Magas ágyás az óvodaudvarokban

kr magasagyas 1Az alapítvány tagjai és számos önkéntes segített.

A MOL Alapítvány Helyi Érték Programja idén tavasszal pályázatot hirdetett civil szervezetek számára, hogy olyan kezdeményezéseket támogassanak, amelyek a helyben élő emberek életét, közösséggé válását, identitásának megerősödését segítik, és helyi problémákra kerestek helyben adható válaszokat.

A tiszaújvárosi MOL benzinkútnál három szervezet programjára lehetett voksolni. A szavazás április 1-jétől 22-éig tartott, amit egy helyi közösség, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért nyert meg, 365 vokssal. A győztes program a „Kiskertek létesítése az óvodákban - magas ágyások formájában” címet kapta, aminek megvalósítását 500 ezer forinttal támogatta a MOL Alapítvány. A 40 centiméter magas 1x1 vagy 1x2 méteres magas ágyások telepítésében az alapítvány tagjai és számos önkéntes segített, így augusztus elejére el is készültek a kiskertek és a beleültetett palánták már várják kis gazdáikat, minden tiszaújvárosi óvoda udvarán.

- Négy óvodaudvaron tudtuk megvalósítani az ágyások felállítását, a Tündérkert óvoda területén azonban most nagy felújítások folynak, így oda csak a munkálatok végeztével jutunk majd el - tudtuk meg Dr. Pető Gabriellától, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért kuratóriumának elnökétől. - A gyerekek egészségének nagyon sok összetevője van és az egyik legfontosabb az egészséges élelmiszer. A szülők általában a boltban vásárolnak gyümölcsöt, zöldséget, így a gyerekek sokszor fel sem ismerik a növényt, de még a termést sem. Több szempontból is segíti az óvodai nevelést egy ilyen kiskert. Amellett, hogy megismerik a konyhakerti növényeket, megtanulják a gondoskodást is, hiszen az ovisok fogják gondját viselni a növényeknek. A megtermett zöldségeket leszedhetik és meg is kóstolhatják, amivel rávezethetjük a gyerekeket arra, hogy a saját magunk által megtermesztett zöldségek sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint amit a boltban beszerezhetünk. A pályázaton nyert összeget saját tőkével kiegészítettük és komposztáló edényt, valamint a kertészkedéshez szükséges kis eszközöket is biztosítunk az ágyások mellé.

ema