Felvettek a programba

kr sz 1A vérünket szívó közellenség.

Viszonylag gyors válasz érkezett Bráz György polgármester múlt heti - lapunkban is közölt - levelére, melyben Tiszaújváros felvételét kérte az országos szúnyoggyérítési programba.

Tisztelt Polgármester Úr!

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központnál nyilvántartásba vett szúnyoggyérítés tárgyban írt levelével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A szúnyoggyérítés területi kijelölése, a tényleges kezelések a szúnyogártalom mértékét monitorozó szakértői javaslatok, továbbá az országos fertőzöttség függvényében kerülnek meghatározásra.

Az elmúlt héten a Dunán és Tiszán, valamint több mellékfolyójukon levonult árhullám, a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg országos szúnyoginváziót okozott. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezzük a védekezési munkálatokat.

Tiszaújváros a katasztrófavédelem által koordinált 2019. évi országos szúnyoggyérítési programban szerepel, azonban a fentiek alapján a következő hetekben az extrém szúnyogártalommal érintett térségek kezelése zajlik. (Kiemelés a levélben)

A méhészértesítők kiküldése okán a fővállalkozónk felveszi majd Önökkel a kapcsolatot és az időpontról tájékoztatást kapnak. A kivitelezés heti ütemtervéről a BM OKF honlapján a „Szervezeti információk, Szúnyoggyérítés, Szúnyoggyérítés 2019, Heti programok 1.” menüpont alatt tájékozódhat.

Tájékoztatom, hogy a katasztrófavédelem által megvalósított központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Tisztelettel:

dr. Sipos-Bencze Nóra tű. alezredes
hivatalvezető

*

- Örömmel konstatálom, hogy Tiszaújvárost - többszöri kérésünkre - felvették a Katasztrófavédelem által koordinált 2019. évi szúnyoggyérítési programba. A kezelések konkrét időpontjáról, ütemezéséről, gyakoriságáról a későbbiekben kapunk tájékoztatást. Hozzáteszem, a Katasztrófavédelem központi programja mellett Tiszaújváros önkormányzata hetente 2 alkalommal tovább folytatja a földi melegköd képzéses és a légi kémiai szúnyoggyérítéseket. Mindemellett lokális gyérítést is végzünk a strand, a kemping területén, továbbá a bölcsődei, óvodai udvarokban. - nyilatkozta lapunknak Bráz György polgármester.