Szent István-nap és Tiszaújvárosi Városnap

kr tuzijatekTűzijátékkal zárul az augusztus 20-ai program.

Augusztus 20-án kedden, Szent István király és az államalapítás ünnepén, valamint az ezzel párhuzamosan megrendezendő Tiszaújvárosi Városnapon számos családi program várja a tiszaújvárosiakat.

Dr. Fülöp György alpolgármester, az augusztus 20-ai programokért felelős tisztségviselő elmondta, hogy az ünnepségek - már hagyomány szerint - Tiszaszederkény városrész református templomában kezdődnek 10 órakor, Dr. Varga István református lelkész igehirdetésével.

Ezt követően megemlékezést tartanak a Lorántffy Zsuzsanna szobornál, ahol a köszöntők és az ünnepi beszéd után megáldják és megszegik az új kenyeret. Fél 12-től a Villa Scederkyn Tájházban az ebéd és a kötetlen beszélgetés után egy népi hagyományőrző minifesztivállal zárják az ünnepséget.

Ezzel párhuzamosan a városban, a Városháztér melletti füves területen 10 órától kezdődik a népi játékok fesztiválja, majd 14 órától az Ómagyar Hagyományőrzők jurta bemutatóját láthatjuk. Ugyanitt 15 órától hajfonási fogásokat tanulhatnak az érdeklődők.

A Szent István szobor mögötti parkban 11 órától a Sárospataki Lovagok Egyesülete egy középkori lovagtábor életét mutatja be, 14 órakor középkori hadi bemutatóval egybekötve. Ha valaki kedvet kapna a lovagi élethez, 15 órától kipróbálhatja milyen érzés lovon ülni.

Idén újdonságként 17 órától a római katolikus templomban szentmisét tartanak, melyen testvérvárosaink küldötteivel közösen városunk vezetői is részt vesznek. Innen átsétálnak a Szent István szoborhoz, ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd a városi kitüntetések átadása következik.

A Városháztéren este fél 9-től a Duna Művészegyüttes tánckarának Örökkön-örökké című világzenei alapú néptánc-színházát láthatjuk, majd az ünnepséget 22 órakor tűzijáték zárja.

Dr. Fülöp György hozzátette, hogy a rendezvényekért felelős Derkovits Kulturális Központ igyekezett olyan műsort kialakítani, melyben elsősorban családbarát programok várják a városiakat, tehát a legfiatalabb korosztálytól a legidősebbekig mindenki megtalálja a neki tetsző ünnepi kikapcsolódást.

A szépkorúaknak külön programot is szervez a humánszolgáltató központ. A hagyományos új kenyér ünnepe 11 órakor kezdődik a Központi Étteremben, ahol az ebédet követően Márió, a harmonikás lesz a sztárvendég.

- Mindenkit arra kérek, hogy jöjjenek, legyünk együtt minél többen. Mindenkit hívunk és várunk szeretettel, hogy együtt, közösen tudjunk ünnepelni úgy, mint az elmúlt években - fogalmazott az alpolgármester.