Bölcselkedés helyett szórakoztatás

kr szinhaz 1Sokaknak ismerősek lehetnek a bemutatott helyzetek.

A Szexpedíció egy tabutémát feszeget vígjátéki keretek között: Mi történik egy kapcsolattal, ha eltűnik belőle a szex? Érdekes téma ez egy színházba, de kedd este bebizonyosodott, hogy igencsak megállja a helyét. Nem kell hozzá más, csak egy jó darab, egy kiváló rendező és két zseniális művész: Hegyi Barbara és Seress Zoltán.

A másfél órás előadás egy szállodai szobában játszódik, ahova a középkorú házaspár, Alice és Henry azért utazott, hogy újralobbantsák a lángot kapcsolatukban, azaz afféle szexterápiára indulnak.

- Sok mindenre rá lehet ismerni, hisz a szerző elég ügyesen összeszedte azokat a pontokat, amelyek bármelyik házasságban előfordulhatnak konfliktusforrásként - mondta Seress Zoltán -, ezt a közönség nagyon hálásan veszi. Fontos elemeket mutat fel, és röviden érintve ezeket a pici jelzéseket megnyomja. Nincs ebben semmi okoskodás, nem akar a darab bölcselkedni. Inkább fel akarja oldani azt a terhet, ami adott esetben egy ilyen konfliktust követhet. Azt mondja, inkább próbáljunk meg humorral közelíteni a dologhoz és próbáljuk meg ezt a feloldást így megtenni, de a szerző nem akar semmiféle pszichologizáló vagy tanácsadói minőségben szerepelni.

- Milyen a fogadtatás?

- A múltkori előadás után két hölgy jött ki a színházból, mi már ott álltunk, így váltottunk néhány szót. Nagyon élvezték az előadást, az egyik hölgy pedig elmondta, hogy másnap írja alá a válóperes papírjait. Mondtuk neki, hogy akkor ez most nem jött be, de közölte, hogy azért nagyon jól érezte magát, szóval azért a válása ellenére sikerült egy kicsit másik sínre tenni. Alapvetően ez a darab nem terhel senkit, nem akar bántani, nem akar belemászni senkinek a lelkébe, nem kotorászik. Minden önvallomás izgalmas inkább, és jó szándékú, tiszta, jó ízlésű.

Alice szerepében Hegyi Barbarát láthatta a közönség.

- Mindig van újrakezdés - mondta Hegyi Barbara -, valamiért hozzámentünk ahhoz a másik emberhez. Amikor sok év után egyik nap jön a másik után, és az emberek belefeledkeznek a másik társaságába, már nem emlékeznek arra, hogy miért is szerettek bele a másikra. Erre pedig jó emlékezni.

- Szórakoztatni szándékoznak, vagy inkább elgondolkodtatni?

- Mind a kettő egyszerre. Nagyon jól lehet rajta szórakozni, mert nagyon ismerősek a gondolatok és nagyon mulatságosan magunkra ismerhetünk benne. Közben van egy fájdalmas része is a dolognak, van benne egy mélyebb réteg, ami mindenkit lehúz egy kicsit. Nagyon jó szerkezetű darab, jó a hullámzása - mondta.

Sok-sok nevetés, néha egy-egy szomorú sóhaj hallatszott a nézőtéren, a darab nagy sikert aratott.

Fodor Petra