Hosszan tetőztek, lassan apadnak a folyók

kr arviz egyes

Hetek óta tapasztaljuk, hogy megérkezett folyóinkra az áradás. Hol apadásról, hol további árhullámokról hallunk.

Találgatjuk, vajon emelkedik-e annyit a Sajó, hogy lezárják a kesznyéteni utat, néha-néha kinézünk a Tisza-szigetre is, halljuk, látjuk hogy Tiszadobnál szétszedték a pontonhidat és a csegei halászcsárdába se tudunk már Ároktő felől eljutni, hisz a komp nem üzemel. (Legalábbis lapunk nyomdába küldésének időpontjában még ez a helyzet.)

Kesznyéten határában járunk, az üzemvíz csatorna és a Sajó között. Egy laposabb részen már jócskán áll a víz, a felszínen a nyárfák apró fehér pelyhei táncolnak. Szép - állapítjuk meg, s haladunk is tovább, a hömpölygő, zavaros Sajóhoz. Többen saccolgatják, hogy vajon kilép-e a medréből, elárasztja-e a Tiszaújváros felé vezető utat, kell-e megint „körbe menni”. Eleddig úgy tűnik, hogy nem. Vasárnap délután a Tisza-szigeten rengeteg autó áll. A csárda, a halsütöde vendégei, és azok, akik jöttek „árvíznézőbe”. Van mit nézni: a szigetet ellepte a víz, ahol nyáron a halászléfőző fesztivál főzőcsapatai serénykedtek, most csillogó víztükör áll. Talán-talán már tetőzött az árvíz - halljuk többektől, nem olyan nagy árvíz ez, hogy meg kell ijedni, sokkal nagyobbakat is átéltünk már. De mégiscsak alkalmazkodniuk kell azoknak, akik élete része a folyó. A horgászok például eltűntek, ilyenkor nem érdemes kint lenni, zavarosban nem jönnek a halak.

Kint vannak viszont a kajakosok, az élet nem áll meg a TKKSE háza táján sem. Kántor Lászlóval a parton találkozunk, épp hajóját teszi a vízre. László már egyetemre jár, most hogy vége a vizsgáknak, lejött egy kicsit lazítani a vízre.

- Hogy mire kell ilyenkor figyelni? Vannak ezek a limányok, ami pont az ellentéte az örvénynek. Nem lefelé húzza a víztömeget, hanem felfelé tolja. Ez a kajakosoknak nagyon rossz, mert kitolja a könnyű hajót váratlanul akármelyik irányba, és ez megnehezíti az edzést. Meg ugye általában oda-vissza evezünk, megyünk fel és le is, ilyenkor az időkre semmit se lehet alapozni, felfelé nagyon lassú, lefelé meg túl gyors az ember - mondja Laci és már indul is a 10 km-es evezés.

Béke László, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület elnöke is megérkezik.

- Hetek óta nagyon magas vízszinttel kell együtt éljünk, ez nehezíti a helyzetünket - mondja. - Nincs rekordvízállás, ez minden tavasszal így van, akár a hóolvadás, akár a zöldár formájában ér ide az árvíz, kénytelenek vagyunk együtt élni ezzel. A kisebb gyerekekkel így a környező tavakon edzünk, elmegyünk Polgárra, Hajdúnánásra, Miskolcra. Most inkább csak az idősebb, tapasztaltabb versenyzőink vannak a vízen. Ők jól ismerik a Tiszát, tudják, hogy hol alakulhatnak ki limányok, az ő vízbiztonságuknak ez a vízszint nem jelent problémát. Bár a kicsiknél sem jelent problémát, egyrészt, mert az egyesületnek van egy saját biztonságtudata, másrészt az előírások is megkövetelik a mentőmellény használatát. Ezek a gyerekek nagyon ügyesen ülik meg a hajóikat, és az ő esetükben sem alakulhat ki spontán veszélyhelyzet, de azért jobb az óvatosság.

- Mi a helyzet most a Tiszán? Apad? Árad?

- Nehéz erre válaszolni, hiszen három hete tetőzik. A múlt héten is azt olvastuk, hogy apadni fog, elvileg ma (hétfőn - a szerk.) tetőzik, és holnaptól apad majd, ebben nagyon tudunk bízni. Lett volna egy versenyünk június elsején, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kajak-Kenu Bajnokság az erőmű csatornán, ezt harmadik alkalommal szerveztük volna meg, de kénytelenek voltunk elhalasztani. Ilyen erősen áramló vízben nem lehetett volna biztosítani az egyenlő esélyeket. Ezért úgy gondoltuk, hogy a fair-play fontosabb, minthogy rendezzünk egy olyan versenyt, ahol esetleg nem tudunk objektíven bíráskodni - teszi hozzá Béke László.

Hogy mi a helyzet most a folyókon, és legfőképp mi várható az elkövetkezendő napokban, hetekben, arra Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől kaptunk választ.

- A Tisza felső szakaszai mindenütt apadnak, de ez egy nagyon-nagyon lassú apadás, hiszen ha nem is kimagasló mennyiségben, de azért az eső újra meg újra esik a vízgyűjtő területeken. Arra számítunk, hogy egy hosszan elnyúló tetőzés és egy nagyon lassú apadás következik be a Tiszán. Egyébként most már Szolnok térségében jár az árhullám, az alatt gyakorlatilag nem valószínű, hogy el kell rendelnünk készültségi fokozatot. Igaz, hogy a Szolnok alatti szakaszon is, főleg a Kőrösök vízrendszeréből elég komoly mennyiségű víz érkezik most a Tiszába.

- Hogy áll a Sajó vízszintje?

- A Sajó felső és középső szakaszán folyamatosan csökkennek a vízállások és a mederteltség is most már alacsony. Hétfőn a torkolat közelében is bekövetkezett a tetőzés és megindult egy lassú apadás. A mederteltség itt is közepes. A következő napokban sem várható területi átlagban jelentős csapadék, ugyanakkor a kis vízfolyásokon képződhetnek újabb árhullámok a helyileg kialakuló záporokból, zivatarokból. A Sajón komolyabb árhullámra egészen biztosan nem kell számítani a következő hat napban - mondta Siklós Gabriella.

Fodor Petra