Bevásárlási roham augusztus végén

taskakMég könnyű az iskolatáska. Ám némelyik értelmetlenül drága. Akár 20 ezer forintot is elkérhetnek értük. A mesefigurás tolltartók között is van 4-5 ezer forintos.

Igazi nyári idő van még, a strandokon a medencék tele vannak vakációjukat töltő, pihenni és szórakozni vágyó gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, augusztusban azonban, ha tetszik, ha nem, mindenki már egy kicsit a közelgő tanévkezdés felé kacsintgat. Ha másért nem, az iskolaszerek beszerzése miatt, ami évről-évre nem kis gondot okoz a családoknak. Gyerekenként akár 10.000-15.000 forintba is kerülhet az iskolakezdés, első osztályos gyereknél ez az összeg meg is duplázódhat.

- Minden évben eltervezem, hogy előrelátóbb leszek, és már a nyár elején elkezdem beszerezni az iskolához szükséges dolgokat - mondta Tallós Henriett, akinek a kisfia a harmadik osztályt kezdi szeptemberben. - Eddig ez az elhatározás nem nagyon sikerült. Most azonban folyamatosan vásároltam. Beosztottam. Minden hónapban beszereztem valamit, ami az iskolakezdéshez kell, így már csak néhány dolog maradt a bevásárlólistán, ami nincs kipipálva. Így sokkal könnyebb, időben és pénzben is. Mert nem vehetjük meg mindenből a legolcsóbbat, hiszen a ceruzából, vízfestékből, ollóból kell a drágább, jó minőségű. Azzal tud a gyerek könnyedén, jól dolgozni. Viszont én nem szoktam megvenni a drága, színes füzeteket. Azt gondolom, hogy az olcsóbb, 30 forintos füzetbe is ugyanúgy lehet a tanórákon dolgozni vagy a házi feladatot megírni, mint a 120-150 forintosba.

A papírboltok is feltöltötték készleteiket, bár a legtöbben az iskolai nagy bevásárlást augusztus 20-a utánra időzítik. Bálinték is az utolsó napokra hagyják az iskolai készülődést.

- Rajzlapért jöttem, azt vásárolok - mutatta Bálint a kosarát. - De nem az iskolába veszem, szeretek rajzolni és otthon elfogyott. Az iskolával még nem foglalkozunk, még nyári szünet van. Nagyon rosszul esett, amikor július végén bementem az egyik nagy áruházba és már az iskolai dolgok voltak kipakolva. Kicsit meg is szédültem, amikor megláttam - mesélte mosolyogva.

A tanszerárak széles tartományban mozognak. Vannak üzletek, ahol már - mondhatjuk - gyanúsan olcsó termékeket kínálnak (Láttam már 30 forintért papírvágó ollót, vagy 80 forintért vízfestéket - a szerk.), de persze ott vannak az értelmetlenül drága, akár 20.000 forintba is kerülő iskolatáskák vagy divatos mesefigurákat ábrázoló 5.000 forintos tolltartók is.

- A környékbeli nagy áruházakkal szemben sajnos nem, vagy nehezen tudjuk felvenni a versenyt - nyilatkozta lapunknak Vincze Klaudia, a Papír-Írószer és Kreatív Hobbi Bolt tulajdonosa. - Az árak minden évben kúsznak felfelé, és a multik megtehetik, hogy egyes népszerű, szezonális termékeket, mint most a tanszerek, áron alul teszik ki a polcokra. Viszont, ami mellettünk, kiskereskedők mellett szól, az az, hogy én itt vagyok, és tanácsot tudok adni a vásárlónak, hogy melyek azok a minőségi termékek, amiket jó áron lehet megvásárolni, és nyugodtan bekerülhetnek a gyerekek iskolatáskájába.

Mint minden évben, idén is segíti az iskolakezdést az önkormányzat. Az évek óta működő tankönyvtámogatást és a tavaly bevezetett iskolakezdési támogatást is lehet már igényelni.

- Népszerűek ezek a támogatási formák - tudtuk meg Dr. Hudák Adrienntől, a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti, Szociális és Sport Osztályának osztályvezető-helyettesétől. - Ha a tavalyi számokat nézzük, a tankönyvekre 36-an, a iskolakezdésre 265-en kérték ezt az anyagi segítséget. A könyvtámogatás esetében természetesen azért sokkal kevesebb az igénylő, mert 2017 szeptemberétől első osztálytól a kilencedikig ingyen kapják a diákok a tankönyvet.

ema