Tiszaújváros - az okos város

kr okoszebraLED fényforrások jelzik, ha gyalogos közeledik.

Tiszaújváros önkormányzata kiemelten kezeli az úgynevezett „Okos Város” programot, mely több elemet is tartalmaz. Megvalósításuk érdekében számos fejlesztést hajtottak már végre.

- A program „Okos Közlekedés” elemében kísérleti jelleggel egy okos zebra épült, melyen LED fényforrások villogással jelzik az autósoknak, ha gyalogos közeledik a gyalogátkelőhelyhez - mondja dr. Fülöp György alpolgármester, az Okos Város program témafelelőse. - A tapasztalatok kedvezőek, így továbbiak létesítését is tervezzük, bevonva a megvalósításba a helyi gazdasági társaságokat is. Ezen kívül egyszerre két elektromos autó töltésére alkalmas ingyenes töltőállomást is telepített az Alteo Nyrt. a városközpontban. Itt is tervezzük a folytatást, a helyszín valószínűleg a gyógy- és strandfürdő környezetében lesz.

Az „Okos Élet” programszegmensében elkészült egy, a helyieket és a városba látogatókat tájékoztató, naprakész információkat tartalmazó alkalmazás, a CityApp. Ez az alkalmazás egy turisztikát támogató alrendszert is tartalmaz, ahol szálláshelyeket, éttermeket kereshetnek a vendégek, valamint tiszaújvárosi kulturális- és sport programok listáját, és helyi híreket olvashatnak.

- Az applikáció idén februárban startolt, azóta ezernél több felhasználó töltötte le - teszi hozzá az alpolgármester. - Augusztusban az applikáció újabb verziója jelent meg, amely a legtöbb készüléken automatikusan frissült. Napi szinten átlagosan ezren használják. A feltöltések száma közel négyezer.

Európai uniós pályázati pénzből elkészült egy WiFi elérést nyújtó hálózati elérési pont is, mely a Városháztéren és a Tiszaújváros Városi Rendelőintézetben nyújt ingyenes internet hozzáférést.

Az egyik legnépszerűbb nevezetesség és találkozási hely a Tiszaújváros szelfi pont lett, ahová közösségépítő jelleggel egy napelemekkel működő, zöld energiafelhasználású okos padot helyeztek ki, amely alkalmas mobiltelefonok, tabletek töltésére, és ingyenes WiFi elérési pontot is biztosít.

- A padot egy éve helyeztük ki és természetesen utcabútorként is szolgál - magyarázza dr. Fülöp György. - Egy év alatt a pad 48,6 kW áramot termelt - azaz megtermelte a működéséhez szükséges energiamennyiséget -, 1007 vezetékes és 106 vezeték nélküli feltöltés történt működésének ideje alatt, és eddig közel 4000 wifi használó csatlakozott hozzá. A tapasztalatok azt mutatják, hogy fiatalok, idősebbek egyaránt szívesen használják a padot, emellett nagyon hasznos lehet a városba érkező turisták számára is.