könyvtár idén is Élménybirodalomba várja a felső tagozatosokat.

- Mint ahogy a neve is mutatja, elsősorban élményeket szeretnénk adni a hozzánk jelentkező gyerekeknek - nyilatkozta lapunknak Kázsmér Ágnes, a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője. - Különböző önismereti foglalkozásokkal és játékokkal várjuk a kiskamaszokat, valamint vendégünk lesz Zalka Csenge Virág, nemzetközi mesemondó is, aki pont ennek a 10-14 éves korosztálynak tart előadásokat. A napközis jellegű foglalkozás július 8-ától július 12-éig tart majd, a városi könyvtárban. Az ára 12.000 forint, ami tartalmazza a gyerekek étkezését is. A Zabos Géza Horgász Egyesület is készül a nyári szünetre. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is a sajószögedi Erdészeti tavon tartják a horgász napközit, ahová két turnusban várják az utánpótlás horgászokat, július 1-től 5-ig és július 8-tól 12-ig.

- Kifejezetten azzal a céllal indul, hogy a gyerekeket egyrészt a környezetvédelemre tanítsuk, másrészt horgászkötésre, horogkötésre, különböző horgásztechnikák elsajátítására - tudtuk meg Kiss Bélától, a Zabos Géza Horgász Egyesület elnökétől. - Rendezünk majd horgászversenyt, megismerkednek a halfajokkal, csónakázást szervezünk és az egyik napon kirándulást is egy-egy arborétumba vagy tanösvényre. Fontos, hogy a jelentkezőknek legyen területi engedélyük, kell, hogy egyesületünk tagjai legyenek. Egy új szabály szerint viszont nincs szükség orvosi igazolásra, a tábor kezdetén a szülőnek kell nyilatkozni a gyermek egészségi állapotáról.

A horgász napközit az önkormányzat és a MOHOSZ is támogatja, így 7.500 forintba kerül az egyhetes foglalkozás.

Tiszaszederkényben is várják a gyerekeket a nyáron. Ott lovas napközis tábort szervez az egyik egyesület, összesen három turnust indítanak, június 17-21., július 1-5. és augusztus 12. és 16. között.

- Egy turnusban 10-15 gyereket tudunk fogadni - mondta Nánási Ilona, a tábor egyik szervezője. - Hétéves kortól jelentkezhetnek az iskoláskorú gyerekek. A lovagoltatás három pályán történik majd, így felváltva közel egyórás intervallumokban lovagolnak majd a gyerekek. Akik éppen nem a lovakon ülnek, egyéb, lovakkal kapcsolatos foglalkozásokon, versenyeken vesznek majd részt. Tervezünk kézműveskedést, íjászkodást és megismerkedhetnek a bőrműves munkájával is. Az egyik nap lovas kocsizást is szervezünk Kesznyétenbe. Az utolsó napon pedig bemutatják a gyerekek a szüleiknek, mit tanultak, mennyit fejlődtek a tábor alatt.

Az egyhetes lovas táborért 35.000 forintot kell fizetni, ami tartalmazza a gyerekek napi háromszori étkezését. A foglalkozások hétfőtől péntekig 8 órától 17 óráig tartanak majd.

Néhány kilométerre a várostól, Kesznyétenbe a Szamárháti tanyára pedig igazi ottalvós tábort szervez a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány.

- Először rendezünk tábort itt a tanyán - mondta Lenner Ádám, a közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere. - A tábor június 19. és 23. között lesz. Elsősorban iskolásokat várunk elsőstől a nyolcadikosokig, akik eddig jelentkeztek többségében 8-10 évesek. A létszámot maximum 20 főben határoztuk meg. A tábor elnevezése: Kobold tábor, nem csak koboldoknak. A népszerű bivalyunkról kapta a nevét. A gyerekek megismerkedhetnek majd vele is, ezen kívül úgy szervezzük a programokat, hogy a táborlakók megismerkedjenek a pásztorkultúrával, a betyárvilággal, a környezet- és természetvédelemmel, Az a célunk, hogy ne csak halljanak ezekről a dolgokról, hanem meg is tapasztalják. Gondolok például arra, hogy reggelente hárman-négyen segítenek majd a gulya kihajtásában, de lesz madárgyűrűzés, kézműveskedés, íjászkodás, esténként beszélgetés, élménybeszámoló a tábortűz körül.

Az ötnapos táborért 25.000 forintot kell fizetni, de ha testvérpár jelentkezik, akkor 22.000 forintba kerül fejenként.

Elek-Makkai Anett