Ismerkednek, erősödnek a felkészülés elején

kr foci 1Gerliczki Máté: Fel kell kötnünk a gatyánkat, hiszen a többi csapat is több jó játékost igazolt.

Július elsején megkezdte felkészülését a következő bajnoki szezonra a Termálfürdő FC Tiszaújváros. Az elmúlt hétvégén lejátszották az első edzőmeccsüket is a DVTK II. ellen, ami tiszaújvárosi győzelemmel zárult.

TFC Tiszaújváros - DVTK II. 2-0 (0-0)

Tiszaújváros, 50 néző

TFCT: Tóth Cs. (Herceg), Bokros (Horváth), Lippai, Tóth M. (Dajka), Pap, Burics, Csicsek, Molnár (Tóth S.), Hussein, Orosz (Kovács), Bene (Nagy D.)

Gól: Pap, Nagy D.

A felkészüléskor az egyik szokásos ellenfél a DVTK II. fiatal, gyors, lendületes csapata. Ellenük lépett pályára a 2019/2020-as szezon nemrég összeállt tiszaújvárosi csapata. Sérülés miatt Fodor és Bussy nem játszhatott, a három érkezőből (Tóth Máté, Terdik Zsolt, Bene Attila) viszont ketten már be is mutatkoztak. Az első félidő kiegyenlítettebb játékot hozott, csapatunk többször a védelem mögé tudott kerülni, de az adandó lehetőségek ekkor még kimaradtak. A második játékrészre az ellenfél sort cserélt, a játék picit lelassult és Pap szép gólját követően Nagy Dávid is a kapuba talált, így megérdemelt győzelmet aratott a Tiszaújváros.

Sokan várták már ezt a napot, a füves pálya körül az árnyékos helyeket már el is foglalták a szurkolók. Többen egyébként a hét közbeni edzéseken is ott voltak már, s figyelték az újakat és persze a régieket is. Három kedves idős úr is helyet foglalt az egyik padon, s figyelték, elemezték a látottakat.

- Ilyenkor még elég kezdetleges a játék - mondta Joó Ferenc -, a játékosok még nem igazán ismerik egymást, még keresi a helyét a csapat. Én 1968. május másodikától élek a városban, én még láttam Totyáékat játszani, hát azóta járok ki a meccsekre - mondta a törzsszurkoló.

- A csapat most azt mutatja, amit egész héten gyakoroltunk - mondta Gerliczki Máté vezetőedző -, végül is egy hét munka van még csak mögöttünk, ez azért nem olyan sok idő ahhoz, hogy itt most minden szuper legyen, főleg az erőnlétben. De az, amit ma szerettem volna látni a védekezésben, egy olyan újítás, ami minimális ugyan, de azt fogja eredményezni, hogy kevesebb gólt kapunk majd a bajnokságban, az működik.

- Vannak távozók és érkezők is. Az átlagéletkor pedig 25 évre csökkent.

- Öten távoztak és hárman érkeztek, közülük Bene Attila és Tóth Márk most játszott, Terdik Zsolt pedig hétfőn kapcsolódik be a munkába. Az elmúlt bajnokságban hetedikek lettünk, nem szeretnénk hátrébb szorulni, inkább előrefele nézelődünk. A fiatalítás pedig természetesen szándékos volt, szerettünk volna fiatal játékosokat igazolni ez meg is valósult, de azért fel kell kötnünk a gatyánkat, hiszen a többi csapat is több jó játékost igazolt, így ez egy kiegyensúlyozott bajnokság lesz. Egy év múlva aztán eldől, hogy mennyire voltak reálisak a célkitűzéseink - mondta a vezetőedző.

- A három érkező játékost posztokra igazoltuk - mondta Lukács Flórián, elnökségi tag - kifejezetten egy középső védőt kerestünk, valamint egy jobbszélső és balszélső támadót. Abban gondolkodtunk, hogy mindenképpen több poszton bevethető játékosokat igazoljuk, az egyikük centerként, baloldalon és jobboldalon is bevethető, reméljük, hogy mindannyian be fogják váltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Az újoncok egyike, Bene Attila nem is igazán újonc, hiszen 15 éves koráig Tiszaújváros utánpótlásában nevelkedett, majd a Ferencvároshoz került, onnan az NB II-es Mosonmagyaróvárra igazolt, megjárta Győrt, Kazincbarcikát és Putnokot is, most, 16 év után tért haza.

- Jó érzés visszatérni a nevelőegyesületembe - mondta Attila -, 6-7 éven át nevelkedtem itt. Könnyű volt a beilleszkedés, a vezetőség, a szakmai stáb és a csapat is örömmel fogadott. Olyan, mintha tényleg hazatértem volna, nagyszerű ez a komplexum, jó érzés, hogy ide jöhetek edzeni és minden adott a nyugodt felkészüléshez. Hálás vagyok a klubnak, hogy rám gondoltak, hogy engem szeretnének a csapatban tudni.

- Már 15 évesen így képzelted el a pályafutásodat?

- A gimnázium után döntöttem el. Szerintem akkor van egy vízválasztó a fiatalokban, hogy akkor most komolyabban foglalkozzanak-e a labdarúgással, elmennek NB I-be, II-be játszani. Én olyan szerencsés voltam, hogy a Ferencváros után felkértek NB II-be Mosonmagyaróvárra, akkor még 19 éves sem voltam, és akkor döntöttem úgy, hogy a futballt fogom választani. Felvettek ugyan Egerbe főiskolára, de Mosonmagyaróvárról nehéz lett volna bejárni, így a focit választottam, de egy cseppet sem bántam meg.

Fodor Petra