Tovább szélesíti duális képzését az MPK

kr dualisZsinkó Tibor nyitotta meg a tanévet.

Harmadik alkalommal indul a vegyésztechnikus- és villanyszerelő képzés a MOL Petrolkémia Zrt. középfokú duális programjában, amit idén gépgyártástechnológiai technikus képzéssel egészítettek ki.

A tavalyi év több száz millió forintos fejlesztései biztosítják a megnövekedett diáklétszám oktatásához szükséges feltételeket, illetve új szakmai partnerek is segítik a vállalat törekvéseit. Az új szakirány kidolgozásában a Petrolszolg Kft. szakemberei is segítettek. A szoros együttműködés természetesen a lebonyolítás során is fennmarad, így a gépésztechnikusok a Petrolszolg Kft. műhelyeiben szerezhetik meg gyakorlati ismereteiket. A vegyészek és a villanyszerelők a MOL Perolkémia Zrt. tiszaújvárosi üzemeiben történt tavalyi beruházásnak köszönhetően korszerű vegyipari berendezéseken, megújult oktatótermekben és laboratóriumokban gyarapíthatják tudásukat. Ide tartozik például az idén februárban átadott Művelettan labor is. Ennek a két képzésnek a megszervezésében továbbra is a régió meghatározó szakképzési intézményei, a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, illetve a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma lesznek az olajipari vállalat partnerei. Az újonnan induló gépgyártástechnológiai technikus szakterületen pedig a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája segíti majd a munkát.

- Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy a duális képzésben részt vegyünk. - nyilatkozta lapunknak Tátrai István József, a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának megbízott igazgatója. - Kiemelten az olyan esetekben, amikor olyan gazdálkodó szervezettel találkozunk, mint a MOL Petrolkémia Zrt., amelyik a saját munkaerőigényét szeretné a képzés által biztosítani. A duális képzésben nagyon sok külső gyakorlati képzőhely vesz részt és mivel az a MOL célja, hogy saját szakembereket képezzen, a vállalat által biztosított gyakorlati helyszíneken a munkahelyi körülményeket és a légkört is megtapasztalják a diákok, ami hozzásegíti őket az eredményes gyakorlati képzéshez.

Idén összesen 50 tanuló - 30 vegyésztechnikus, 6 villanyszerelő és 14 gépész - egészítheti ki tanulmányait értékes ipari tapasztalatokkal. Ez az előző évi résztvevők létszámának másfélszeres növekedését jelenti. Az elméleti oktatás az előző évekhez hasonlóan szeptembertől októberig tart, a gyakorlati képzés pedig novemberben kezdődik.

A duális képzés egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a MOL Petrolkémia elérje a térség legkiemelkedőbb fiatal szakembereit, ezzel biztosítva a szakképzett munkaerő utánpótlását. Ezt támasztja alá, hogy az első villanyszerelői évfolyamon végzett tanulók a két év leteltével a MOL Petrolkémiát választották szakmai karrierjük első állomásának.

- Innovatív létesítményeinknek, integrált értékláncunknak, és a hosszútávú üzleti fejlődésünket biztosító 2030-as stratégiánknak köszönhetően készen állunk, hogy a MOL Petrolkémia megőrizze vezető szerepét a régió vegyipari vérkeringésében. Az iskolapadban töltött évek meghatározók, ám számos értékes ismeretet csak azon kívül szerezhetünk meg. Erre a kettősségre alapozva hoztuk létre ezt az egyedülálló programot - mondta Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója tanévnyitó beszédében.

ema